LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 11th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. In Tennis, world number two Rafael Nadal has lifted the French Open Men’s Singles title for the 12th time. In the summit clash, he defeated ______________.

Novak Djokovic
Roger Federer
Dominic Thiem
Alexander Zverev
Stefanos Tsitsipas
Solution:

In Tennis, world number two Rafael Nadal has lifted the French Open Men’s Singles title for the 12th time. In the summit clash played at Paris, the Spaniard defeated Austrian fourth seed Dominic Thiem, to win at the Roland Garros for the third straight year.

Q2. Name the noted actor, filmmaker and playwright who passed away recently.

Krunesh Talwar
Girish Karnad
Srinivasa Murthy
Naveen Krishna
Kamal Haasan
Solution:

Noted actor, filmmaker and playwright Girish Karnad passed away. He was 81. He was a recipient of the 1998 Jnanpith Award, the highest literary honour conferred in India. He was also conferred the Padma Shri and Padma Bhushan, and had won several accolades for direction in Kannada cinema.

Q3. Name the F1 racer who has secured a record-breaking seventh win at the 2019 Canadian Grand Prix.

Lewis Hamilton
Sebastian Vettel
Nico Roseberg
Max Verstappen
Sergio Perez
Solution:

Mercedes Driver Lewis Hamilton secures a record-breaking seventh win at the 2019 Canadian Grand Prix after Sebastian Vettel (Ferrari) was penalised for dangerous driving.

Q4. Name the Former Chief Election Commissioner who has been appointed as an electoral officer for the BCCI’s Annual General Meeting (AGM).

Om Prakash Rawat
N Gopalaswami
Achal Kumar Jyoti
Nasim Zaidi
V. S. Sampath
Solution:

Former Chief Election Commissioner N Gopalaswami has been appointed as an electoral officer for the BCCI’s Annual General Meeting (AGM), to be held on October 22, 2019.

Q5. Thailand’s new parliament has elected military government chief _____________ as the country’s prime minister.

Chaovarat Chanweerakul
Abhisit Vejjajiva
Yingluck Shinawatra
Niwatthamrong Boonsongpaisan
Prayuth Chan-ocha
Solution:

Thailand’s new parliament has elected military government chief Prayuth Chan-ocha as the country’s prime minister. He received 500 votes to 244 for Thanathorn Juangroongruangkit of the Future Forward Party.

Q6. Automobile major Mahindra won the Gold Award in which of the following country for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers?

Australia
UK
South Africa
Brazil
Oman
Solution:

Automobile major Mahindra won the Gold Award in South Africa for fairing on various indicators, including level of satisfaction among its network of dealers and the manner of allocation of vehicles to them.

Q7. National Center for Good Governance (NCGG), India’s leading civil services training institution, has entered into an MOU with ______________ Civil Services Commission for capacity building of civil servants over the next 5 years.

Male
Sri Lanka
Indonesia
Maldives
Thailand
Solution:

The National Center for Good Governance (NCGG), India’s leading civil services training institution, has entered into an MOU with the Maldives Civil Services Commission for capacity building of 1000 Maldives civil servants over the next 5 years.

Q8. Which of the following ministry has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964, and has empowered district magistrates in all States and Union Territories to set up tribunals to decide whether a person staying illegally in India is a foreigner or not?

Ministry of External Affairs
Ministry of Foreign Affairs
Ministry of Health
Ministry Of Home Affairs
Ministry of Textile
Solution:

The Ministry Of Home Affairs (MHA) has amended the Foreigners (Tribunals) Order, 1964, and has empowered district magistrates in all States and Union Territories to set up tribunals to decide whether a person staying illegally in India is a foreigner or not.

Q9. Name the Indian cricketer who has recently announced retirement from international cricket.

Harbhajan Singh
Yuvraj Singh
Munaf Patel
Praveen Kumar
R P Singh
Solution:

Yuvraj Singh announced retirement from international cricket, ending a roller-coaster career during which he became the hero of India’s 2011 World Cup triumph and fought a gritty battle with cancer.

Q10. Name the Tamil screenwriter, comedian, and playwright, who passed away recently aged 66.

Crazy Mohan
Tamim Iqbal
Pradyuman Das
Prateek Ojha
Padmanabha
Solution:

Tamil screenwriter, comedian, and playwright, Crazy Mohan passed away in Chennai aged 66.

               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF