LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 10th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8449 563/month
BUY NOW


Q1. The Jammu and Kashmir government has removed J&K Bank Chairman Parvez Ahmad and appointed __________________ as interim chairman of the lender.
Ajit Doval
Rakesh Makhija
Mrutyunjay Mohapatra
Dhirubhai Naranbhai Patel
RK Chibber
Solution:
The Jammu and Kashmir government has removed J&K Bank Chairman Parvez Ahmad and appointed RK Chibber as interim chairman of the lender. Parvez Ahmad, Chairman cum Managing Director, shall cease to be Director on the Board of Directors of the Bank and consequently be no longer the Chairman cum Managing Director of the board.
Q2. The RBI has slapped a penalty of Rs. 2 crores on _______________ for the non-state lender’s failure to adhere to the regulator’s diktat on promoter shareholding recently.
Axis Bank
State Bank of India
HDFC Bank
Kotak Mahindra Bank
IndusInd Bank
Solution:
The RBI has slapped a penalty of Rs. 2 crores on Kotak Mahindra Bank for the non-state lender’s failure to adhere to the regulator’s diktat on promoter shareholding.
Q3. Which of the following country has defeat Mexico by goal margin of 3-1 and won FIH Hockey Series played at Kalinga Stadium in Bhubaneswar?
Singapore
Malaysia
Japan
China
India
Solution:
In the International Hockey Federation (FIH) Men’s Hockey Series Finals match played at Kalinga Stadium in Bhubaneswar, Japan defeated Mexico by a goal margin of 3-1.
Q4. Who has won her first Grand Slam singles title after easing past Czech teenager Marketa Vondrousova in straight sets in the women’s final in French Open 2019?
Timea Babos
Ashleigh Barty
Kristina Mladenovic
Simona Halep
Karolina Pliskova
Solution:
In French Open Tennis, Australian Ashleigh Barty won her first Grand Slam singles title after easing past Czech teenager Marketa Vondrousova in straight sets in the women’s final.
Q5. World Oceans Day takes place every year on-
08th June
05th June
12th June
10th June
07th June
Solution:
World Oceans Day takes place every 8 June. We celebrate World Oceans Day to remind everyone of the major role the oceans have in everyday life. They are the lungs of our planet, providing most of the oxygen we breathe. The theme of World Oceans Day 2019 is ‘Gender and the Ocean’.
Q6. Commerce and Industry Minister Piyush Goyal is leading the Indian delegation for the two-day G20 Ministerial meeting on Trade and Digital Economy beginning in-?
Japan
Russia
Germany
China
Ireland
Solution:
Commerce and Industry Minister Piyush Goyal is leading the Indian delegation for the two-day G20 Ministerial meeting on Trade and Digital Economy beginning at Tsukuba city in Japan. Mr. Goyal will discuss developments in the global trade situation, WTO matters, and digital trade. He will also hold dialogue with other participating Trade Ministers on current international trade and investments.
Q7. The country’s foreign exchange reserves increased by USD 1.875 billion to USD ______________ billion in the week ending 31st May 2019.]
USD 342.675
USD 421.867
USD 554.212
USD 845.954
USD 167.342
Solution:
The country’s foreign exchange reserves increased by USD 1.875 billion to USD 421.867 billion in the week ending 31st May 2019. Reserve Bank weekly data released showed that foreign currency assets, which is a major component of the overall reserves, rose by USD 1.946 billion to USD 394.134 billion.
Q8. What is the theme of World Oceans Day 2019?
Ocean-Related Goal and Targets
Centre for Ocean Development
Gender and the Ocean
Male and Female of Ocean
None of the given options is true
Solution:
World Oceans Day takes place every 8 June. We celebrate World Oceans Day to remind everyone of the major role the oceans have in everyday life. They are the lungs of our planet, providing most of the oxygen we breathe. The theme of World Oceans Day 2019 is ‘Gender and the Ocean’.
Q9. Where is the head office of Kotak Mahindra Bank?
New Delhi
Kolkata
Chennai
Mumbai
Bengaluru
Solution:
Kotak Mahindra Bank is an Indian private sector bank headquartered in Mumbai, Maharashtra, India. In February 2003, Reserve Bank of India issued the licence to Kotak Mahindra Finance Ltd., the group's flagship company, to carry on banking business.
Q10. Which of the following country will confer ‘Nishan Izzuddin’ award on Prime Minister Narendra Modi and this award is the highest award to honour foreign nationals?
Singapore
Thailand
Sri Lanka
Afghanistan
Maldives
Solution:
Maldives will confer ‘Nishan Izzuddin’ award on Prime Minister Narendra Modi. It is the highest award to honour foreign nationals. Prime Minister Narendra Modi will arrive in Male on the first leg of his two-nation tour to the Maldives and Sri Lanka. This will also be the first bilateral visit to the Maldives of an Indian Prime Minister after 2011.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF