LIC AAO 2019 Mains Exam: Current Affairs Questions | 11th April 2019

Dear Aspirants,
current-affairs-question


Current Affairs Questions for LIC AAO 2019 Mains:

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness. Knowledge of current news also helps you deal with the PI and GD more efficiently. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.




Q1. Which of the following organization has launched one of the first commercial drone delivery businesses in Australia?
TCS
Facebook
Microsoft
Alphabet
IBM
Solution:
Google parent Alphabet has beaten Amazon to launch one of the first commercial drone delivery businesses. Alphabet made its first delivery in Canberra after getting approval from the country’s civil aviation authority
Q2. The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India to _____ for FY20.
7.3%
7.1%
7.2%
7.5%
7.8%
Solution:
The International Monetary Fund (IMF) cut its economic growth forecasts for India by 20 basis points (bps) each from its January predictions to 7.3% for FY20 and 7.5% for the next fiscal.
Q3. The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place in_________.
Israel
Iran
Algeria
Bahrain
Jordan
Solution:
The World Economic Forum in the Middle East and North Africa (MENA) took place at Jordan’s Dead Sea. The forum assembled more than 1,000 government, business and civil society leaders from more than 50 countries.
Q4. _________is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.
Paris
London
Rome
Vienna
Berlin
Solution:
London (capital city of the UK) is the first city in the world to implement a 24-hour, seven day a week Ultra Low Emission Zone (ULEZ), inside which vehicles will have to meet tough emissions standards or face a charge.
Q5. President Ram Nath Kovind launched__________ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.
Veer Sepoy
Bharat Ke Veer
CRPF Veer Parivar
CRPF Humraaz
CRPF Ke Veer
Solution:
President Ram Nath Kovind launched ‘CRPF Veer Parivar’ app, a mobile application for families of CRPF personnel killed in the line of duty.
Q6. Who among the following has been elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India?
Rajan Anandan
Vipin Anand
Vijay Chandok
Vikramjit Singh Sahney
Naresh Goyal
Solution:
SUN Group Chairman Vikramjit Singh Sahney elected as the new president of International Chamber of Commerce (ICC) – India.
Q7. The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with_________,with an objective to strengthen the BSE Startups platform.
SBI
HDFC Bank
PNB
ICICI Bank
BoB
Solution:
The BSE has signed a memorandum of understanding (MoU) with HDFC Bank with an objective to strengthen the BSE Startups platform.
Q8. The International Monetary Fund (IMF) has lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to_______, the weakest since 2009.
3.9%
4.1%
3.7%
2.9%
3.3%
Solution:
Citing persistent risks from the trade war, IMF lowered 2019 global growth forecast by 20 basis points to 3.3%, the weakest since 2009 when the subprime crisis had flared up.
Q9. Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise ‘Bold Kurukshetra–2019’, in_________.
Lansdowne
Dehradun
Nagpur
Jhansi
Pune
Solution:
Military forces of India and Singapore got together to participate in a joint exercise in Babina Cantonment in Jhansi. The three-day exercise, ‘Bold Kurukshetra–2019’, is being conducted to develop military technology, boost maritime security and bolster the nations’ fight against terrorism.
Q10. BSE had launched a startup platform in December, with an aim to encourage entrepreneurs to get listed and raise equity capital for their growth and expansion. Who is the MD & CEO of BSE?
Roshan Singh Rana
Ashish Kumar Chauhan
Shankar Kumar
Inderjeet Sharma
Anubhav Chauhan
Solution:
Ashish kumar Chauhan is the MD & CEO of BSE.
               





You may also like to Read:


Print Friendly and PDF