IBPS SO 2018 Professional Knowledge Quiz for IT | DBMS

IBPS SO IT Officer is amongst the most reputed jobs in the Banking Sector and many Aspirants work hard to get this job. The exam for this post consists of various subjects other than the common subjects in Bank exams. Here we are providing you with a quiz based on Information Technology which will cover DBMS. Practice with the questions based on the most updated pattern.


Q1. In which clause tuple variables are define in SQL?

Like clause
Group BY clause
Where clause
From clause
All of the above
Solution:

Tuple variables are defined in the FROM clause in SQL.

Q2. Which of the following allows you to specify multiple values in a WHERE clause?

Between
In
Like
Joins
Insert
Solution:

The IN operator allows you to specify multiple values in a WHERE clause.
Syntax:
SELECT column_name(s)
FROM table_name
WHERE column_name IN (value1, value2, ...);

Q3. Which transaction property ensure that multiple transactions can occur concurrently without leading to inconsistency of database state?

Consistency
Isolation
Durability
Atomicity
Not any property ensures the transaction independency
Solution:

If there are multiple transactions executing simultaneously, then all the transaction should be processed as if they are single transaction. But individual transaction in it should not alter or affect the other transaction. That means each transaction should be executed as if they are independent.

Q4. Which of the following allows to create complex entities from existing entities and relationships?

Specialization
Generalization
Aggregation
Inheritance
Encapsulation
Solution:

Aggregation allows creating complex entities from existing entities and relationship. Aggregation is the way used to abstracting a larger amount object.

Q5. which of the following is a view of the database that appears to an application program?

Tuple
Instance
Subschema
Relation
Virtual Table
Solution:

A sub-schema is a subset of the schema having the same properties that a schema has. It identifies a subset of areas, sets, records and data names defined in the database schema available to user sessions. The sub-schema allows the user to view only that part of the database that is of interest to him.

Q6.'REVOKE' command is used in which category of SQL statement?

DCL
TCL
DML
DDL
None of these
Solution:

DCL is used to create roles, permissions, and referential integrity as well it is used to control access to database by securing it. These SQL commands are used for providing security to database objects. These commands are GRANT and REVOKE.
GRANT to allow specified users to perform specified tasks.
REVOKE to cancel previously granted or denied permissions.

Q7. Which clause is used to specify condition while retrieving data from table in SQL?

WHERE
LIKE
HAVING
Group By
Select
Solution:

The WHERE clause is used to extract only those records that fulfill a specified condition.

Q8. Derived attribute in E-R Diagram represented by:

Rectangle
Diamond
Ellipse
Double Ellipse
Dashed Ellipse
Solution:

A derived attribute is based on another attribute. For example, an employee's monthly salary is based on the employee's annual salary.

Q9. Which of the following type of anomalies are not found in relational database?

Insertion Anomalies
Deletion Anomalies
Update Anomalies
Create Anomalies
None of these
Solution:

Anomalies are problems that can occur in poorly planned, un-normalized databases where all the data is stored in one table (a flat-file database). There is three types of anomalies in database- Insertion Anomalies, Update Anomalies and Deletion Anomalies.

Q10. Which normal form is considered suitable for design a normal relational database?

1 NF
2 NF
3 NF
4 NF
5 NF
Solution:

A relational database table is often described as “normalized” if it is in the 3rd Normal Form because most of the 3NF tables are free of insertion, update, and deletion anomalies.

Q11.How can you return all the records from a table named "Student" sorted descending by "FirstName", in SQL?

SELECT * FROM Student ORDER BY FirstName DESC
SELECT * FROM Student SORT BY 'FirstName'DESC
SELECT * FROM Student ORDER FirstName DESC
SELECT * FROM Student SORT 'FirstName'DESC
SELECT ALL FROM Student ORDER FirstName DESC
Solution:

The ORDER BY keyword is used to sort the result-set in ascending or descending order. The ORDER BY keyword sorts the records in ascending order by default. To sort the records in descending order, use the DESC keyword.
Syntax:
SELECT column1,column2,.....
FROM table_name
ORDER BY column1,column2.....ASC|DESC

Q12.The ability to modify the internal schema without causing any change to the external schema:

Physical data independence
Logical data independence
External data independence
Both Physical and External data independence
None of these
Solution:

Physical Data Independence the ability to modify the way database stored (data structures, file organization, etc. - internal view of a database) without affecting the next higher level conceptual schema is the physical data independence.

Q13. Which key is representing relationship between tables?

Primary Key
Secondary Key
Foreign Key
None of these
All of these
Solution:

A foreign key is a column or group of columns in a relational database table that provides a link between data in two tables. It acts as a cross-reference between tables because it references the primary key of another table, thereby establishing a link between them.

Q14.Which level of database architecture representing total view of database?

Conceptual view
Internal view
External view
Physical view
None of these
Solution:

Conceptual level describes the structure of the whole database for a group of users. Conceptual schema is a representation of the entire content of the database. These schemas contain all the information to build relevant external records. It hides the internal details of physical storage.

Q15.Which operator is used to select values within a range?

BETWEEN
RANGE
WITHIN
JOINS
UNION
Solution:

The BETWEEN operator selects values within a given range. The values can be numbers, text, or dates.
Syntax:
SELECT column_name(s)
FROM table_name
WHERE column_name BETWEEN value1 AND value2;

               

   
You may also like to read: