Lok Sabha Election 2019 | English Language Quiz: 23rd May 2019

lok-sabha-election-2019-english-questions

SBI Clerk Prelims English Questions (Day-18)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.




Directions (1-10): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

In the strongest mandate in over three-decades, the Narendra Modi-led Bharatiya Janata Party (BJP) is set to return to (1)………………….. at the Centre. BJP was leading in as many as 291 of the 542 seats for which the trends were available, well past the half-way mark in the 543-member Lok Sabha, according to the Election Commission. Rival Congress was ahead in 50 seats. As trends suggest, the BJP-led National Democratic Alliance (NDA) is headed for a (2)……………………. victory in the 2019 general elections. BJP seemed to be holding off the much-feared Mahagathbandhan in Uttar Pradesh while making huge inroads in West Bengal. The party has (3)…………….. its dominance in the Hindi heartland, while notching gains Odisha and the northeast.

Dealing a massive blow to Mamata Banerjee-led Trinamool Congress, the BJP has raked up a stunning 15 of 42 Lok Sabha seats in the state. Up from its previous tally of just two seats, the BJP’s (4)…………………. tally with a vote share of 38.9% as against the TMC’s vote share of 45.1% and 25 seats has proved to be a (5)………………. march for the saffron party. In a big blow for the Congress, party president Rahul Gandhi was trailing his rival, Smriti Irani of the BJP, in his backyard Amethi. Gandhi is fighting from two seats, the other being Wayanad in Kerala. His mother and United Progressive Alliance chief Sonia Gandhi, however, (6)……………. to hold on to the family pocket boruogh of Rae Bareli in the state. Uttar Pradesh sends 80 lawmakers to the Lok Sabha. BJP president Amit Shah was in the lead with 2,17,327 votes from the Gandhinagar Lok Sabha constituency, and the party is likely to win by a higher margin than the 4,63,121 votes secured in 2014. Modi was leading in Varansai. In one of the few bright spots for Congress, the alliance of the grand old party and Dravida Munnetra Kazhagam was ahead in Tamil Nadu, with the alliance (7)………………….. in 36 seats of 39 seats.

The Congress is also looking to sweep most of the 20 seats in Kerala. The results beat exit poll (8)…………………, most of which said Congress will win 15-16 seats. Counting for votes started at 8AM. The bitterly-fought seven-phase exercise stretched over 39 days and saw the highest-ever (9)…………………. for an election at 67.1%. Counting is underway and results are unlikely to be delayed because of VVPAT verification as paper trail slips will be counted at the very end. According to exit polls released Sunday, the BJP-led National Democratic Alliance (NDA) is (10)……………… to win as many as 365 seats.
(Source: Livemint)

Q1.

seated
capable
power
dominant
ruled
Solution:
"Power" is the correct fit for the blank.
Q2.
failure
superiority
win
forfeit
landslide
Solution:
"Landslide" is the correct fit. 'Landslide Victory' here means an overwhelming majority of votes for one party or candidate in an election.
Q3.
maintain
retained
waste
restrain
confine
Solution:
'Retained' is the correct word for the blank. 'Retain' means continue to have (something); keep possession of.
Q4.
early
rarely
prevail
past
current
Solution:
"Current' is the correct fit for the blank as the former part of sentence talks about 'previous' tally.
Q5.
greatly
significance
massive
limit
immensely
Solution:
'Massive' means exceptionally large and is grammatically and contextually correct fit for the blank.
Q6.
handle
drive
managed
coach
urging
Solution:
'Managed' is the correct fit for the blank.
Q7.
leading
trail
behind
trailing
lead
Solution:
'Leading' is the correct fit for the blank because the former part of sentence talks about a few bright spots for Congress.

Q8.
anticipate
predict
projecting
forecasts
ignorance
Solution:
'Forecasts' means a calculation or estimate of future events, especially coming weather or a financial trend.

Q9.
variable
productive
original
turnout
production
Solution:
'Turnout' means the number of people attending or taking part in an event, especially the number of people voting in an election.

Q10.
accepting
except
like
expected
await
Solution:
'Expected' is the correct fit for the blank.

Directions (11-15): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningfully complete.

India’s longest election is (11)................. towards the grand finale. The BJP is (12)................ to become the second political party in the Indian history to come back to power, even stronger this time. For the first time, voter verified paper audit trail (VVPAT) was used in every booth. As per the Supreme Court ruling, five VVPATs will be randomly (13)................. from each Assembly segment and would be (14).............. with the EVM numbers. Voting in Vellore seat in Tamil Nadu was (15).................. after widespread cash for votes was detected in the constituency.
(Source: The Hindu)

Q11.



aim
heading
moved
direction
angle
Solution:
'Heading' is the correct fit for the blank.

Q12.
assurance
reject
balance
compose
poised
Solution:
'Poised' means having a composed and self-assured manner.
Q13.
remove
choose
name
selected
preference
Solution:
'Selected' is the correct fit for the blank.
Q14.
differ
matched
equating
pairs
coordination
Solution:
'Matched' is the correct fit for the blank.
Q15.
allow
permitting
reversal
dismantle
rescinded
Solution:
'Rescinded' is the correct fit for the blank and it means revoke, cancel, or repeal (a law, order, or agreement).
               




You may also like to Read: