LIC AAO General Awareness | 20th March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-20th-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW




Q1. Who has been appointed as an additional and independent director for a period of 5 years in TCS?
Craig Faller
Philip Davidson
Paul Nakasone
Don Callahan
Curtis Scaparrotti
Solution:
India’s largest software exporter Tata Consultancy Services has appointed Don Callahan as an additional and independent director for a period of 5 years, based on the recommendations of the Nomination and Remuneration Committee.
Q2. Which team has won their first ever Premier Badminton League, PBL title?
Bengaluru Raptors
Hyderabad Hunters
Awadhe Warriors
Chennai Smashers
Mumbai Rockets
Solution:
Bengaluru Raptors have won their first ever Premier Badminton League, PBL title. In the title clash played at Bengaluru, Bengaluru edged out Mumbai Rockets, with a 4-3 win.
Q3. Who has won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”?
Salman Rushdie
Vikram Seth
Namita Gokhale
Arundhati Roy
Jhumpa Lahiri
Solution:
Writer Namita Gokhale has won the Sushila Devi Literature Award for her novel “Things to Leave Behind”. She was awarded in the ‘Best Book of Fiction Written by a Woman Author’ category at the inaugural edition of Bhopal Literature and Art Festival (BLF).
Q4. Which state has launched the ‘One Family One Job’ scheme, under which for every family one government job has been allotted?
Assam
Tripura
Sikkim
Uttarakhand
Goa
Solution:
Sikkim Chief Minister Pawan Kumar Chamling launched the ‘One Family One Job’ scheme, under which for every family one government job has been allotted, in Gangtok. New recruits were taken for Group C and Group D posts in 12 departments.
Q5. The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was recently held in_______.
Kerala
Dubai
New Delhi
Abu-Dhabi
Mumbai
Solution:
The sixth meeting of the UAE – India High Level Joint Task Force on Investments (‘the Joint Task Force’) was held in Mumbai to review the progress being made in addressing the agreed actions of the previous meeting held in Abu Dhabi in January 2018 and to elaborate several new key issues of mutual importance.
Q6. Which of the following regulatory body has released operational guidelines to facilitate payments among prepaid instruments (PPI) such as mobile wallets?
IRDAI
SEBI
RBI
NABARD
CRICIL
Solution:
In a move aimed at promoting digital transactions, the Reserve Bank of India (RBI) has released operational guidelines to facilitate payments among prepaid instruments (PPI) such as mobile wallets.
Q7. _______________ recently displaces Accenture as the largest IT firm servicing banks in the world.
Infosys
TCS
Microsoft
Wipro
IBM
Solution:
Tata Consultancy Services (TCS) Ltd’s quarterly earnings from the financial sector have edged past that of Accenture Plc, which is nearly double its size, making company the world’s largest pure-play information technology (IT) and consulting firm servicing megabanks and insurers.
Q8. Who among the following will head the 7-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out and suggest steps for augmenting collections?
Sushil Modi
Narender Modi
Arun Jaitley
Nitish Kumar
Yogi Adityanath
Solution:
Bihar Deputy Chief Minister Sushil Modi will head the 7-member committee to look into revenue shortfall being faced by the states after the GST roll-out and suggest steps for augmenting collections.
Q9. Which state topped the medal tally at the Khelo India Youth Games?
Goa
Kerala
Delhi
Haryana
Maharashtra
Solution:
Maharashtra topped the medal list, Delhi was at second position with Haryana too maintains its third position.
Q10. Which state has become the first state to implement the 10% reservation for economically weaker sections of the general category?
Uttarakhand
Gujarat
Maharashtra
Madhya Pradesh
Sikkim
Solution:
Gujarat has become the first state to implement the 10% reservation for economically weaker sections of the general category. This comes a day after President Ram Nath Kovind gave his assent to the bill.
Q11. Who among the following received the first-ever Philip Kotler Presidential award?
Scott Morrison
Jair Bolsonaro
Queen Elizabeth II
Narendra Modi
Justin Trudeau
Solution:
The Prime Minister, Shri Narendra Modi, received the first-ever Philip Kotler Presidential award, in New Delhi. The Award focuses on the triple-bottom-line of People, Profit, and Planet. It will be offered annually to the leader of a Nation.
Q12. What is the currency of Rwanda?
Dirham
Ruble
Dinar
Franc
Peso
Solution:
Rwandan franc is the currency of Rwanda.
Q13. The Ukai Dam has constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in-
Manipur
Andhra Pradesh
Kerala
Gujarat
Maharashtra
Solution:
The Ukai Dam, constructed across the Tapti River, is the second largest reservoir in Gujarat after the Sardar Sarovar.
Q14. In which state Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located?
Tamil Nadu
Rajasthan
Uttarakhand
Himachal Pradesh
Odisha
Solution:
Kumbhalgarh Wildlife Sanctuary is located in the Rajsamand District of Rajasthan State in western India.
Q15. Kumbh Seva mobile app has been launched by which of the following ministry?
Tourism
Railway
Home Affairs
Culture
None of the above option is the right answer
Solution:
Kumbh Seva mobile app has been launched by Railway ministry.
               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF