Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 14th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. IROAF has been awarded the coveted National level “Golden Peacock Award for the Year 2017 for Eco-Innovation” for substitution of fossil fuels (Diesel) by environment-friendly CNG. What does 'A' Stands for in IROAF?
(a) Affairs
(b) Acceleration
(c) Animation
(d) Alternate
(e) Agency

S1. Ans.(d)
Sol. Indian Railways achieves a major landmark in the field of Eco-friendly fuel technologies at Indian Railways Organization for Alternate Fuel (IROAF) which has been awarded the coveted National level “Golden Peacock Award for the Year 2017 for Eco-Innovation” for substitution of fossil fuels (Diesel) by environment-friendly CNG in DEMU passenger train services.

Q2. Minister for Housing and Urban Affairs M Venkaiah Naidu has recently released the new version of NHB Residex on the occasion of the annual day of National Housing Bank. Who is the current MD & CEO of NHB?
(a) Sriram Kalyanaraman
(b) Sachkhand Devraman
(c) Sushil Joshi
(d) Raman Raghav
(e) Divyaraj Singh

S2. Ans.(a)
Sol. Minister for Housing and Urban Affairs M Venkaiah Naidu released the new version of NHB RESIDEX on the occasion of the annual day of National Housing Bank, entering its 30th year in New Delhi. NHB was set up on July 9, 1988, under the National Housing Bank Act, 1987. ShriSriramKalyanaraman is the MD & CEO of NHB.

Q3. Senior bureaucrat Subhash Chandra Garg has recently assumed charge as Secretary of the Department of Economic Affairs (DEA) in the Finance Ministry. He has replaced __________________.
(a) Sandeep Jajodia
(b) Ajay Tyagi
(c) Shubham Aggarwal
(d) Ayush Kamath
(e) Shaktikanta Das

S3. Ans.(e)
Sol. The Senior bureaucrat Subhash Chandra Garg assumed charge as Secretary of the Department of Economic Affairs (DEA) in the Finance Ministry. He succeeds Shaktikanta Das, who retired after an extended tenure on May 31.

Q4. In which year Golden Peacock Awards were instituted by the Institute of Directors (IOD) in India?
(a) 1990
(b) 1986
(c) 1991
(d) 1988
(e) 1999

S4. Ans.(c)
Sol. Golden Peacock Awards were instituted by the Institute Of Directors (IOD), India in 1991.

Q5. Mithali Raj of India has recently become the woman cricketer who has scored most runs in ODIs. This record was previously held by ________________
(a) A.E. Satterthwaite
(b) Charlotte Edwards
(c) S.R. Taylor
(d) M.M. Lanning
(e) S.W. Bates

S5. Ans.(b)
Sol. In the crucial game against Australia, Mithali became the woman cricketer who has scored most runs in ODIs.Mithali Raj became the first women’s player to reach 6000 ODI runs.  England’s Charlotte Edwards was the previous leading run-getter in ODIs with 5992 runs.

Q6. In which of the following year NHB was set up? 
(a) 1992
(b) 1990
(c) 1997
(d) 1985
(e) 1988

S6. Ans.(e)
Sol. NHB was set up on July 9, 1988, under the National Housing Bank Act, 1987.

Q7. Union Finance Minister ArunJaitley has recently inaugurated the 36th Foundation Day of which of the following statutory body?
(a) RBI
(b) IRDAI
(c) SIDBI
(d) NABARD
(e) SEBI

S7. Ans.(d)
Sol. Union Finance Minister ArunJaitley has recently inaugurated the 36th NABARD Foundation Day and Silver Jubilee of SHG Bank Linkage Program, in New Delhi. Harsh Kumar Bhanwala is the Chairman of NABARD. NABARD came into existence on 12 July 1982.

Q8. Name the person who has recently taken over as the Director-General of the Directorate of Revenue Intelligence (DG-DRI).
(a) Debi Prasad Dash
(b) Sushil Joshi
(c) Chetana Das
(d) Kanaklata Barua
(e) Kushal Konwar

S8. Ans.(a)
Sol. Debi Prasad Dash, a 1985-batch Indian Revenue Service (Customs) officer, has taken over as director-general of the Directorate of Revenue Intelligence (DG-DRI), the premier agency that tackles smuggling and black money.

Q9. Name the country that will host the 8th edition of Theatre Olympics in 2018.
(a) Greece
(b) Poland
(c) India
(d) China
(e) Sri Lanka

S9. Ans.(c)
Sol. India will host the 8th edition of Theatre Olympics in 2018, the biggest theatre celebration of the world. The greatest carnival will start from February 17-April 08, 2018. India is hosting this event for the first time.

Q10. A Model United Nations (MUN) Regional Conference was held recently in ____________.
(a) Brussels, Belgium
(b) Kathmandu, Nepal
(c) Geneva, Switzerland
(d) Beijing, China
(e) New Delhi, India

S10. Ans.(b)
Sol. A Model United Nations (MUN) Regional Conference is being held in Kathmandu. The event is organised by the US Embassy in partnership with the Youth Thinker’s Society. Youths from 12 South and Central Asian countries including India are participating in the 5-day conference.

Q11. Which of the following state has become the first state in the country to fix minimum educational qualification for contesting cooperative body polls?
(a) Maharashtra
(b) Telangana
(c) Odisha
(d) Assam
(e) Rajasthan

S11. Ans.(e)
Sol. Rajasthan becomes the first state in the country to fix minimum educational qualification for contesting cooperative body polls. To this effect, the Rajasthan Government amended the State Cooperative State Cooperative Societies Rules, 2003.

Q12. The first country to host the Theatre Olympics was _________.
(a) Poland
(b) India
(c) China
(d) Greece
(e) France

S12. Ans.(d)
Sol. The first country to host the Theatre Olympics was Greece in 1995.

Q13. Meghalaya Chief Minister MukulSangma has recently launched an ambitious flagship program titled LIFE. What does 'I' stands for in LIFE?
(a) Intervention
(b) International
(c) Internal
(d) Inspection
(e) Importation

S13. Ans.(a)
Sol. Meghalaya Chief Minister MukulSangma has recently launched an ambitious flagship program titled “Livelihood Intervention and Facilitation of Entrepreneurship” (LIFE) at Songsak.

Q14. Which of the following lender has recently waived charges for fund transfer of up to Rs 1,000 through its IMPS (Immediate Payment Service) to promote small transactions?
(a) ICICI Bank
(b) DENA Bank
(c) SBI
(d) HDFC Bank
(e) IDBI Bank

S14. Ans.(c)
Sol. Country's largest bank SBI has waived charges for fund transfer of up to Rs 1,000 through its IMPS (Immediate Payment Service) to promote small transactions.

Q15. YES Bank, along with YES Global Institute has recently launched ‘YES GST’ program for ________________.
(a) All Private Sector Banks
(b) Micro, Small and Medium Enterprises
(c) All Public Sector Banks
(d) Start-ups
(e) None of the above options is true

S15. Ans.(b)
Sol. YES Bank, India’s fourth largest private sector bank, along with YES Global Institute has launched ‘YES GST’ program for MSMEs(Micro, Small and Medium Enterprises) under its MSME CSR initiative, ‘Say YES to Sustainable MSMEs in India’.

You may also like to Read: