LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 21st June

Dear Aspirants,

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions | 21st June

LIC AAO Mains 2019- Financial and Insurance Market Questions

As we know, LIC has released both the vacancies of AAO (Assistant Administrative Officer) & ADO (Apprentice Development Officer). Insurance Market & Financial Awareness is a newly introduced section which will be asked in both the exams. LIC AAO mains 2019 is scheduled to be held on 28th June. While LIC ADO Prelims 2019 is scheduled to be held on 6th & 13th July. Here is a quiz on Insurance Market & Financial Awareness being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern Questions for LIC examination for sure shot selection.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 27 Months
  3. 9 Months
  4. 3 Months
  5. 1 Month
6799 453/month
BUY NOW


Q1. Who is the present Chairman of IRDAI?
TS Vijayan
Subhash Chandra Khuntia
Ajay Tyagi
HK Bhanwala
David Rasquinha
Solution:
Dr Subhash Chandra Khuntia assumed office of Chairman, Insurance Regulatory and Development Authority of India in May 2018.
Q2. Name the insurance that is insurance of buildings, machinery, stocks etc against Fire and Allied Perils, Burglary Risks and so on.
Health Insurance
Property Insurance
Motor Insurance
Life Insurance
Travel Insurance
Solution:
Insurance of property means insurance of buildings, machinery, stocks etc against Fire and Allied Perils, Burglary Risks and so on. Goods in transit via Sea, Air, Railways, Roads and Courier can be insured under Marine Cargo Insurance. Hulls of ship and boats can be insured under Marine Hull Insurance. Further, there are specialized policies available such as Aviation Insurance Policy for insurance of planes and helicopters. Thus Property Insurance is a very vast category of General Insurance and the type of cover that you need depends upon the type of property you are seeking to cover.
Q3. Where is the headquarters of IRDAI?
Bengaluru
Mumbai
New Delhi
Chennai
Hyderabad
Solution:
The Headquarters of IRDAI is in Hyderabad.
Q4. Which of the following are the charges to provide for the cost of insurance coverage under the plan?
Policy Charges
Administration Charges
Surrender Charges
Fund Switching Charge
Mortality Charges
Solution:
Mortality Charges- These are charges to provide for the cost of insurance coverage under the plan. Mortality charges depend on number of factors such as age, amount of coverage, state of health etc.
Q5. The IRDAI was incorporated as a statutory body in-
April 2000
May 2001
December 1999
August 1991
January 2003
Solution:
Following the recommendations of the Malhotra Committee report, in 1999, the Insurance Regulatory and Development Authority (IRDA) was constituted as an autonomous body to regulate and develop the insurance industry. The IRDA was incorporated as a statutory body in April, 2000. The key objectives of the IRDA include promotion of competition so as to enhance customer satisfaction through increased consumer choice and lower premiums, while ensuring the financial security of the insurance market.
Q6. ________________ is a percentage of the premium appropriated towards charges before allocating the units under the policy.
Premium Allocation Charge
Mortality Charges
Surrender Charges
Fund Switching Charge
Service Tax Deduction
Solution:
Premium Allocation Charge is a percentage of the premium appropriated towards charges before allocating the units under the policy. This charge normally includes initial and renewal expenses apart from commission expenses.
Q7. ULIP is a life insurance product, which provides risk cover for the policy holder along with investment options to invest in any number of qualified investments such as stocks, bonds or mutual funds. What is the full form of ULIP?
Unit Linked Insurance Policy
Unit Linked Instant Plan
Universal Linked Insurance Plan
Unit Linked Insurance Plan
Unique Linked Insurance Plan
Solution:
ULIP (Unit Linked Insurance Plan) is a life insurance product, which provides risk cover for the policy holder along with investment options to invest in any number of qualified investments such as stocks, bonds or mutual funds. As a single integrated plan, the investment part and the protection part can be managed according to specific needs and choices.
Q8. In insurance, IBNR claims is the amount owed by an insurer to all valid claimants who have had a covered loss but have not yet reported it. What is the meaning of "I" in IBNR?
Initial
Institute
Insurance
Incurred
Indian
Solution:
In insurance, incurred but not reported (IBNR) claims is the amount owed by an insurer to all valid claimants who have had a covered loss but have not yet reported it. Since the insurer knows neither how many of these losses have occurred, nor the severity of each loss, IBNR is necessarily an estimate.
Q9. _______________ is the method by which firms evaluate potential losses and take action to reduce or eliminate such threats.
Risk Retention
Risk Management
Risk control
Risk Transfer
Risk Avoidance
Solution:
Risk control is the method by which firms evaluate potential losses and take action to reduce or eliminate such threats.
Q10. From which year the General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938?
2000
2002
2001
2004
2003
Solution:
The General Insurance Council has been constituted under section 64C of the Insurance Act, 1938 since 2001 by the Insurance Regulatory and Development Authority of India (IRDAI). The General Insurance Council is an important link between the Insurance Regulatory and Development Authority of India and the non-Life insurance industry. It also pushes for the Industry’s issues with the Government. While the Council plays the role envisaged for it by the Insurance Act, it also facilitates overall growth for the industry in a fair and equitable manner in the interest of all stake holders.
Q11. A bond pays a fixed interest payment every _________________ months, which is why it is called a fixed income investment, and these credit instruments with short maturities under one year are called money market investments.
6 months
9 months
12 months
3 months
10 months
Solution:
When you buy a bond you are loaning money to the underlying company. Ownership of a bond puts you in the position of being a creditor. A bond pays a fixed interest payment every six months, which is why it is called a fixed income investment, and these credit instruments with short maturities under one year are called money market investments. Individual bond prices move according to the credit quality of the underlying company. If the company loses a lot of money and has trouble paying its bills, the bond market will require a higher interest rate return on investment, which means the bond price will decline.
Q12. Stock exchanges act as an agent for the economy by facilitating trade and disseminating information. What is the mains purpose of stock exchanges?
Raising Capital
Corporate Governance
Economic Efficiency
All of the above
None of the given options is true
Solution:
Purpose of Stock Exchanges-
Stock exchanges act as an agent for the economy by facilitating trade and disseminating information. Below are some of the ways exchanges contribute:
1. Raising Capital
2. Corporate Governance
3. Economic Efficiency
Q13. The CAR is an international standard that measures a bank’s risk of insolvency from excessive losses. What is the full form of CAR?
Capital Adequacy Rate
Capital Adequacy Ratio
Common Adequacy Ratio
Capital Assets Ratio
Capital Adequacy Repo
Solution:
The capital adequacy ratio (CAR) is an international standard that measures a bank’s risk of insolvency from excessive losses. Currently, the minimum acceptable ratio is 8%. Maintaining an acceptable CAR protects bank depositors and the financial system as a whole.Expressed as a formula, the CAR equals the sum of the bank’s tier one capital plus tier two capital, divided by its risk-weighted assets. CAR is also known as CRAR (capital to risk assets ratio).
Q14. A _______________________ is an instrument whose value is derived from the value of one or more underlying, which can be commodities, precious metals, currency, bonds, stocks, stocks indices, etc.
risk
capital
stocks
bond
derivative
Solution:
A derivative is an instrument whose value is derived from the value of one or more underlying, which can be commodities, precious metals, currency, bonds, stocks, stocks indices, etc. Four most common examples of derivative instruments are Forwards, Futures, Options and Swaps.
Q15. An _______________________ is a specialized financial institution that buys the NPAs or bad assets from banks and financial institutions so that the latter can clean up their balance sheets.
SARFAESI
FSDC
ARC
OTC
CAR
Solution:
An Asset Reconstruction Company (ARC) is a specialized financial institution that buys the NPAs or bad assets from banks and financial institutions so that the latter can clean up their balance sheets. Or in other words, ARCs are in the business of buying bad loans from banks.
               



You may also like to Read:


Print Friendly and PDF