Current Affairs Questions for IBPS RRB PO Exam: 27th July 2017

Dear Readers,


Current-Affairs-Questions



Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS RRB PO and Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS RRB PO and Clerk Mains so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The country has recently celebrated the 18th Anniversary of ‘Kargil Vijay Diwas’ on _____________.
(a) 24 July
(b) 15 August
(c) 26 July
(d) 26 August
(e) 15 July

S1. Ans.(c)
Sol. The country has recently celebrated the 18th Anniversary of ‘Kargil Vijay Diwas’ on 26th July. On this day in 1999, the Indian Army successfully took control of posts at a treacherous high altitude and glaciated terrain across the Himalayas in the Ladakh region of Jammu and Kashmir, after fighting for 60 days.

Q2. Name the Union Minister who has chaired the first meeting of the newly constituted Islands Development Agency (IDA). 
(a) Arun Jaitley
(b) Rajnath Singh
(c) Dharmendra Pradhan
(d) Manohar Parrikar
(e) Sushma Swaraj

S2. Ans.(b)
Sol. The Union Home Minister Shri Rajnath Singh chaired the first meeting of the newly constituted Islands Development Agency (IDA).


Q3. Which of the following Bank has recently launched a Multi-currency Forex Card for overseas travelers?
(a) Standard Chartered Bank
(b) Lakshmi Vilas Bank
(c) Dhanlaxmi Bank
(d) RBL Bank
(e) Karnataka Bank

S3. Ans.(a)
Sol. Standard Chartered Bank has launched a Multi-currency Forex Card for overseas travelers. The card will allow customers the convenience of loading up to 20 widely used currencies on one card with an online reload facility during overseas travel.


Q4. The 2017 BRICS Youth Forum opened in which country to discuss the development of the youth in the countries of the grouping?
(a) India
(b) Brazil
(c) South Africa
(d) China
(e) Russia

S4. Ans.(d)
Sol. The 2017 BRICS Youth Forum opened in Beijing, China to discuss the development of the youth in the countries of the grouping. The theme of three-day forum is 'Enhance BRICS Partnership, Promote Youth Development'.


Q5. Sundar Pichai has been recently appointed to the board of directors of Alphabet. Alphabet is the parent company of ____________.
(a) Apple
(b) RedMi
(c) Microsoft
(d) TCS
(e) Google

S5. Ans.(e)
Sol. Google CEO Sundar Pichai has been appointed to the board of directors of Alphabet, the search giant’s parent company.


Q6. Which of the following company has recently acquired corporate travel services provider Air Travel Bureau (ATB)?
(a) Travel Guru
(b) Make My Trip
(c) Yatra Online Inc
(d) Goibibo
(e) Expedia

S6. Ans.(c)
Sol. Yatra Online Inc, India’s second-largest online travel operator, has acquired corporate travel services provider Air Travel Bureau (ATB).


Q7. Reliance Defence and Engineering Limited (RDEL) has recently announced the launch of its first two Naval Offshore Patrol Vessels (NOPVs) named __________ and ________ at their shipyard in Pipavav, Gujarat.
(a) Sakshi and Stuti
(b) Shachi and Shruti
(c) Shashi and Suchi
(d) Swati and Shruti
(e) Sakshi and Swati

S7. Ans.(b)
Sol. Reliance Infrastructure subsidiary Reliance Defence and Engineering Limited (RDEL) announced the launch of its first two Naval Offshore Patrol Vessels (NOPVs) named 'Shachi' and 'Shruti' at their shipyard in Pipavav, Gujarat.


Q8. Janalakshmi Financial Services (JFS), the largest microfinance company, has recently announced the appointment of its new CEO _____________.
(a) Ajay Kanwal
(b) Anup Aroha
(c) Deepak Kumar
(d) Ashok Bhanwala
(e) Dileep Pathak

S8. Ans.(a)
Sol. Janalakshmi Financial Services (JFS), the largest microfinance company, has announced the appointment of its new CEO Ajay Kanwal.


Q9. SIDBI has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented micro, small and medium enterprises (MSMEs). The Head Office of SIDBI is in __________.
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Bengaluru
(d) Lucknow
(e) Kolkata

S9. Ans.(d)
Sol. Small Industries Development Bank of India (SIDBI) has started full-fledged merchant banking operations to benefit the expanding number of growth-oriented micro, small and medium enterprises (MSMEs). The Head Office of SIDBI is in Lucknow.

Q10. Which of the following country will host their first Men’s World Boxing Championship in 2021?
(a) Chile
(b) Brazil
(c) India
(d) China
(e) Indonesia

S10. Ans.(c)
Sol. The International Boxing Association (AIBA) has announced that India will host their first Men’s World Championship in 2021. The announcement was made after a two-day executive committee meeting that was held in Moscow.