Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 23rd Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 22nd Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 23rd Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Name the country with which the Indian Government has signed an agreement aimed at combating black money stashed abroad.
(a) Switzerland
(b) USA
(c) China
(d) UAE
(e) Singapore

S1. Ans.(a)
Sol. In a move aimed at combating black money stashed abroad, India signed an agreement with Switzerland that would allow automatic sharing of tax-related information from January 1, 2017. The agreement was signed by CBDT chairman Sushil Chandra and Swiss Ambassador to India Andreas Baum at the North Block.

Q2. In which of the following state, India's first and only design university, 'World University of Design' has been opened recently?
(a) Maharashtra
(b) Haryana
(c) Madhya Pradesh
(d) Uttarakhand
(e) Himachal Pradesh

S2. Ans.(b)
Sol. India's first and only design university, 'World University of Design' opened its campus at Sonipat, Haryana. The University is promoted by Om Parkash Bansal Educational and Social Welfare Trust of Mandi Gobindgarh, Punjab.

Q3. The 11th edition of bilateral exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’ was held recently between India and ____________.
(a) Russia
(b) Azerbaijan
(c) oman
(d) Indonesia
(e) UAE

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Naval Ships Trikand and Teg are deployed to Oman for bilateral exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’. This exercise is the 11th edition and has been a biennial feature since 1993.

Q4. A loan agreement has been signed between India and ____________ for providing additional funding of EUR 20 million for the Pare Hydroelectric Plant project.
(a) Switzerland
(b) Singapore
(c) Japan
(d) Germany
(e) Russia

S3. Ans.(c)
Sol. Indian Naval Ships Trikand and Teg are deployed to Oman for bilateral exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’. This exercise is the 11th edition and has been a biennial feature since 1993.

Q5. Name the Author who has won this year's Sahitya Akademi award for his work The Black Hill, a novel in English language.
(a) Ramesh Kuntal Megh
(b) Adil Jussawalla
(c) Jerry Pinto
(d) Cyrus Mistry
(e) Mamang Dai

S5. Ans.(e)
Sol. Authors Mamang Dai and Ramesh Kuntal Megh have won this year's Sahitya Akademi award for their work The Black Hill, a novel, and Vishw Mithak Sarit Sagar, a literary criticism, in English and Hindi respectively.

Q6. The National Mathematics Day is celebrated in India on _____________.
(a) 20 December
(b) 22 December
(c) 24 December
(d) 26 December
(e) 28 December

S6. Ans.(b)
Sol. The famed Mathematician Srinivasa Ramanujan’s birth anniversary on December 22 is celebrated as National Mathematics Day. It was in 2012 that then Prime Minister Manmohan Singh declared  December 22 as National Mathematics Day.

Q7. Name the Indian celebrity who has topped the Forbes India Celebrity 100 list 2017.
(a) Virat Kohli
(b) Shahrukh Khan
(c) Amir Khan
(d) Salman Khan
(e) Akshay Kumar

S7. Ans.(d)
Sol. With earnings of Rs232.83 crore, actor Salman Khan has topped the Forbes India Celebrity 100 list 2017 for the second consecutive year. While Shah Rukh Khan featured in the second spot with earnings of Rs170.50 crore, Indian cricket team captain Virat Kohli came third with Rs100.72 crore earnings.

Q8. Name the leader who has been recently appointed as the chief minister of Gujarat state.
(a) Smriti Irani
(b) Vijay Rupani
(c) Amit Shah
(d) Ananth Geete
(e) Nitinbhai Patel

S8. Ans.(b)
Sol. Vijay Rupani will continue as chief minister of Gujarat and Nitin Patel as his deputy chief minister, the Bhartiya Janata Party has made the announcement after a meeting of the party's newly-elected legislators in the state's capital Gandhinagar.

Q9. Name the Author who has won this year's Sahitya Akademi award for his work Vishw Mithak Sarit Sagar, a literary criticism, in Hindi language.
(a) Nasira Sharma
(b) Ramesh Kuntal Megh
(c) Ramdarash Mishra
(d) Kashinath Singh
(e) Mridula Garg

S9. Ans.(b)
Sol. Authors Mamang Dai and Ramesh Kuntal Megh have won this year's Sahitya Akademi award for their work The Black Hill, a novel, and Vishw Mithak Sarit Sagar, a literary criticism, in English and Hindi respectively.

Q10. What is the capital city of Oman?
(a) Sana
(b) Riyadh
(c) Baku
(d) Muscat
(e) Abu Dhabi

S10. Ans.(d)
Sol. Oman Capital- Muscat, Currency- Omani rial.

Q11. Who is the present Managing Director & Chief Executive Officer of United Bank of India?
(a) A.K. Pradhan
(b) Sameer Kumar Khare
(c) Arnab Roy
(d) Pawan Kumar Bajaj
(e) S. Suryanarayana

S11. Ans.(d)
Sol. Pawan Kumar Bajaj is the Managing Director & Chief Executive Officer of United Bank of India.

Q12. Which one of the following bank has not been placed under PCA by RBI?
(a) Central Bank of India
(b) Bank of India
(c) Syndicate Bank
(d) UCO Bank
(e) Indian Overseas Bank

S12. Ans.(c)
Sol. Since the framework was revised in April, 10 have seen PCA initiated against them. These include United Bank of India, Bank of India, Central Bank of India, IDBI Bank, UCO Bank, Dena Bank, Oriental Bank of Commerce, Indian Overseas Bank, Bank of Maharashtra and Corporation Bank.

Q13. Bern is the capital city of ______________.
(a) Singapore
(b) Denmark
(c) Sweden
(d) Switzerland
(e) Iceland

S13. Ans.(d)
Sol. Switzerland Capital- Bern, President- Doris Leuthard.

Q14. The Sahitya Akademi was formally inaugurated by the Government of India in ____________.
(a) 1954
(b) 1948
(c) 1962
(d) 1959
(e) 1949

S14. Ans.(a)
Sol. The Sahitya Akademi was formally inaugurated by the Government of India on 12 March 1954. Though set up by the Government, the Akademi functions as an autonomous organisation. It was registered as a society on 7 January 1956, under the Societies Registration Act, 1860.

Q15. Name the Present Deputy chief Minister of Gujarat.
(a) Hardik Patel
(b) Vijay Rupani
(c) Nitin Patel
(d) Veeresh Jaisawal
(e) None of the Given options is true

S15. Ans.(c)
Sol. Vijay Rupani will continue as chief minister of Gujarat and Nitin Patel as his deputy chief minister, the Bhartiya Janata Party has made the announcement after a meeting of the party's newly-elected legislators in the state's capital Gandhinagar.


Print Friendly and PDF