LIC AAO General Awareness | 14th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-14th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 3 Months
  3. 9 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW

Q1. India has allowed an Iranian bank to open a branch in Mumbai. Name that bank.
Pasargad Bank
Parsian Bank
Tejarat Bank
Export Development Bank of Iran
Maskan Bank
Solution:
Union Minister Nitin Gadkari has announced that India has allowed an Iranian bank, Pasargad Bank, to open a branch in Mumbai. The move is aimed at circumventing US trade and investment sanctions as India builds a strategic port in the West Asian country. Alongside, India’s UCO Bank will open a branch in Iran.
Q2. SEBI has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. It will be headed by ______.
C. Rangarajan
Y. B. Damle
Viral Acharya
H R Khan
Sankar De
Solution:
Market regulator Security and Exchange Board of India (SEBI) has constituted a “Research Advisory” committee which will assist in formulating policy to undertake research relevant for development and regulation of capital markets. According to SEBI, the committee would comprise prominent financial economists and market practitioners. It will be headed by Sankar De.
Q3. UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of _________ to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.
T.N.A. Iyer
P. Balram
K.S. Shere
W. S. Saraf
A. Ghosh
Solution:
UGC has constituted a Committee under the Chairmanship of Prof. P. Balram, to review its quality mandate relating to promotion of Research and to review the existing M.Phil/ Ph.D Regulations.
Q4. World Hindi Day is celebrated every year on_________.
11 January
12 September
14 September
10 January
12 January
Solution:
World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975. National Hindi Diwas is celebrated every year on September 14.
Q5. INS Viraat will be converted into floating museum soon. As per primary estimates, the project worth almost _____ rupees.
950 crore
778 crore
852 crore
490 crore
572 crore
Solution:
The Maharashtra Cabinet has approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP).
Q6. Who among the following has assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank?
Shikha Sharma
R K Takkar
Tanya Kumari Goel
Atul Kumar Goel
Rana Kumar
Solution:
Atul Kumar Goel assumed charge as Managing Director and Chief Executive Officer (UCO) of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India. Goel takes over from R K Takkar who completed his three-year tenure on November 1, 2018.
Q7. In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by ____________ to US-based Tricon Energy.
Tata Steels
Reliance Industries Ltd
Jindal and Sons
HDFC Bank
Indian Government
Solution:
In a first for India, HSBC Holdings Plc has executed a trade finance transaction using blockchain for an export by Reliance Industries Ltd (RIL) to US-based Tricon Energy. The blockchain-enabled letter of credit (LC) transaction substantially reduced the time taken for such deals.
Q8. The Polavaram project of ___________ entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours.
Andhra Pradesh
Kerala
Telangana
Tamil Nadu
Karnataka
Solution:
The Polavaram project of Andhra Pradesh entered the Guinness Book of World by pouring 32,100 cubic meters of concrete in a matter of 24 hours. While the staff of Navayuga Engineering company performed the task, project, and state government officials remained at the site until the goal was completed.
Q9. Who among the following has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year?
Kalidou Koulibaly
Didier Drogba
George Weah
Mohamed Salah
Abedi Pele
Solution:
Liverpool’s Mohamed Salah has been named as the 2018 Confederation of African Football Player of the Year. For the second consecutive year he has won the award.
Q10. IRCTC, the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR ______ for free for air passengers who book their tickets through its portal.
25 lakh
10 lakh
50 lakh
5 lakh
35 lakh
Solution:
Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC), the Railways’ subsidiary, will offer insurance of up to INR50 lakh for free for air passengers who book their tickets through its portal. IRCTC has tied up with Bharti-Axa for the offer.
Q11. World Economic Forum stated that India is set to become the world’s _______largest consumer market by 2030.
2nd
4th
5th
6th
3rd
Solution:
A report by World Economic Forum stated that India is set to become the world’s third largest consumer market behind only USA and China by 2030. The report was titled as ‘Future of Consumption in Fast-Growth Consumer Market – India’.
Q12. Agra is located on the banks of which river?
Sarayu
Gomti
Tamsa
Ganga
Yamuna
Solution:
Agra is located on the banks of river Yamuna in the northern state of Uttar Pradesh.
Q13. Space Exploration Technologies Corporation doing business as SpaceX. SpaceX based in-
India
Russia
USA
France
UK
Solution:
Space Exploration Technologies Corp., doing business as SpaceX, is a private American aerospace manufacturer and space transportation services company headquartered in California, USA.
Q14. LAF is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos. LAF stands for-
Liquidity Adjustment Facility
Liability Adjustment Facility
Liquidity Adjustment Financial
Liquidity Adequate Facility
Liquidity Adjustment Forum
Solution:
Liquidity adjustment facility (LAF) is a monetary policy tool which allows banks to borrow money through repurchase agreements or repos.
Q15. Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide ________ under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.
USD 400 million
USD 100 million
USD 200 million
USD 300 million
USD 250 million
Solution:
Sri Lanka’s Central Bank announced that the Reserve Bank of India (RBI) has agreed to provide USD 400 million under a swap arrangement to boost the island nation’s reserves.

               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF