Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 15th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. In which of the following state, India is set to get its first high-speed rail training centre?
(a) Maharashtra
(b) Gujarat
(c) Telangana
(d) West Bengal
(e) Kerala

S1. Ans.(b)
Sol. The country is set to get its first high-speed rail training centre at Gandhinagar, Gujarat. The centre will provide for advanced training modules on cutting edge technologies.

Q2. Name the Chinese Nobel laureate and democracy icon who has died recently at the age of 61.
(a) Mo Yan
(b) Samuel C. C. Ting
(c) Charles K. Kao
(d) Liu Xiaobo
(e) Yuan T. Lee

S2. Ans.(d)
Sol. China’s most famous political prisoner, the Nobel laureate and democracy icon Liu Xiaobo, has died at the age of 61. Liu was awarded the 2010 Nobel Peace Prize for his long and non-violent struggle for fundamental human rights in China. The Chinese intellectual and activist is the first Nobel Peace Prize winner to die in custody since German pacifist Carl von Ossietzky, the 1935 recipient, who died under surveillance after years confined to Nazi concentration camps.

Q3. In which of the following state, the Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP) has recently decided to establish India’s first Technology and Innovation Support Center (TISC)?
(a) Maharashtra
(b) Himachal Pradesh
(c) Punjab
(d) Kerala
(e) Assam

S3. Ans.(c)
Sol. The Department of Industrial Policy and Promotion (DIPP), Ministry of Commerce & Industry has signed an Institutional agreement with the Punjab State Council of Science and Technology in New Delhi to establish India’s first Technology and Innovation Support Center (TISC) at Patent Information Centre, Punjab, under the World Intellectual Property Organization’s (WIPO) TISC program.

Q4. Railway Ministry has recently launched the three Initiatives named Rail Cloud Project, NIVARAN-Grievance Portal (First IT Application on Rail Cloud), CTSE Scheme. What does 'E' stands for in CTSE?
(a) Emergency
(b) Economy
(c) Effect
(d) Enrollment
(e) None of the given options is true

S4. Ans.(a)
Sol. Minister of Railways Shri Suresh Prabhakar Prabhu launched the three Initiatives named Rail Cloud Project, NIVARAN-Grievance Portal (First IT Application on Rail Cloud), Cashless treatment Scheme in Emergency (CTSE) Scheme.

Q5. Which of the following state has become the first state in India to have the law against social boycott?
(a) Karnataka
(b) Madhya Pradesh
(c) Meghalaya
(d) Maharashtra
(e) Gujarat

S5. Ans.(d)
Sol. Maharashtra has become the first state to make social boycott a crime after President Pranab Mukherjee cleared the legislation. The Maharashtra Prohibition of People from Social Boycott (Prevention Prohibition and Redressal) Act prescribes a maximum punishment of three years in jail and a fine of Rs1 lakh.

Q6. Health Ministry has recently launched the National Strategic Plan for Malaria Elimination for the time period of ____________.
(a) 1 Year
(b) 3 Years
(c) 5 Years
(d) 8 Years
(e) 10 Years

S6. Ans.(c)
Sol. Shri J P Nadda, Union Minister of Health and Family Welfare has recently launched the National Strategic Plan for Malaria Elimination (2017-22). The Strategic Plan gives year wise elimination targets in various parts of the country depending upon the endemicity of malaria in the next 5 years.

Q7. The 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference was held recently in ___________.
(a) Brussels, Belgium
(b) Warsaw, Poland
(c) New York, USA
(d) Beijing, China
(e) Istanbul, Turkey

S7. Ans.(e)
Sol. The 22nd World Petroleum Congress (WPC) International Conference was held recently in Istanbul, Turkey. Union Minister of State for Petroleum and Natural Gas, DharmendraPradhan visited Istanbul to represent India at the Conference.

Q8. To encourage more customers to transact digitally, State Bank of India has slashed charges for National Electronic Funds Transfer (NEFT) and Real Time Gross Settlement (RTGS) transactions by up to _____________.
(a) 70%
(b) 75%
(c) 65%
(d) 60%
(e) 55%

S8. Ans.(b)
Sol. To encourage more customers to transact digitally, State Bank of India has slashed charges for National Electronic Funds Transfer (NEFT) and Real Time Gross Settlement (RTGS) transactions by up to 75 percent.

Q9. For the first time in the country, a team of Indian scientists has claimed to have discovered an "extremely large super cluster of galaxies". It has been named as ____________.
(a) Saraswati
(b) Rachna
(c) Naya Sansar
(d) Shakti
(e) Surya Ganga

S9. Ans.(a)
Sol. For the first time in the country, a team of Indian scientists has claimed to have discovered an "extremely large supercluster of galaxies", Saraswati, in the universe.

Q10. The theme for 22nd World Petroleum Congress was ____________________.
(a) Lets switch to Alternate Fuel
(b) Together for Sustainable Development
(c) Save Energy, Save Future
(d) Bridges To Our Energy Future
(e) None of the given themes is true

S10. Ans.(d)
Sol. The theme for 22nd World Petroleum Congress was ‘Bridges To Our Energy Future’. WPC was first organised in year 1993. Currently, it is being held at the interval of three years.

Q11. BSES Rajdhani Power Ltd (BRPL) and The Energy and Resources Institute (TERI) have entered into a partnership to explore collaboration opportunities for the solar rooftop. The Chairman of TERI is ______________.
(a) Puneet Arora
(b) Ashok Chawla
(c) Alok Mishra
(d) Piyush Saxena
(e) Hareesh Majumdar

S11. Ans.(b)
Sol. BSES Rajdhani Power Ltd (BRPL) and The Energy and Resources Institute (TERI) have entered into a partnership to explore collaboration opportunities for solar rooftop, electric vehicles, energy storage systems, energy efficiency and smart grid technologies. The Chairman of TERI is Shri Ashok Chawla.

Q12. Which of the following tech-giant has recently acquired Bangalore-based artificial intelligence (AI) firm Halli Labs?
(a) Microsoft
(b) TCS
(c) Google
(d) WIPRO
(e) Apple

S12. Ans.(c)
Sol. American technology giant Google has acquired Bangalore-based artificial intelligence (AI) firm Halli Labs for an undisclosed sum.

Q13. Tata Sons has recently appointed ___________ as the conglomerate's Chief Digital Officer.
(a) N Chandrasekharan
(b) Vijay Kumar
(c) ArchanaAgnihotri
(d) Achal Kumar
(e) Aarthi Subramanian

S13. Ans.(e)
Sol. Tata Sons, the holding company of the Tata Group, has appointed Aarthi Subramanian as the conglomerate's chief digital officer. Subramanian, who is an executive director at TCS, will join Tata Sons in August.

Q14. In a first move, India has granted USD 500000 to which of the following country to fight against terrorist groups?
(a) Philippines
(b) Oman
(c) Iraq
(d) Syria
(e) Somalia

S14. Ans.(a)
Sol. India has granted USD 500000 to the Philippines to fight ISIS. It has been given for the rehabilitation and relief efforts in war-torn MarawiCity. It is the first time that India is sending financial aid to another country affected to fight ISIS, India grants Rs 3.2 crore aid to Philippinesby terrorism.

Q15. Kishore Sansi has been recently conferred the ‘Personality of the Year’ award by Skoch Consultancy Services. He is Managing Director and CEO of ____________.
(a) Karnataka Bank
(b) Axis Bank
(c) IDBI Bank
(d) Vijaya Bank
(e) HDFC Bank

S15. Ans.(d)
Sol. Kishore Sansi, Managing Director and CEO of Vijaya Bank, has been recently conferred the ‘Personality of the Year’ award by Skoch Consultancy Services.

You may also like to Read: