Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. What is the maximum font size you can apply for any character?

(a) 163
(b) 1638
(c) 16038
(d) 160
(e) None of above

S1. Ans.(b)
Sol. 1638 is the max font size that can be applied for any character.

Q2. If you change Windows 98 to Windows XP, which action will you be performing?
(a) Revise
(b) Upgrade
(c) Update
(d) Patch
(e) None of these

S2. Ans. (b)
Sol. It will be called upgrade.

Q3. Which among the following is Microsoft's core set of application programming interfaces (APIs) available in the Microsoft Windows operating systems?
(a) Kernel
(b) WinAPI
(c) Windows ME
(d) DOS
(e) None of these

S3. Ans. (b)
Sol. The Windows API, informally WinAPI, is Microsoft's core set of application programming interfaces (APIs) available in the Microsoft Windows operating systems. The name Windows API collectively refers to several different platform mplementations that are often referred to by their own names (for example, Win32 API). The Windows API (Win32) is focused mainly on the programming language C in that its exposed functions and data structures are described in that language in recent versions of its documentation.

Q4. A symbol on the screen that represents a disk, document or program that you can select _________.
(a) keys
(b) caps
(c) icon
(d) monitor
(e) None of these

S4. Ans. (c)
Sol. Icon is a symbol on screen that may represent many things.

Q5. __________ means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.
(a) Data redundancy
(b) Data integrity
(c) Data reliability
(d) Data consistency
(e) None of these

S5. Ans. (b)
Sol.  Data integrity means that the data contained in a database is accurate, consistent and reliable.

Q6. The feature in database language that allows us to access certain records in database is called __________.
(a) Query
(b) Forms
(c) Reports
(d) Tables
(e) None of these

S6. Ans. (a)
Sol. Query allows us to access certain records in database.

Q7. Which of the following is not aggregate function?
(a) MIN
(b) MAX
(c) AVG
(d) COUNT
(e) None of these

S7. Ans. (e)
Sol. All of these are aggregate functions.

Q8. For each attribute of a relation, there is a set of permitted values, called the __________ of that attribute.
(a) Domain
(b) Relation
(c) Set
(d) Schema
(e) None of these

S8. Ans. (a)
Sol. Set of permitted values is called the domain of that attribute.
 (Relation is a table. Attributes describe the instances in the row of a database.)

Q9. The __________ operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.
(a) Union
(b) Join
(c) Product
(d) Intersect
(e) None of these

S9. Ans. (a)
Sol. Union operation performs a set union of two ‘similarly structured’ tables.

Q10. __________ is usually recorded and played, displayed, or accessed by information content processing devices, which as computerized and electronic devices, but can also be part of live performance. 
(a) Virus
(b) BIOS software
(c) Multimedia
(d) C++
(e) None of these

S10. Ans. (c)
Sol. Multimedia is the field concerned with the computer-controlled integration of text, graphics, drawings, still and moving images (Video), animation, audio, and any other media where every type of information can be represented, stored, transmitted and processed digitally.

Q11. Which of the following appropriately relates with starting up an operating system?  
(a) Starting
(b) Entering
(c) Formatting
(d) Booting
(e) None of these

S11. Ans. (d)
Sol. Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. A boot sequence is the initial set of operations that the computer performs when it is switched on. Every computer has a boot sequence.

Q12. In MS-DOS 6.22, which part identifies that product uniquely?
(a) MS
(b) DOS
(c) Ms - DOS
(d) 6.22
(e) None of these

S12. Ans. (d)
Sol. MS-DOS 6.22; 6.22 is the version number which identifies it uniquely.

Q13. Who is the father of computers? 
(a) Ada Byron
(b) Charles Babbage
(c) Blaise Pascal
(d) Herman Hollerith
(e) None of these

S13. Ans. (b)
Sol. Charles Babbage is the father of computers.

Q14. Who is the chief of Microsoft?
(a) Babbage
(b) Bill Gates
(c) Bill Clinton
(d) Bush
(e) None of these

S14. Ans. (b)
Sol. Bill Gates is the chief of Microsoft.

Q15. An electronic device, operating under the control of instruction that can accept and process the data, produce output and store the results for future use is called _________.
(a) Input
(b) Computer
(c) Software
(d) Hardware
(e) None of these

S15. Ans.(b)
Sol. Computer is an electronic device operating under the control of instruction that can accept and process the data, produce output and store the results.