Computer Questions for NICL AO Mains 2017

Dear Readers,


Computer efficiency is now important in almost every stream and computer awareness is an important section in bank recruitment's Mains Examination. Practice with Computer questions for NICL AO 2017 Examination.

Q1. Inheritance is the ability of an object to pass on its characteristics to its ____________.
(a) sub classes
(b) off-spring
(c) super classes
(d) parents
(e) nodes

S1. Ans. (a)
Sol. A superclass passes its characteristics to it's subclass in concept of inheritance in programming languages. 

Q2. Deleted data remains on a disk until _________.
(a) the data is overwritten
(b) the recycle bin is emptied
(c) a file compression utility is used
(d) the disk is scanned
(e) None of the above

S2. Ans. (b)
Sol. Deleted data remains on a disk until the recycle bin is emptied.

Q3. The most widely used type of database management system is the:
(a) Flat database
(b) Network database
(c) Relational database
(d) Hierarchical database
(e) None of the above

S3. Ans. (c)
Sol.  A relational database management system (RDBMS) is a database management system (DBMS) that is based on the relational model as invented by E. F. Codd. Relational databases have often replaced legacy hierarchical databases and network databases because they are easier to understand and use.

Q4.__________ is a self-contained step-by-step set of operations to be performed.
(a) Algorithm
(b) Application software
(c) Network topology
(d) System Software
(e) Utility software

S4. Ans. (a)
Sol. An algorithm is a self-contained step-by-step set of operations to be performed. Algorithms perform calculation, data processing, and/or automated reasoning tasks.

Q5. __________  ports connect special types of music instruments to sound cards.
(a) MIDI
(b) CPU
(c) USB
(d) BUS
(e) OCR

S5. Ans. (a)
Sol. MIDI stands for Musical Instrument Digital Interface, is a technical standard that describes a protocol, digital interface and connectors and allows a wide variety of electronic musical instruments, computers and other related devices to connect and communicate with one another.

Q6. Which of the following is a storage device that uses rigid, permanently installed magnetic disks to store data/information?
(a) Cloud Storage
(b) Hard disk
(c) Permanent disk
(d) Optical disk
(e) None of the above

S6. Ans. (b)
Sol. A hard disk drive (HDD), hard disk, hard drive or fixed disk is a data storage device used for storing and retrieving digital information using one or more rigid rapidly rotating disks (platters) coated with magnetic material. 

Q7. Which one of the following(s) is/are/ real time operating system? 
(a) VxWorks
(b) Windows CE
(c) RTLinux
(d) All of these
(e) None of these

S7. Ans. (d)
Sol. VxWorks, Windows CE, RTLinux are real time OS.

Q8. Which among the following is the reboot where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine?
(a) Toggle
(b) Cold booting
(c) Warm booting
(d) Logging off
(e) None of these

S8. Ans.(b)
Sol.  Reboots can be either cold (alternatively known as hard) where the power to the system is physically turned off and back on again, causing an initial boot of the machine, or warm (alternatively known as soft) where the system restarts without the need to interrupt the power.

Q9.What is/are different view(s) to display a table in MS Access?
(a) Pivot Table & Pivot Chart View
(b) Design View
(c) Datasheet View
(d) All of the above
(e) None of the above

S9. Ans.(d)
Sol. All are views to display a table in MS Access.

Q10. The term ____________ refers to data storage systems that make it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.
(a) retrieval technology
(b) input technology
(c) output technology
(d) storage technology
(e) data technology

S10. Ans. (d)
Sol. Storage technology makes it possible for a computer or electronic device to store and retrieve data.

Q11.Which is not an item of hardware?
(a) An MP3 file
(b) A keyboard
(c) A disk drive
(d) A monitor
(e) A mouse

S11. Ans. (a)
Sol. MP3 file format of music/sound type files. It is not hardware.

Q12. Which of the following memory chip is faster?
(a) There is no certainty
(b) DRAM
(c) SRAM
(d) DRAM is faster for larger chips
(e) None of these

S12. Ans. (c)
Sol. SRAM is typically faster than DRAM since it doesn't have refresh cycles. 

Q13. Which among the following provides a means of capturing an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer?
(a) Modem
(b) Software
(c) Scanner
(d) Keyboard
(e) Mouse

S13. Ans. (c)
Sol. Scanner can be used to capture an image (drawing or photo) so that it can be stored on a computer.

Q14. Modem is a ____________.
(a) Application software
(b) Word processing software
(c) Hardware
(d) Liveware
(e) None of these

S14. Ans. (c) 
Sol.  Modem is a hardware device.

Q15. What is the new default font used in MS Word 2016 document?
(a) Times New Roman
(b) Arial
(c) Algerian
(d) Preeti
(e) Calibri

S15. Ans. (e)
Sol. In Microsoft Office 2007, Calibri replaced Times New Roman as the default type face in Word and replaced Arial as the default in PowerPoint, Excel, Outlook, and WordPad. Calibri is the default font for MS Word 2016 as well.