Current Affairs Questions for Syndicate Bank PO Exam 2018: 3rd Feb 2018

Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 3rd Feb

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. India has joined which of the following agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan?
(a) ONOR Agreement
(b) Ashgabat Agreement
(c) ITTC Agreement
(d) India-Gulf Cooperation Council Agreement
(e) Gulf Cooperation Council (GCC) Agreement

S1. Ans.(b)
Sol. India has joined Ashgabat Agreement on the establishment of an International Transport and Transit Corridor between the Iran, Oman, Turkmenistan and Uzbekistan. The agreement was signed in 2011, which envisages facilitation of transit and transportation of goods between Central Asia and the Persian Gulf. 

Q2. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun recently in Haryana. This year ___________ is the Partner Nation of the crafts mela.
(a) Azerbaijan
(b) Turkmenistan
(c) Oman
(d) Kyrgyzstan
(e) Switzerland

S2. Ans.(d)
Sol. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. The Mela is organized by the Surajkund Mela Authority and Haryana Tourism in collaboration with Union Ministries of Tourism, Textiles, Culture and External Affairs. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q3. The 7th India Energy Congress was held recently in ___________.
(a) Mumbai
(b) Pune
(c) New Delhi
(d) Chennai
(e) Kolkata

S3. Ans.(c)
Sol. The 7th India Energy Congress was held in New Delhi. Over 400 experts are expected to brainstorm on energy transition across the globe in view of technology and digital disruptions. The theme of the 7th edition of India Energy Congress is 'Energy 4.0: Energy Transition Towards 2030'.

Q4. Name the Magahi writer who has been honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.
(a) Shesh Anand Madhukar
(b) Vishwanath Prasad Tiwari
(c) Visheshar Nath
(d) Sagram Singh Yadav
(e) Manoj Shukla

S4. Ans.(a)
Sol. Magahi writer Shesh Anand Madhukar, who has been working extensively for the development of the language, was honoured with this year's Sahitya Akademi Bhasha Samman award.

Q5. Name the country that has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million populations.
(a) Uganda
(b) Lesotho
(c) Sudan
(d) Yemen
(e) Rwanda

S5. Ans.(e)
Sol. Rwanda has become the first low-income country to provide universal eye care for its 12 million population. The government has partnered with the organisation Vision for a Nation (VFAN) to train more than 3,000 eye care nurses based in 502 local health centres, prescribing glasses and referring those with serious eye problems to national clinics.

Q6. Name the Senior-most Indian Information Service (IIS) officer who was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI).
(a) Rahul Bhatnagar
(b) Neelam Kapur
(c) Tulika Yadav
(d) Sukriti Sachan
(e) Manoj Tyagi

S6. Ans.(b)
Sol. Senior-most Indian Information Service (IIS) officer Neelam Kapur was appointed Director-General of Sports Authority of India (SAI). She is at present the Principal Director General of the Directorate of Field Publicity (DFP). It is for the first time that an IIS officer has been appointed as SAI chief.

Q7. The Indian Olympic Association (IOA) appointed _____________ as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.
(a) Narinder Dhruv Batra
(b) Rajeev Mehta
(c) Sanjeev Nigam
(d) Vikram Singh Sisodia
(e) Prakash Malhotra

S7. Ans.(d)
Sol. The Indian Olympic Association (IOA) appointed its joint secretary Vikram Singh Sisodia as the Chef-de-Mission for the upcoming Commonwealth Games to be held in Gold Coast, Australia.

Q8. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament in New Delhi. She defeated _______________.
(a) Kallia Kourouni
(b) Nina Meinke
(c) Josie Gabuco
(d) Diana Garcia
(e) Verena Kaiser

S8. Ans.(c)
Sol. The five-time World Champion MC Mary Kom claimed the gold medal in the India Open International Boxing tournament at Thyagraj Indoor Stadium in New Delhi. She defeated Josie Gabuco from the Philippines in a split 4-1 decision to grab the gold in the women's 48kg weight category.

Q9. Name the country that has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length and had set a Guinness World Record.
(a) Denmark
(b) United Arab Emirates
(c) Saudi Arabia
(d) Norway
(e) Switzerland

S9. Ans.(b)
Sol. The United Arab Emirates has made a record by opening the world's longest zip line, measuring 2.83 km in length. Guinness World Records officials certified the zip line in Ras al-Khaimah.

Q10. Muscat is the capital city of _____________.
(a) Iran
(b) Turkmenistan
(c) Oman
(d) Uzbekistan
(e) Iraq

S10. Ans.(c)
Sol. Oman Capital- Muscat, Currency- Omani rial.

Q11. Indian Overseas Bank (IOB) has received Rs173.06 crore capital infusions from the government in the current fiscal. It Headquarters in ___________.
(a) Bengaluru
(b) Kochi
(c) Mumbai
(d) Chennai
(e) New Delhi

S11. Ans.(d)
Sol. Indian Overseas Bank (IOB) has received Rs173.06 crore capital infusion from the government in the current fiscal. MD & CEO of IOB is R. Subramaniakumar and it Headquarters in Chennai.

Q12. Cochin Shipyard Limited (CSL) and Joint Stock Company United Shipbuilding Corporation (USC) have signed an MoU to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways. The USC is a/an _______________ Company.
(a) Russian
(b) American
(c) Chinese
(d) Japanese
(e) Korean

S12. Ans.(a)
Sol. Cochin Shipyard Limited (CSL) and  Joint Stock Company United Shipbuilding Corporation (USC), Russia have signed an MoU to collaborate and engage in Design, Development and Execution of contemporary, State-of-Art vessels for Inland and Coastal Waterways.

Q13. Which among the following is the theme state for this year's 32nd Surajkund International Crafts Mela?
(a) Haryana
(b) Uttar Pradesh
(c) Jharkhand
(d) Maharashtra
(e) Madhya Pradesh

S13. Ans.(b)
Sol. The 32nd Surajkund International Crafts Mela has begun in Faridabad, Haryana. This year Uttar Pradesh is the theme state and Kyrgyzstan is the Partner Nation.

Q14. Sagarmala Program aims to promote port-led development in the country. The concept of Sagarmala was approved by the Union Cabinet in ______________.
(a) 2014
(b) 2016
(c) 2010
(d) 2015
(e) 2017

S14. Ans.(d)
Sol. Sagarmala Program aims to promote port-led development in the country. The concept of Sagarmala was approved by the Union Cabinet on 25th March 2015.

Q15. What is the capital city of Rwanda?
(a) Sudan
(b) Beirut
(c) Kigali
(d) Suva
(e) Baku

S15. Ans.(c)
Sol. Rwanda Capital- Kigali, Currency- Rwandan franc, President- Paul Kagame.


Print Friendly and PDF