LIC AAO General Awareness | 23rd March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-23rd-March-2019-20

GA for LIC AAO 2019-20:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2019-20.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW



Q1. Lenin Rajendran has passed away at 67. He was a renowned director and screenwriter of _______ film industry.
Kannada
Telugu
Tamil
Malayalam
Bengali
Solution:
Malayalam director and screenwriter Lenin Rajendran has passed away at 67. He was a five-time recipient of the Kerala State Film Awards.

Q2. Who has taken over as the chief coach for the country’s female boxers?
Yunfei Li
Mohammed Ali Qamar
Josie Gabuco
Pinki Rani
Devendro Singh
Solution:
Mohammed Ali Qamar, the man who won India’s first Commonwealth Games gold medal in boxing, has taken over as the chief coach for the country’s female boxers. He has replaced veteran Shiv Singh.
Q3. The International Cricket Council (ICC) announced that __________ has been appointed as the organization’s new Chief Executive Officer (CEO).
Shashank Manohar
Dave Richardson
Haroon Lorgat
Anurag Thakur
Manu Sawhney
Solution:
The International Cricket Council (ICC) announced that Manu Sawhney has been appointed as the organization’s new Chief Executive Officer (CEO).
Q4. Name the Indian football team head coach who has resigned from the post.
Stephen Constantine
Harendar Singh
Gurpreet Singh Sandhu
Bhaichung Bhutia
Stephen Craigman
Solution:
Indian football team head coach Stephen Constantine has stepped down after the team’s shock 0-1 defeat to Bahrain which led to its exit from the Asian Cup.
Q5. The Minister of State for Commerce & Industry C. R. Chaudhary attended the 6th RCEP Inter-Sessional Ministerial Meeting (IMM) in Singapore. What does E stands for in RCEP?
Empowered
Economic
Establishment
Environmental
Equal
Solution:
RCEP stands for Regional Comprehensive Economic Partnership. RCEP negotiations were formally launched in November 2012 at the ASEAN Summit in Cambodia.
Q6. Minister of State for Textiles __________ has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
Smriti Zubin Irani
Ajay Tamta
Jagat Prakash Nadda
Harsimrat Kaur Badal
Dr. Mahesh Sharma
Solution:
Minister of State for Textiles, Ajay Tamta has stated that the Ministry will release 7.8 crore rupees for the construction of a textile tourism complex in Nongpoh, Ri-Bhoi district of Meghalaya.
Q7. India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of ______ Srilankan rupees.
200 crore
150 crore
90 crore
10 crore
60 crore
Solution:
India and Sri Lanka has signed two MoU for construction of 1200 houses through 50 model villages, using Indian grant assistance of 60 crore Srilankan rupees.
Q8. Who has become the 2nd youngest in the world and the youngest Grand Master in Indian?
R Praggnanandhaa
M Gunawanta
D Gopal
S Ganesh
D Gukesh
Solution:
Tamil Nadu lad D Gukesh became the 2nd youngest Grand Master in the world and the youngest Indian to achieve the feat at 12 years, 7 months and 17 days, erasing the mark set by his state-mate R Praggnanandhaa in June 2018.
Q9. Who among the following has won a Franco-German human rights award for his ‘exceptional contribution’ to the protection and promotion of human rights?
Nadia Murad
Aung San Suu Kyi
Xi Jinping
Yu Wensheng
Malala Yousafzai
Solution:
A detained Chinese rights lawyer Yu Wensheng has won a Franco-German human rights award for his ‘exceptional contribution’ to the protection and promotion of human rights.
Q10. The government has constituted a seven-member Group of Ministers (GoM) to boost the real estate sector under the GST regime. This committee shall be headed by ____________.
Sushil Modi
Nitin Patel
Dinesh Arya
Manohar Parrikar
Nirmala Sitharaman
Solution:
The government has constituted a seven-member Group of Ministers (GoM) to boost the real estate sector under the GST regime. Deputy Chief Minister of Gujarat Nitin Patel is the convener of the GoM.
Q11. Ministry of Water resources and River development has organized 9th International Micro irrigation conference in ________.
Bhopal
Agra
Aurangabad
Nagpur
Dehradun
Solution:
In order to promote Micro irrigation amongst farmers, Ministry of Water resources and River development has organized 9th International Micro irrigation conference in Aurangabad, Maharashtra.
Q12. International Literacy Day is celebrated annually on-
September 27
September 8
September 14
September 16
September 10
Solution:
International Literacy Day, celebrated annually on 8 September, is an opportunity for Governments, civil society and stakeholders to highlight improvements in world literacy rates, and reflect on the world's remaining literacy challenges. The issue of literacy is a key component of the UN's Sustainable Development Goals and the UN's 2030 Agenda for Sustainable Development.
Q13. Myanmar (formerly Burma) is a Southeast Asian nation. Who is present President of Myanmar?
Win Myint
Prayut Chan-o-cha
Moon Jae-in
Shinzo Abe
Xi Jinping
Solution:
Win Myint is a Burmese politician and former political prisoner who is serving as the 10th President of Myanmar since 30 March 2018.
Q14. What is the capital city of Indonesia?
Jakarta
Bandar Seri Begawan
Manila
Phnom Penh
Vientiane
Solution:
Jakarta is Capital of Indonesia.
Q15. The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) was held at ________.
Kovalam
Amritsar
Hyderabad
Bhubaneswar
Lucknow
Solution:
The 1st National Level Sports Meet for the students of Eklavya Model Residential Schools (EMRS) was inaugurated by Jaswantsinh Sumanbhai Bhabhor, Minister of State for Tribal Affairs at G.M.C Balayogi Stadium, Hyderabad.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF