LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 8th May

Dear Aspirants,
LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for LIC AAO :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 3 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 

Use Code 'DREAM' to avail at best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 3 Months

Note: This package is not a part of Double Validity Offer

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 24 Months
  2. 1 Month
  3. 3 Months
6199 516/month
BUY NOW


Q1. As per the RBI housing loans given by RRBs and SFBs to individuals up to _______ in metropolitan centers (with population of 10 lakh and above) and INR 25 lakh in other centers, will be eligible for classification under priority sector lending.
INR 35 lakh
INR 32 lakh
INR 40 lakh
INR 38 lakh
INR 45 lakh
Solution:
Housing loans given by RRBs and SFBs to individuals up to INR 35 lakh in metropolitan centers (with population of 10 lakh and above) and INR 25 lakh in other centers, provided the overall cost of the dwelling unit in the metropolitan centers and at other centres does not exceed INR 45 lakh and INR 30 lakh, respectively, will be eligible for classification under priority sector lending.
Q2. Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing _______ in India operations over the period of next 5 years.
$5 billion
$2.5 billion
$2 billion
$1.5 billion
$1 billion
Solution:
Global card payments brand Mastercard has announced its plan of investing $1 billion in India operations over the period of next 5 years.
Q3. The IBSA (India, Brazil & South Africa) Sherpas’ Meeting, following the 9th IBSA Trilateral Ministerial Meeting, was held in _______.
Imphal
Nagpur
Cochin
Visakhapatnam
Mumbai
Solution:
The IBSA (India, Brazil & South Africa) Sherpas’ Meeting, following the 9th IBSA Trilateral Ministerial Meeting, was held in Cochin.
Q4. Name the girl who danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’.
Aarti
Bandana
Sushma
Reshma
Basundhara
Solution:
A 18-year-old Nepali girl, Bandana danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’, a feat previously held by an Indian.
Q5. Which of the following state has passed an act that will allow the shops and other businesses in the state to operate 24×7?
Gujarat
Goa
Karnataka
Punjab
Madhya Pradesh
Solution:
‘Gujarat Shops and Establishments (Regulation of Employment and Conditions of Service) Act, 2019’ passed by Gujarat Assembly which came into force from May 1, 2019. The Act will allow the shops and other businesses in the state to operate 24×7.
Q6. World Asthma Day is an annual event that is observed every year on ________.
First Tuesday in April
First Wednesday in May
First Monday in May
First Tuesday in May
Second Monday in May
Solution:
World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) on the first Tuesday in May to improve asthma awareness and control around the world. This year it was observed across the globe on May 7, 2019.
Q7. Which of the following country's Air Force Research Laboratory tested a laser system called Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) that successfully shot down multiple air-launched missiles while in flight?
France
Russia
Israel
US
UK
Solution:
The US Air Force Research Laboratory tested a laser system called Self-Protect High Energy Laser Demonstrator (SHiELD) at the US Army’s White Sands Missile range in New Mexico which successfully shot down multiple air-launched missiles while in flight.
Q8. Which of the following country recently honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 Bangladesh’s liberation war with a plaque on the Wall of Honour?
Bangladesh
India
Israel
Pakistan
UK
Solution:
Israel honoured Lt. Gen. (retd) Jack Farj Rafael (JFR) Jacob, who negotiated the historic surrender of Pakistani troops in Dhaka after the 1971 Bangladesh’s liberation war, with a plaque on the Wall of Honour at the Ammunition Hill.
Q9. Who among the following has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding contribution as a pioneer of decolonised journalism?
Kuldeep Nayyar
GD Robert Govender
Sagarika Ghose
Ayaz Memon
BK Amol Sharma
Solution:
GD ‘Robert’ Govender, an Indian-origin journalist in South Africa, has been honoured in the UK with 2019 V K Krishna Menon award for his outstanding contribution as a pioneer of decolonised journalism.
Q10. Who among the following has been appointed as the head coach of the men’s national team?
Hugo Conte
Dindin Santiago
Mariusz Wlazly
Karch Kiraly
Dragan Mihailovic
Solution:
The Volleyball Federation of India appointed Serbian Dragan Mihailovic as head coach of the men’s national team in a move linked to the long term goal of Olympic Games qualification. Mihailovic has more than 25 years of experience as a coach.
Q11. The theme of World Asthma Day 2019 was ________.
Keep Its Symptoms Under Control
Stay in Clean Environments
STOP for Asthma
Quit Smoking
You Are at Risk
Solution:
The theme of World Asthma Day 2019 was ‘STOP for Asthma’.
Q12. An 18-year-old girl danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’, a feat previously held by an Indian. She is from _________.
Sri Lanka
Russia
Bhutan
Bangladesh
Nepal
Solution:
A 18-year-old Nepali girl, Bandana danced continuously for 126 hours to set a Guinness World Records on ‘Longest Dancing Marathon by an Individual’, a feat previously held by an Indian.
Q13. The G7’s (Group of Seven) Environment Ministers gathered for a 2-day meeting in__________ to discuss on steps required to handle deforestation, plastic pollution and depletion of coral reefs.
UAE
USA
UK
France
Italy
Solution:
The G7’s (Group of Seven) Environment Ministers gathered for a 2-day meeting in Metz, France to discuss on steps required to handle deforestation, plastic pollution, depletion of coral reefs and ways to build pacts between the countries in order to achieve the target.
Q14. Which of the following telecom operator has signed a five-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with tech giant IBM?
Airtel
Vodafone Idea
Jio
Aircel
BSNL
Solution:
India’s largest telecom operator Vodafone Idea Ltd announced a five-year multi-million-dollar IT outsourcing deal with tech giant IBM. The company did not divulge the size of the deal but some reports pegged it at about $700 million.
Q15. ________ has decided to enhance the housing loan limits for Regional Rural Banks (RRBs) and Small Finance Banks (SFBs) for eligibility under priority sector lending, in a bid to give them a level playing field with other Scheduled Commercial Banks.
NITI Aayog
NIIF
NABARD
SEBI
RBI
Solution:
The Reserve Bank of India has decided to enhance the housing loan limits for Regional Rural Banks (RRBs) and Small Finance Banks (SFBs) for eligibility under priority sector lending, in a bid to give them a level playing field with other Scheduled Commercial Banks.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF