LIC AAO Mains 2019 Current Affairs Questions | 19th June

LIC-AAO-Exam-Current-Affairs-Questions

Current Affairs Questions for LIC AAO 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. -------- has been elevated from principal chief general manager to Executive Director in the Reserve Bank of India?
Urjit Patel
N. K. Singh
Dr. Rabi N. Mishra
Rajiv Mehrishi
Raghuram Rajan
Solution:
Dr. Rabi N. Mishra has been elevated from principal chief general manager to Executive Director in the Reserve Bank of India. Mishra’s portfolio now includes non-banking and Co-op bank supervision as well as the College of Supervisors. Current strength of Executive directors in RBI is 12.
Q2. Autistic pride day recognizes the importance of pride for autistics and understands it not as a disease but as a difference.It is being observed on which date every year?
19th June
17th June
18th June
12th June
11th June
Solution:
Autistic Pride Day is being observed on 18th June every year. Autistic pride recognizes the importance of pride for autistics and understands it not as a disease but as a difference. Autistic Pride Day was initiated by Aspies For Freedom, a group that raises public awareness about autism rights.
Q3.The second edition of World Food India to be held from 1st to 4th November 2019 in New Delhi, which will position India as Food Processing Destination of the World. Which among the following is the tagline of the event?

Forging Partnerships for Growth
Change the future of migration: Invest in food security and rural development
Food For All
Our Actions are our Future
Forging Partnerships To Save Food
Solution:
The second edition of World Food India to be held from 1st to 4th November 2019 in New Delhi, which will position India as Food Processing Destination of the World. The tagline of the event will be “Forging Partnerships for Growth”
Q4. The global rating agency Fitch lowered India’s growth forecast from 6.8% to ---% for the fiscal 2019-20?

6.3
6.1
6.4
6.6
6.5
Solution:
In its latest Global Economic Outlook, the global rating agency Fitch lowers India’s growth forecast from 6.8% to 6.6% for the current fiscal, as manufacturing and agriculture sectors showed signs of slowing down over the past year. Fitch also retained its GDP growth forecast for the next fiscal (2020-21) at 7.1% and 7.0% for 2021-22.
Q5. Who among the following have won the 119th US Open, capturing his first Major title after defeating two-time defending champion Brook Koepka?

Gary Woodland
Tiger Woods
Kevin Kisner
Webb Simpson
Jyoti Randhawa
Solution:
Gary Woodland won the 119th US Open, capturing his first Major title after defeating two-time defending champion Brook Koepka.
Q6. Which of the following company have been rated by Randstad as India’s most attractive employer brand?

Microsoft
Amazon
Sony
Mercedes-Benz
Infosys
Solution:
Randstad rates Amazon India as country’s most attractive employer brand. Microsoft India emerged as the runner-up, followed by Sony India. Mercedes-Benz, IBM, Larsen & Toubro, Nestle, Infosys, Samsung and Dell are others among the country’s top 10 most attractive employers.
Q7. Who has been appointed as the new Director General of the Pakistan's Inter-Services Intelligence (ISI)?
Lieutenant General Faiz Hameed
Ghulam Jilani Khan
Asad Durrani
Ahmad Shuja Pasha
Hamid Gul
Solution:
Pakistan has appointed Lieutenant General Faiz Hameed as the new Director General of the Inter-Services Intelligence (ISI). He was previously serving as the head of the Counter Intelligence wing in the ISI. Lieutenant General Faiz Hameed replaces Lieutenant Gen Asim Munir, who was appointed to head the ISI only eight months ago.
Q8. Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on ----?
18th June
18th January
18th September
18th August
18th July
Solution:
Sustainable Gastronomy Day is celebrated around the world on 18th June. It emphasizes the need to focus the world’s attention on the role that sustainable gastronomy can play.
Q9. Former President and a top figure in the Muslim Brotherhood, Mohamed Morsy passed away. He served as President of ------ from 30 June 2012 – 3 July 2013?
USA
Iran
Egypt
Iraq
Oman
Solution:
Former Egyptian President and a top figure in the Muslim Brotherhood, Mohamed Morsy passed away. He served as Egyptian President from 30 June 2012 – 3 July 2013.
Q10. What is the name of digital currency launched by Facebook that will allow its billions of users to make financial transactions across the globe?
Facecoin
Unocoin
Libra
Digicoin
Biocoin
Solution:
Facebook has announced a digital currency called Libra that will allow its billions of users to make financial transactions across the globe. Libra is being touted as a means to connect people who do not have access to traditional banking platforms. Technology to make transactions with Libra will be available as a standalone app – as well as on WhatsApp and Facebook Messenger platforms – as early as 2020.
               


हिंदी में पढ़े



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF