LIC AAO 2019 Current Affairs Questions | 10th May

Dear Aspirants,
LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions


Current Affairs Questions for LIC AAO :

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee’s simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.


About Course:

This package Includes IBPS RRB Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

IBPS RRB Mains, IBPS CLERK, IBPS PO, LIC ASSISTANT, IBPS SO, IBPS PO Mains, SBI PO, SBI Clerk, Assistant, IBPS RRB PO Prelims, etc. 

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

What all You Get

  • All Interactive Live Classes by best teachers
  • All Recorded Video Courses designed by experts
  • All Tests Series
  • All eBooks
  • Doubt Clearing by experts
  • Personality Development Courses like Spoken English, Interview Techniques, and more...

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
  • Language: English & Hindi Medium
Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 8 Months
  2. 3 Months
  3. 1 Month
16999 1416/month
BUY NOW


Q1. ________________and Hughes Communications India (HCIL) has decided to combine their VSAT (Very Small Aperture Terminal) satellite communications operations in India.
BSNL
Jio
Airtel
Vodafone Idea
Aircel
Solution:
The Sunil Mittal led telecom major Bharti Airtel and Hughes Communications India (HCIL) have decided to combine their VSAT (Very Small Aperture Terminal) satellite communications operations in India.
Q2. Tractor-manufacturer Tractors and Farm Equipment (TAFE) Ltd has signed an MoU with PCRA to aid conservation of resources. What does C Stands for in PCRA?
Creation
Cheques
Complaints
Credit
Conservation
Solution:
Tractor-manufacturer Tractors and Farm Equipment (TAFE) Ltd has signed an MoU with Petroleum Conservation Research Association (PCRA) to aid conservation of resources.
Q3. Baidyanath Mishra passed away due to old-age related problems. He was a renowned_________.
Director
Economist
Sports person
Environmentalist
Activist
Solution:
Renowned economist Baidyanath Mishra passed away due to old-age related problems. He was 99.
Q4. Prof N.R. Madhava Menon, an educationist and scholar has passed away. He was known as the_________in India.
Father of Modern Space Education
Father of Modern Agricultural Techniques
Father of Modern Physics
Father of Modern Legal Education
None of the above option is the right answer
Solution:
Prof N.R. Madhava Menon, an educationist, scholar, and the pioneering spirit behind modern legal education in India, has passed away. He was known as the Father of Modern Legal Education in India.
Q5. The __________ police for the first time has inducted women commandos in the District Reserve Guard (DRG), its frontline anti-Naxal force.
West Bengal
Chhattisgarh
Madhya Pradesh
Maharashtra
Bihar
Solution:
The Chhattisgarh police for the first time has inducted women commandos in the District Reserve Guard (DRG), its frontline anti-Naxal force.
Q6. India was re-elected as Observer to the _________, an intergovernmental forum recently. The decision was taken during the 11th ministerial meeting at Rovaniemi, Finland.
Arctic Council
International Council of Nurses
British Council
IMF
NATO
Solution:
India was re-elected as Observer to the Arctic Council, an intergovernmental forum. The decision was taken during the 11th Arctic Council ministerial meeting at Rovaniemi, Finland.
Q7. ____________, the first chronicler of Partition, who started building an archive in 1954, passed away at 95 in Chandigarh.
Paramjot Singh
Kirpal Singh
Chiragdeep Singh
Harbaksh Singh
Navtej Singh
Solution:
Prof. Kirpal Singh, the first chronicler of Partition, who started building an archive in 1954, passed away at 95 in Chandigarh.
Q8. Which of the following country's Parliament passed a law to curb the spread of fake news under which offenders may face up to 10-year jail or fines of up to INR 5.12 crore?
Sweden
USA
Singapore
UK
Norway
Solution:
Singapore's Parliament passed a law to curb the spread of fake news under which offenders may face up to 10-year jail or fines of up to S$1 million (over INR 5.12 crore).
Q9. Vice President of India Venkaiah Naidu is on a four-day official visit to Vietnam to participate in 16th United Nations Day of Vesak. What is the currency of Vietnam?
Vietnamese baht
Vietnamese rand
Vietnamese peso
Vietnamese dong
Vietnamese dinar
Solution:
Currency of Vietnam is Vietnamese dong.
Q10. Rabindranath Tagore was awarded the Nobel Prize for Literature in_______.
1911
1913
1915
1917
1909
Solution:
Tagore was awarded the Nobel Prize for Literature in 1913. He became the first non-European to win it.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF