LIC AAO English Language Quiz 28th March 2019 | Day 17

| Updated On September 6th, 2019 at 07:05 pm

lic-aao-english-language-quiz-28th

English Quiz For LIC AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW

Directions (1-5): In the questions given below a sentence(s) is given with two blanks in each. Corresponding to each question two columns are given with three words in each column. Which combination of words from the two columns will perfectly fit into the blanks to make the sentence contextually correct and meaningful. 
Q1. An important positive influence that women ………………… to is that they are more committed to …………………. peace and harmony in society at various levels.



A-D and C-D
A-E and B-D
A-E
B-E, B-F, C-E and C-F
C-D, C-F
Solution:
A-E is the correct choice of words for the blanks to make the sentence grammatically correct and meaningful.
Q2. With increasing recognition of the ………………… of women’s empowerment in villages, several efforts are being made in this direction. There are often selective efforts with limited objectives, yet these have impacts beyond their ……………….. aims.
A-E, C-F and B-D
C-E only
A-F only
B-E only
A-D and C-D
Solution:
Only C-E is the correct choice of words for the blanks to make the sentence grammatically correct and meaningful. In the second sentence, 'limited objectives' is mentioned before the blank and so 'limited aims’ will make the sentence grammatically correct and meaningful.
Q3. Once women start coming out of their narrow household …………………….. to meet regularly as a collective and discuss wider village issues, then ………………….. for their wider role in village development also open up and a much broader impact can be possible.
B-D and B-E
C-E only
A-D only
A-E, B-D and C-F
A-E, B-E, B-F and A-F
Solution:
Only C-E is the correct choice of words for the blanks to make the sentence grammatically correct and meaningful. 'Constraints' means limitation or restriction. 'Avenues' means a way of approaching a problem or making progress towards something.
Q4. Dehumanisation is very much a part of historical reality ever …………… the emergence of private property; humane policies are ………………… by injustice, exploitation and oppression.
A-D and B-F
B-E
C-F
B-D
C-D
Solution:
B-D is the correct choice of words for the blanks to make the sentence grammatically correct and meaningful. 'Thwart' means prevent (someone) from accomplishing something.
Q5. A puzzling question is why do tribals, who for centuries have been self-sufficient and have …………………………. their own socio-cultural systems without external ……………………, now need protection, sympathy and aid.
B-D only
A-E and C-E
A-F only
C-D and C-F
B-F only
Solution:
B-D is the correct choice of words for the blanks to make the sentence grammatically correct and meaningful.
Directions (6-10): Which of the following phrases given below each sentence(s) should replace the phrase printed in bold letters to make the sentence(s) meaningfully correct? Choose the best option among the five given alternatives that reflect the correct use of phrase in the context of the grammatically correct sentence(s). If the sentence(s) is correct as it is, mark “No Error” as your answer. 
Q6. In spite of the protection provided by the Constitution, tribals are exploited and identify as the most backward ethnic group in India.



identified as the most backward
identified like the most backward
identifying as the most backward
identified as the most backwardly
No Error
Solution:
"identified as the most backward " is grammatically and contextually correct as the sentence is in past tense.
Q7. There has been a surge of economic development in the form of dams for power and irrigation, the building of roads, urbanization, mining, etc. The flip side of this sort of development is that it has evict more than 42 million people.
is that it have evicted more than 42 million people
is that it has eviction more than 42 million people
is that it has evicted more than 42 million people
were that it has evicted more than 42 million people
No Error
Solution:
"is that it has evicted more than 42 million people" is grammatically and contextually correct.
Q8. The RBI had initially planned to implement the norms starting from April 1, 2018 in order to bring Indian accounting standards in line with the international standards, but the Centre’s delay in enacting the necessary amendments had given breathing space for banks for another year.
in enact the necessary amendments had given breathing space
in enacted the necessary amendments had given breathing space
in enacting the necessary amendments have given breathing space
in enacting the necessary amendments had give breathing space
No Error
Solution:
No Error
Q9. A report in The Statesman on 15 March this year stated that the US had agreed to builds six atomic power plants in India to strengthen bilateral security and civil nuclear cooperation.
to building six atomic power plants in India to strengthen
to build six atomic power plants in India to strength
to build six atomic power plants in India to strengthening
to build six atomic power plants in India to strengthen
No Error
Solution:
"to build six atomic power plants in India to strengthen" is grammatically and contextually correct.
Q10. India has been try to build up a stockpile of nuclear fuel for its strategic uranium reserve in order to sustain the country’s nuclear reactors efficiently and meaningfully for the next five years.
India has been tried to build up a stockpile
India has been trying to build up a stockpile
India has been trying to building up a stockpile
India has been trying too build up a stockpile
No Error
Solution:
"India has been trying to build up a stockpile" is grammatically and contextually correct.
Directions (11-13): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word printed in bold below. 
Q11. PIVOTAL



Trivial
Crucial
Minor
Inconsequential
Both (a) and (b)
Solution:
Pivotal: of crucial importance in relation to the development or success of something else.
Crucial: of great importance.
Q12. STARK
Benign
Gentle
fierce
Austere
Both (c) and (d)
Solution:
Stark: severe or bare in appearance or outline.
Fierce: very; extremely.
Austere: severe or strict in manner or attitude.
Q13. ROBUST
Lethargic
Energetic
Sluggish
Torpid
Both (c) and (d)
Solution:
Robust: strong and healthy; vigorous.
Directions (14-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word printed in bold below. 
Q14. PACIFY



Appease
Mollify
Ire
Placate
Assuage
Solution:
Pacify: quell the anger, agitation, or excitement of.
Ire: anger.
Q15. GRIM
Benign
Dour
Stern
Severe
Both (a) and (b)
Solution:
Grim: unrelentingly harsh.
Benign: gentle and kind.

               



You may also like to Read:
 
    
Print Friendly and PDF