Banking Awareness Questions for NABARD Prelims Exam 2017

Dear Readers,

Banking-Awareness-Questions-for-NABARD-Prelims-Exam-2017


Just a few days are left for NABARD Prelims Exam It is time to pace up your preparation of Banking Awareness for NABARD and IBPS Exam, These Banking questions will also help you in preparing for other upcoming banking recruitment examination.

Q1. Currently, which of the following combination has female CMDs or heads? 
(a) HDFC, ICICI, Axis Bank 
(b) ICICI, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank 
(c) Yes Bank, Kotak Mahindra Bank, SBI 
(d) SBI, ICICI, Axis Bank
(e) None of the given options is true

S1. Ans.(d)
Sol. Arundhati Bhattacharya is currently the Chairman of the State Bank of India, Chanda Kochhar is the managing director and chief executive officer of ICICI Bank and Shikha Sharma is the Managing Director & CEO of Axis Bank.

Q2. Which two private sector banks have got the license from RBI in 2014? 
(a) Bandhan and Yes Bank 
(b) Yes Bank and IDFC 
(c) IDFC Bank and Bandhan Bank
(d) Axis Bank and ICICI 
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(c)
Sol. The Reserve Bank of India (RBI) has gave in-principle approvals to infrastructure financier IDFC Ltd and microlender Bandhan Financial Services Pvt. Ltd to start new banks in 2014.

Q3. Who is conferred with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for 2016 by The Banker, the Financial Times Group's monthly publication?
(a) Janet Yellen
(b) Raghuram Rajan
(c) Graeme Wheeler 
(d) Mario Draghi
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(b)
Sol. The former Reserve Bank of India Governor, Raghuram Rajan has been conferred with the Central Banker of the Year Award (Global and Asia Pacific) for 2016 by 'The Banker', a monthly publication of the Financial Times Group focussing on banking.

Q4. Which bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987)? 
(a) SBI 
(b) Punjab National Bank 
(c) Federal Bank 
(d) HSBC
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(d)
Sol. HSBC bank first introduced Automated Teller Machine (ATM) in India (1987).

Q5. Bank of Rajasthan was merged with which private sector bank? 
(a) ICICI Bank
(b) Axis Bank 
(c) HDFC Bank 
(d) Kotak Mahindra Bank
(e) None of the given options is true

S5. Ans.(a)
Sol. Bank of Rajasthan was merged with ICICI Bank in 2010.

Q6. NABARD was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on-
(a) 12th July 1982
(b) 01st January 1949
(c) 19th July 1980
(d) 15th April 1969
(e) 05th November 1982

S6. Ans.(e)
Sol. NABARD came into existence on 12 July 1982 by transferring the agricultural credit functions of RBI and refinance functions of the then Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC). It was dedicated to the service of the nation by the late Prime Minister Smt. Indira Gandhi on 05 November 1982.

Q7. The mission of NABARD is To Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. What is the meaning of "R" IN NABARD?
(a) Regional
(b) Rural
(c) Reconstruction
(d) Revised
(e) Remittance

S7. Ans.(b)
Sol. The mission of NABARD is Promote sustainable and equitable agriculture and rural prosperity through effective credit support, related services, institution development and other innovative initiatives. NABARD stands for National Bank for Agriculture and Rural Development.

Q8. SAT is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the Securities and Exchange Board of India  (SEBI) Act, 1992. SAT stands for-
(a) Securities Appellate Tribunal
(b) Securities Appellate Treaty
(c) Securities Association Tribunal
(d) Saving  Appellate Tribunal
(e) None of the given options is true

S8. Ans.(a)
Sol. Securities Appellate Tribunal (SAT) is a statutory body established under the provisions of Section 15K of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992 to hear and dispose of appeals against orders passed by the Securities and Exchange Board of India or by an adjudicating officer under the Act and to exercise jurisdiction, powers and authority conferred on the Tribunal by or under this Act or any other law for the time being in force.

Q9. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on- 
(a)  12th April 1999
(b)  12th April 1992
(c)  12th April 1949
(d)  12th April 1990
(e)  12th April 1995

S9. Ans.(b)
Sol. The Securities and Exchange Board of India (SEBI) was established on April 12, 1992 in accordance with the provisions of the Securities and Exchange Board of India Act, 1992.

Q10. NABARD was set up with an initial capital of-
(a) Rs 200 crore 
(b) Rs 1500 crore
(c) Rs 500 crore  
(d) Rs 100 crore
(e) Rs 1000 crore 

S10. Ans.(d)
Sol. NABARD was set up with an initial capital of Rs.100 crore, its’ paid up capital stood at Rs. 5,000 crore as on 31st March 2016.

Q11. Which organisation holding the highest/maximum share in NABARD as on 31st March 2016?
(a) Finance Ministry 
(b) Government of India
(c) Reserve Bank of India
(d) Securities and Exchange Board of India
(e) None of the given options is true

S11. Ans.(b)
Sol. paid up capital of NABARD stood at Rs. 5,000 crore as on 31 March 2016. Consequent to the revision in the composition of share capital between Government of India and RBI, the Government of India has holds Rs. 4,980 crore (99.60%) while Reserve Bank of India holds Rs. 20.00 crore (0.40%).

Q12. Who is the present Chairman of SEBI?
(a) Ajay Tyagi
(b) Kshatrapati Shivaji
(c) Yaduvendra Mathur
(d) Shaktikanta Das
(e) Urjit Patel

S12. Ans.(a)
Sol. Ajay Tyagi is the present Chairman of SEBI.

Q13. At the instance of Government of India Reserve Bank of India (RBI) was constituted a committee to review the arrangements for institutional credit for agriculture and rural development (CRAFICARD) on 30 March 1979, under the Chairmanship of-
(a) V K Malhotra
(b) C Rangarajan
(c) B Sivaraman
(d) Hilton Young
(e) None of the given options is true

S13. Ans.(c)
Sol. The importance of institutional credit in boosting rural economy has been clear to the Government of India right from its early stages of planning. Therefore, the Reserve Bank of India (RBI) at the insistence of the Government of India, constituted a Committee to Review the Arrangements For Institutional Credit for Agriculture and Rural Development (CRAFICARD) to look into these very critical aspects. The Committee was formed on 30 March 1979, under the Chairmanship of Shri B. Sivaraman, former member of Planning Commission, Government of India.

Q14. The Government of India, the concerned State Government and the bank, which had sponsored the RRB contributed to the share capital of RRBs in the proportion of ________________ respectively. 
(a) 50%, 15% and 35%
(b) 50%, 35% and 15% 
(c) 35%, 50% and 35% 
(d) 15%, 50% and 35% 
(e) None of the given options is true

S14. Ans.(a)
Sol. In RRBs, 50% share shall be held by the central government, 15% by the concerned state government and 35% by the sponsor bank.

Q15. Regional Rural Banks (RRBs) were established in 1975 under the provisions of the Ordinance promulgated on the 26th September 1975 and followed by which act?
(a) Companies Act, 1956
(b) RRBs Act, 1976
(c) RBI Act, 1935
(d) Banking Regulation Act, 1949
(e) None of the given options is true

S15. Ans.(b)
Sol. Regional Rural Banks were set up by the Government of India under Regional Rural Banks act 1976.

You may also like to Read: