Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 11th Jan 2018

Dear Aspirants,
current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 11th Jan

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the Indian who made history after winning India's first ever international medal in skiing.
(a) Bahadur Gupta
(b) Nadeem Iqbal
(c) Aanchal Thakur
(d) Tashi Lundup
(e) Monika Dhankar

S1. Ans.(c)
Sol. Aanchal Thakur made history as she won India's first ever international medal in skiing. The 21-year-old Manali resident clinched bronze in the coveted Alpine Ejder 3200 Cup. She won the medal in the slalom race category.

Q2. The World Bank has recently projected India’s growth rate at _______ in 2018.
(a) 7.5 percent
(b) 7.1 percent
(c) 6.8 percent
(d) 6.7 percent
(e) 7.3 percent

S2. Ans.(e)
Sol. World Bank has projected India’s growth rate at 7.3 percent in 2018 and 7.5 for the next two years. According to the 2018 Global Economics Prospect release, despite initial setbacks from demonetization and Goods and Services Tax (GST), India’s economy is estimated to have grown at 6.7 percent in 2017.

Q3. Name the bank that has tied up with National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families.
(a) State Bank of India
(b) Bank of Baroda
(c) Allahabad Bank
(d) Punjab National Bank
(e) Canera Bank

S3. Ans.(d)
Sol. Punjab National Bank (PNB) and National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) have tied up to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families living below Double Poverty Line (DPL).

Q4. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company __________ to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.
(a) FreeCharge
(b) Paypal
(c) Oxigen
(d) MobiKwik
(e) None of the Given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company FreeCharge to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.

Q5. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed ________ as Managing Director and CEO of the organization.
(a) Vijay Keshav Gokhale
(b) Pankaj Jain
(c) Suresh Karmakar
(d) A P Hota
(e) Dilip Asbe

S5. Ans.(e)
Sol. National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed Dilip Asbe as Managing Director and CEO of the organisation. Prior to this, Asbe was CEO-in-charge of NPCI. He had come in place of AP Hota.

Q6. NPCI is an umbrella organization for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in ___________.
(a) New Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bengaluru
(e) Mangalore

S6. Ans.(c)
Sol. NPCI is an umbrella organisation for retail payment systems in India. NPCI's Registered Office is in Mumbai.

Q7. Name the Professional snooker player who has won the Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship.
(a) Pankaj Advani
(b) Geet Sethi
(c) Yasin Merchant
(d) Aditya Mehta
(e) Manan Chandra

S7. Ans.(d)
Sol. Professional player Aditya Mehta won the Kolkata Open 2018 International Invitation Snooker Championship in the capital city of West Bengal Kolkata.

Q8. Name the state that has topped all states with investment intentions of Rs. 1.49 lakh crore till October 2017.
(a) Andhra Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka
(d) Telangana
(e) Kerala

S8. Ans.(c)
Sol. Karnataka topped all states with investment intentions of Rs. 1.49 lakh crore till October 2017, according to R V Deshpande, Karnataka Minister for Large, Medium Industries and Infrastructure Development. The investment was 43 percent of the country's total investment intentions.

Q9. As per the the recent cabinet approval, it has now been decided to permit 100% FDI under automatic route for SBRT. SBRT stands for _____________.
(a) Simple Brand Reimbursed Trading
(b) Single Brand Retail Trading
(c) Single Brand Retail Transportation
(d) Simple Budget of Retail Trading
(e) Single Branding of Readers Training

S9. Ans.(b)
Sol. Extant FDI policy on SBRT allows 49% FDI under automatic route, and FDI beyond 49% and up to 100% through Government approval route. It has now been decided to permit 100% FDI under automatic route for SBRT. SBRT stands for Single Brand Retail Trading.

Q10. Paytm has set up a new entity called ___________ that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity.
(a) Paytm Paisa Ltd
(b) Paytm Wallet Ltd
(c) Paytm Budget Ltd
(d) Paytm Lending Ltd
(e) Paytm Money Ltd

S10. Ans.(e)
Sol. Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity.

Q11. The cabinet has approved MoU between India and ___________ for cooperation in the field of Science & Technology.
(a) Italy
(b) Canada
(c) France
(d) Cuba
(e) Indonesia

S11. Ans.(b)
Sol. The cabinet has approved MoU between India and Canada for cooperation in the field of Science & Technology. The MoU will provide a mechanism and help to foster scientific cooperation between R&D and academic institutions of India and Canada.

Q12. Name the Noted rocket scientist who has been appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organization (ISRO).
(a) Randheer Kumar
(b) A P Hota
(c) Sivan K
(d) P. Srinivasan
(e) Madhur Naik

S12. Ans.(c)
Sol. Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

Q13. The Matunga suburban station has found its way into the Limca Book of Records 2018 for having an all-woman staff. Matunga station is situated in __________.
(a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Pune
(d) Kolkata
(e) Kochi

S13. Ans.(a)
Sol. The Matunga suburban station on the Central Railway (CR) has found its way into the Limca Book of Records for having an all-woman staff. Matunga station is situated in Mumbai, Maharashtra.

Q14. Name the lender which is the owner of online payment company Freecharge.
(a) HDFC Bank
(b) Axis Bank
(c) ICICI Bank
(d) Kotak Mahendra Bank
(e) Karnataka Bank

S14. Ans.(b)
Sol. Axis Bank is the owner of online payment company Freecharge. The CEO of Freecharge is Sangram Singh.

Q15. Sunil Mehta is the present chairman of ____________.
(a) Indian Bank
(b) UCO Bank
(c) Bank of Baroda
(d) Allahabad Bank
(e) Punjab and National Bank

S15. Ans.(e)
Sol. Sunil Mehta is the present PNB Chairman. It Headquarters in New Delhi.