Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 28th Dec 2017

Dear Aspirants,

Current Affairs Questions for IBPS Clerk Mains 2017: 26th Dec 2017
Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 28th Dec

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With IBPS SO Prelims and IBPS Clerk Mains round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for IBPS Clerk and IBPS SO Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. The Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies. What is the amount of the loan that was sanctioned?
(a) $500 million
(b) $450 million
(c) $406 million
(d) $318 million
(e) $302 million

S1. Ans.(d)
Sol. The Government of India, the Government of Tamil Nadu and the World Bank signed a $318 million loan agreement for the Tamil Nadu Irrigated Agriculture Modernization Project to promote climate resilient agriculture technologies, improve water management practices, and increase market opportunities for small and marginal farmers.

Q2. Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. He has replaced ___________.
(a) Prem Kumar Dhumal
(b) Virbhadra Singh
(c) Shanta Kumar
(d) Kaul Singh Thakur
(e) Dhani Ram Shandil

S2. Ans.(b)
Sol. Senibor BJP leader Jai Ram Thakur took oath as the 6th Chief Minister of Himachal Pradesh. The swearing-in ceremony was held at the historic Ridge Ground of Shimla. He has replaced Virbhadra Singh.

Q3. Name the state government that has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary.
(a) Uttarakhand
(b) Andhra Pradesh
(c) Uttar Pradesh
(d) Tamil Nadu
(e) Karnataka

S3. Ans.(c)
Sol. Uttar Pradesh has launched a free household power connection scheme for the poor in the state to mark former prime minister Atal Bihari Vajpayee’s birth anniversary. The government has a target of covering 16 million by 2018-end, driven by Yogi Adityanath government’s motto ‘Prakash hai to vikas hai’ (the barometer of development is light). The government has also introduced Kisan Uday Yojana, a novel scheme for farmers.

Q4. Legendary musician Robbie Malinga passed away recently. He was from which country?
(a) South Africa
(b) The USA
(c) Australia
(d) Netherlands
(e) Canada

S4. Ans.(a)
Sol. Legendary South African musician Robbie Malinga passed away. The veteran musician suffered from anaemia. He announced his retirement as a solo artist in 2016, after more than 20 years in the industry. The musician is known for his hit songs such as, ‘Sobabili’, ‘Mthanda’ and ‘Baby Please’.

Q5. Name the country which is hosting a world chess tournament for the first time.
(a) Iraq
(b) Iran
(c) Azerbaijan
(d) The UAE
(e) Saudi Arabia

S5. Ans.(e)
Sol. Saudi Arabia is hosting a world chess tournament for the first time, nearly two years after the country’s top cleric issued a religious edict against playing the board game. The tournament has been named as the King Salman World Rapid and Blitz Chess Championships.

Q6. Which among the following authority has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights?
(a) Rajiv Gandhi Bhawan Airports Authority
(b) Airports Authority of India
(c) Defence Research and Development Organization
(d) Directorate General of Civil Aviation
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)
Sol. The Directorate General of Civil Aviation (DGCA) has allowed Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)- manufactured Dornier 228 to be used for civilian flights. The 19-seater aircraft has, till now, been used by defence forces and is the first plane to be made in the country for commercial flights.

Q7. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Who is the present Chairman of IRDAI?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) T.S. Vijayan
(d) N. R. Vijayan
(e) P Simharao

S7. Ans.(c)
Sol. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). With this, Insurance operations will get a major boost. T.S.Vijayan is the present Chairman of IRDAI.

Q8. Who is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL)?
(a) S Christopher
(b) T. Suvarna Raju
(c) Vikram Singh
(d) Arun Sinha
(e) Ajay Kumar Thakur

S8. Ans.(b)
Sol. T. Suvarna Raju is the present Chairman and Managing Director (CMD) of Hindustan Aeronautics Ltd (HAL).

Q9. Who among the following is the Crowned Prince of Saudi Arabia?
(a) Nayef bin Abdulaziz
(b) Hassa bint Ahmed Al Sudairi
(c) Baraka Al Yamaniyah
(d) Mohammed bin Salman
(e) Ibn Saud

S9. Ans.(d)
Sol. Crown Prince of Saudi Arabia- Mohammed bin Salman. Saudi Arabia Capital- Riyadh, Currency- Saudi riyal.

Q10. Who is the present President of the World Bank?
(a) Margaret Chan
(b) Takehiko Nakao
(c) Jim Yong Kim
(d) Audrey Azoulay
(e) Klaus Schwab

S10. Ans.(c)
Sol. World Bank President- Jim Yong Kim (12th), Headquarters- Washington DC, USA.








You may also like to Read:
        

"Share Your RRB PO Interview Experience at contact@bankersadda.com"



Print Friendly and PDF

No comments