LIC AAO General Awareness | 22nd March 2019

Dear Aspirants, 

LIC-AAO-General-Awareness-22nd-March-2019-20

GA for LIC AAO 2018-19:

Preparing for LIC AAO Examination!! Don’t miss the GA Quiz. One section that can help you bagging graceful marks in these examinations is General Awareness, that comprises of numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Here is the quiz on General Awareness that is being provided by Adda247 to help you ace graceful marks in LIC AAO Exam 2018-19.

About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW



Q1. Who has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category?
Shahrukh Shaikh
Shakil Ahmed
Umesh Kumar
Shonu Mishra
Mansoor Ahmed
Solution:
Asian Cup gold medallist Shakil Ahmed has set up a world record in indoor rowing by completing 1 lakh meters in above-40 years category in Kolkata.
Q2. Which of the following bank inducted former SBI Managing Director B. Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director?
IndusInd Bank
Punjab National Bank
IDFC First Bank
HDFC Bank
ICICI Bank
Solution:
Private sector ICICI Bank inducted former SBI Managing Director B Sriram and management consultant Rama Bijapurkar on its board as independent director.
Q3. In which state India got its largest startup ecosystem recently?
Karnataka
Tamil Nadu
Goa
Kerala
Madhya Pradesh
Solution:
India got its largest startup ecosystem when Kerala Chief Minister Pinarayi Vijayan inaugurated a 1.8-lakh-square-feet facility housing incubation set-up across a string of segments in modern technology.
Q4. Government e Marketplace (GeM) has launched “Womaniya on GeM” initiative. GeM is a 100% government owned company set up under the aegis of ____________.
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Ministry of Labour and Employment
Ministry of Home Affairs
Ministry of Corporate Affairs
Solution:
The initiative seeks to develop women entrepreneurship on the margins of society to achieve gender-inclusive economic growth. Government e-Marketplace is a 100% government owned company set up under the aegis of Ministry of Commerce and Industry.
Q5. Which Indian firm is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited?
Adani Industries
Infosys
TCS
Reliance Industries
Airtel
Solution:
Mukesh Ambani’s Reliance Industries made it official that it is entering a strategic investment partnership with Den Networks Limited and Hathway Cable and Datacom Limited, which will be a ‘win-win’ outcome for customers, local cable operators, content producers, and the companies.
Q6. Recently Global Competitiveness Report 2018 was released. This report is released by_______.
World Bank
World Economic Forum
IMF
RBI
UNDP
Solution:
The World Economic Forum released the Global Competitiveness Report 2018.
Q7. Which of the following regulatory body has announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies?
SEBI
RBI
CIBIL
IMF
IRDAI
Solution:
The Reserve Bank of India announced more measures to increase liquidity flows to the non-banking financial companies. The RBI permitted banks to use government securities equal to their incremental outstanding credit to NBFCs, over and above their outstanding credit to them as on October 19, to be used to meet liquidity coverage ratio requirements.
Q8. Sir Michael Atiyah passed away at the age of 89. He was a well-known_______.
Politician
Mathematician
Scientist
Social activist
Actor
Solution:
Sir Michael Atiyah, a British mathematician who received the 1966 Fields Medal, also known as the ‘Nobel for Mathematics,’ passed away at the age of 89.
Q9. The Parliament of Macedonia has passed the resolution to amend the constitution of the country to rename it as the Republic of Northern Macedonia. What is the capital of this country?
Praia
Tunis
Dili
Skopje
Kinshasa
Solution:
Skopje is the capital of Macedonia.
Q10. The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by __________.
UK Sinha
MP Bezbaruah
Shankar De
D Raghavendra Nayyar
Cherukuri Raghavendra Babu
Solution:
The Madras High Court has set up an expert committee to find a solution to root out invasive species of plants from the Western Ghats. The committee shall be headed by Cherukuri Raghavendra Babu, the chairman of the expert committee on invasive species in Chennai National Biodiversity Authority.
Q11. Who has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia?
Kartik Singh
Mangal Singh
Rohit Kapoor
Abhishek Arya
Kamal Rana
Solution:
Gurgaon’s 8-year-old Kartik Singh has won the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organized by US kids Golf in Malaysia, which makes him the youngest Indian to win the title.
Q12. Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation. In which state, Konar dam is situated?
Uttar Pradesh
West Bengal
Kerala
Gujarat
Jharkhand
Solution:
Konar dam is the second of the four multi-purpose dams included in the first phase of the Damodar Valley Corporation in Jharkhand. It was constructed across the Konar River.
Q13. ___________ is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.
Tilaiya Dam
Chandil Dam
Getalsud Dam
Rengali Dam
Patora Dam
Solution:
Rengali dam is constructed across Brahmani River and power station is situated near the village of Rengali of Talcher in Angul district, Odisha.
Q14. Chandil is a census town in Seraikela Kharsawan district of Jharkhand. It has been constructed on the river _____________ .
Kangsabati
Barakar
Subarnarekha
Ganga
Konar
Solution:
The Mukutmanipur Dam is a dam in Khatra subdivision of Bankura district. It is located at the confluence of the Kangsabati and Kumari rivers close to the Jharkhand border.
Q15. The theme of the National Youth Parliament Festival 2019 is_______________.
Be the Voice of Developing India
New India and Finding solutions for contribution in policy making
Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy
New India and your contribution toward its making
None of the above option is the right answer.
Solution:
Minister of Youth Affairs and Sports, Col Rajyavardhan Rathore launched the National Youth Parliament Festival 2019 at a function in New Delhi. The theme of the festival is- ‘Be the Voice of New India and Find solutions and contribute to policy’.

               



You may also like to Read:



Print Friendly and PDF