Current Affairs Questions for NABARD Grade A Exam: 19th July 2017

Dear Readers,

Current-Affairs-Questions-for-NABARD-Grade-A-Exam

Welcome to the world of Current Affairs 2017. With NABARD Grade A and B round the corner, it should be your priority to cover every aspect of Current Affairs on a daily basis for NABARD Grade A and B Prelims so that you can do well in the exam. These current affairs are based on current news. Let us see how many questions you attempt accurately.

Q1. Dal Lake has hosted first ever 'Culture of Cruise'- a weekly cultural programme organised by the _____________ government aimed to bring artists from various fields on one stage. 
(a) West Bengal
(b) Uttarakhand
(c) Punjab
(d) Jammu and Kashmir
(e) Himachal Pradesh

S1. Ans.(d)
Sol. The spectacular Dal Lake has hosted first ever 'Culture of Cruise', a weekly cultural programme organised by the Jammu and Kashmir government aimed to bring artists from various fields on one stage. The innovative programme series brings writers, performance artistes, musicians, poets and academics together and offers a program of performances, workshops, talks, forums and debates.

Q2. Who has won the Wimbledon mixed doubles final 2017?
(a) Jamie Murray and Martina Hingis
(b) Lukasz Kubot and Marcelo Melo
(c) Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
(d) Oliver Marach and Mate Pavic
(e) None of the given options is true

S2. Ans.(a)
Sol. Top seeds Jamie Murray and Martina Hingis beat defending champions Heather Watson and Henri Kontinen 6-4 6-4 to win the Wimbledon mixed doubles final 2017.

Q3. Nelson Mandela International Day (or Mandela Day) is an annual international day in honour of Nelson Mandela, celebrated each year on-
(a) 16th July
(b) 17th July
(c) 18th July
(d) 19th July
(e) 20th July

S3. Ans.(c)
Sol. Nelson Mandela International Day (or Mandela Day) is an annual international day in honour of Nelson Mandela, celebrated each year on 18 July, Mandela's birthday.

Q4. The book titled "Future of Indian Universities: Comparative and International Perspectives" at Rashtrapati Bhavan has released recently. This book released by-? 
(a) Hamid Ansari
(b) Narendra Modi
(c) Pranab Mukherjee
(d) Dr C Raj Kumar
(e) Amartya Sen

S4. Ans.(e)
Sol. Nobel Laureate Professor Amartya Sen has released a book titled "Future of Indian Universities: Comparative and International Perspectives" at Rashtrapati Bhavan. President Pranab Mukherjee, who received the first copy of the book.

Q5. Which among the following Indian cities will host the global business meet in November 2017?
(a) Cochin
(b) Kolkata
(c) New Delhi
(d) Bhopal
(e) Bengaluru

S5. Ans.(b)
Sol. The Indian Chamber of Commerce (ICC), in association with the West Bengal government, will host Horasis Asia Meeting, a global business meet, in Kolkata in November 2017.

Q6. Prime Minister Narendra Modi gave the Information and Broadcasting portfolio to-
(a) Chaudhary Birender Singh
(b) M Venkaiah Naidu
(c) Smriti Irani
(d) Narendra Singh Tomar
(e) Ajay Tamta

S6. Ans.(c)
Sol. Prime Minister Narendra Modi gave the Information and Broadcasting portfolio to Smriti Irani. The Urban Development Ministry, which was also being handled by Naidu, has been given to Narendra Singh Tomar. This announcement came after BJP leader M Venkaiah Naidu, who is the government's nominee for the position of Vice-President, resigned from his ministerial responsibilities.

Q7. State Bank of India, the country’s largest commercial bank, has launched 'SBI Realty' - a one-stop integrated website ______________ for home buyers.
(a) www.sbibricks.in
(b) www.sbiproperty.in
(c) www.sbigoods.in
(d) www.sbihouse.in
(e) www.sbirealty.in

S7. Ans.(e)
Sol. State Bank of India, the country’s largest commercial bank, has launched 'SBI Realty' - a one-stop integrated website www.sbirealty.in for home buyers. SBI Realty will help customers to choose their dream home from 3,000 SBI approved projects across the country.

Q8. In which among the following year, the first UN Mandela Day was held? 
(a) 2008
(b) 2010
(c) 2009
(d) 2011
(e) 2012

S8. Ans.(b)
Sol. In November 2009, the UN General Assembly declared 18 July "Nelson Mandela International Day" in recognition of the former South African President’s contribution to the culture of peace and freedom. The first UN Mandela Day held on 18 July 2010.

Q9. Who has won the Wimbledon men's doubles final 2017?
(a) Lukasz Kubot and Marcelo Melo
(b) Roger Federer and Rafael Nadal
(c) Ekaterina Makarova and Elena Vesnina
(d) Oliver Marach and Mate Pavic
(e) Jamie Murray and Martina Hingis

S9. Ans.(a)
Sol. Lukasz Kubot from Poland and Marcelo Melo from Brazil have won the Wimbledon men's doubles final 2017.

Q10. Prime Minister Narendra Modi gave the Urban Development Ministry to-
(a) Radha Mohan Singh
(b) Giriraj Singh
(c) Ram Vilas Paswan
(d) Narendra Singh Tomar
(e) Maneka Sanjay Gandhi

S10. Ans.(d)
Sol. Prime Minister Narendra Modi gave the Information and Broadcasting portfolio to Smriti Irani. The Urban Development Ministry, which was also being handled by Naidu, has been given to Narendra Singh Tomar. This announcement came after BJP leader M Venkaiah Naidu, who is the government's nominee for the position of Vice-President, resigned from his ministerial responsibilities.

You may also like to Read: