LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 26th May

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW


Q1. Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test-fired an indigenously-developed ________________ kg class guided bomb from a Sukhoi combat jet at Pokhran in Rajasthan.
800 kg
300 kg
1000 kg
500 kg
4000 kg
Solution:
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully test-fired an indigenously-developed 500 kg class guided bomb from a Sukhoi combat jet at Pokhran in Rajasthan. The test firing of the guided bomb came two days after the Indian Air Force successfully test fired the aerial version of the supersonic BrahMos cruise missile from a Sukhoi jet at the Andaman and Nicobar Islands. The 2.5-tonne air-to-surface missile has a range of around 300 km, and it will significantly enhance the IAF’s combat capability.
Q2. India bags a total of 57 medals including 12 Gold, 18 Silver and 27 Bronze at India Open International Boxing tournament in-
New Delhi
Guwahati
Patna
Kolkata
Lucknow
Solution:
India bags a total of 57 medals including 12 Gold, 18 Silver and 27 Bronze at India Open International Boxing tournament in Guwahati. MC Mary Kom, Shiva Thapa, L Sarita Devi, and Naman Tanwar won gold in their respective finals. The London Olympic bronze medallist blew away the challenge of Vanlal Duati in a facile 5-0 win.
Q3. Which country has been declared the Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh also called as Jamaat-ul-Mujahideen India or Jamaat-ul-Mujahideen Hindustan as a banned terrorist organization recently?
USA
Sri Lanka
China
Pakistan
India
Solution:
The Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh also called as Jamaat-ul-Mujahideen India or Jamaat-ul-Mujahideen Hindustan has been declared as a banned terrorist organization by the government of India. The home ministry stated the outfit has committed acts of terrorism, promoted acts of terrorism and has been engaged in radicalization and recruitment of youths for terrorist activities in India. Therefore, the Jamaat-ul-Mujahideen Bangladesh or Jamaat-ul-Mujahideen India or Jamaat-ul-Mujahideen Hindustan and all its manifestations have been inserted in the First Schedule to the Unlawful Activities (Prevention) Act, 1967.
Q4. The Defence Research and Development Organisation (DRDO) is an agency of the Government of India, charged with the military's research and development. Where is the headquarters of DRDO?
New Delhi
Mumbai
Bengaluru
Chennai
Hyderabad
Solution:
The Defence Research and Development Organisation is an agency of the Government of India, charged with the military's research and development, headquartered in New Delhi, India.
Q5. Odisha’s ruling Biju Janata Dal (BJD) headed by incumbent Chief Minister Naveen Patnaik is all set to form a government for a _____________ consecutive term.
fourth
sixth
fifth
second
third
Solution:
Odisha’s ruling Biju Janata Dal (BJD) headed by incumbent Chief Minister Naveen Patnaik is all set to form a government for a fifth consecutive term. The new Cabinet is likely to be sworn-in on 27th May.
Q6. National Security Advisor Ajit Doval has addressed the 17th Investiture Ceremony of Border Security Force, BSF in-
Hyderabad
Kolkata
Chennai
Mumbai
New Delhi
Solution:
National Security Advisor Ajit Doval has stated that technology will play a pivotal role in guarding the borders in days to come as security challenges are increasing day by day. Doval was addressing 17th Investiture Ceremony of Border Security Force, BSF in New Delhi.
Q7. Which Bank has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs?
Canara Bank
Kotak Mahindra Bank
State Bank of India
Corporation Bank
Punjab National Bank
Solution:
Corporation Bank has launched ‘Corp SME Suvidha’, a product for GST-registered MSMEs. The product has been designed as part of the bank’s efforts to provide the best products to the MSME sector.
Q8. Who is the present governor of Odisha?
Tathagata Roy
Satyadev Narayan Arya
Professor Ganeshi Lal
Satya Pal Malik
Lalji Tandon
Solution:
Professor Ganeshi Lal is the Governor of Odisha. Besides a disciplined soldier of Rashtriya Swayamsevak Sangh, he was a renowned Professor of Mathematics.
Q9. RBI stated that all non-deposit-taking non-banking financial companies (NBFCs) with an asset size of _________________ crore and above, and all deposit-taking NBFCs irrespective of their asset size, have to maintain a liquidity buffer in terms of a Liquidity Coverage Ratio (LCR).
Rs 2,000
Rs 5,000
Rs 9,000
Rs 13,000
Rs 1,000
Solution:
RBI stated that all non-deposit-taking non-banking financial companies (NBFCs) with an asset size of Rs 5,000 crore and above, and all deposit-taking NBFCs irrespective of their asset size, have to maintain a liquidity buffer in terms of a Liquidity Coverage Ratio (LCR).
Q10. Who is present Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation bank?
PV Bharathi
Amitabh Chaudhry
Usha Sangwan
Narotam Sekhsaria
Rakesh Sharma
Solution:
PV Bharathi is the present Managing Director and Chief Executive Officer of the Corporation bank.
               





हिंदी में पढ़े

You may also like to Read:


Print Friendly and PDF