LIC AAO English Language Quiz 18th March 2019 | Day 7

lic-aao-english-language-quiz

English Quiz For LIC  AAO 2019

Life Insurance Corporation of India has released the notification for various posts for the Recruitment in 2019-20. This is a great opportunity for all those who aspire to get a Government Job this year. Now the next step is to start practicing for the exam from now itself. Thus, the English Language can be an impetus for your success as it helps you save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for LIC AAO 2019. 

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number (A, B, C or D) of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (e) as your answer choice. 

Q1. Over the last 16 general elections and numerous (A)/ elections at lower levels, the resolute trust that the (B)/founding fathers of the Republic have put in the parliamentary (C)/ democratic system has been substantial proven wise.(D)/




A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'substantially' and not 'substantial'.
Q2. The Election Commission of India has (A)/ over the decades evolved itself into (B)/ a fine institution and played a critical (C)/ role in the sustain of the democracy.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'sustenance' and not 'sustain'.
Q3. The ECI has announced a series of fresh measures to strengthen the (A)/ integrity of the electoral process and curb some rapidly grow hazards (B)/ such as the spread of falsehoods aimed at creating (C)/ social polarisation for consolidation of votes.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part B. '-ing' form of verb 'grow' , i.e., 'growing' will be used.
Q4. Over the last few days, U.S. Federal Reserve (A)/ Chairman Jerome Powell has been trying to (B)/allay fears that it will continue to raise (C)/ interest rates notwithstanding conditions in the economy. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
Q5. The American economy created a mere 20,000 jobs in February, (A)/ the slowest growth in jobs in well over a year, and GDP growth (B)/ in the coming quarters is expect to slow considerably from (C)/ the rate of 3.4% in the third quarter last year. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part C. Past form of 'expect', i.e., 'expected' will be used here.
Directions (6-10): In each of the following sentences, there is a blank space. Below each such sentence, there are five options with one word each. Fill up the blank with the word that makes the sentence grammatically and contextually correct. 

Q6. Hopefully the energy drink will ....................... me so I can work all night on my paper.




energy
invigorate
highlight
sabotage
Both (b) and (d)
Solution:
Invigorate: give strength or energy to.
Q7. When I received my license to practice medicine, I knew I had reached a ................... moment in my quest to help others.
pivotal
significant
annihilate
Both (a) and (b)
glower
Solution:
Both (a) and (b)
Pivotal: of crucial importance in relation to the development or success of something else.
Significant: sufficiently great or important to be worthy of attention; noteworthy.
Q8. Her respiratory ....................... required her to carry oxygen with her wherever she went.
malady
ill
curing
diseased
Both (a) and (b)
Solution:
Malady: a disease or ailment.
Q9. At an early age, my annoying brother seemed to have a ..................... for getting into trouble
amuse
partial
tasting
penchant
fascinate
Solution:
Penchant: a strong or habitual liking for something or tendency to do something.
Q10. Peter claimed to be the ......................... owner of the car even though he did not have the vehicle’s title in his possession.
recognising
presume
suppose
report
putative
Solution:
Putative: generally considered or reputed to be.
Directions (11-15): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is CORRECT. 

Q11. RESORT 




(I) The U.S. may have to resort to recruiting nurses from overseas because analysts are expecting a shortage of medical professionals in the next few years. 
(II) The police claimed they had no choice but to resort to using pepper spray to stop the rioters. 
(III) Hawaii is a popular tourist resort.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All (I), (II) and (III)
Solution:
All (I), (II) and (III) are correct.
Resort: (Verb) turn to
Q12. CONFER 
(I) This is a serious dispute and could lead to armed confer. 
(II) The head referee will confer with his colleagues to determine which team should get the ball. 
(III) Since the doctors are unfamiliar with my symptoms, they will confer on a diagnosis.
Only (I)
Only (II)
Both (II) and (III)
All (I), (II) and (III)
Only (III)
Solution:
Both (II) and (III)
Confer: grant (a title, degree, benefit, or right).
Confer: have discussions; exchange opinions.
Q13. SCANTY 
(I) Since the airline lost two of my bags, I have scanty clothing for my vacation. 
(II) If scanty us was the case, they certainly were successful. 
(III) During the crowded convention, hotel rooms were scanty in town.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (III)
Only (III)
Both (I) and (II)
Solution:
Both (I) and (III)
Scanty: small or insufficient in quantity or amount.
Q14. RELUCTANT 
(I) Jen burst out reluctant the moment she walked in. 
(II) Having just met her, the man was reluctant to trust that she would keep his secret. 
(III) Because your outfit is reluctant, the principal is going to ask you to change into something more appropriate for school.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (II)
Reluctant: unwilling and hesitant; disinclined.
Q15. EXCESS 
(I) The guests could not gain excess to the gated community because they did not have the key code. 
(II) The only excess to the city is across the bridge. 
(III) Excess annual funds should be designated to the building fund so that we can make the needed roof repairs.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III)
Excess: an amount of something that is more than necessary, permitted, or desirable.
Access: the means or opportunity to approach or enter a place.
               




You may also like to Read:
     
Print Friendly and PDF