English Questions For IBPS PO Mains and Clerk 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB PO and Clerk Exam. Though the sheer number of concepts and rules may seem intimidating at first, with discipline and the right approach, it is not difficult to master these concepts and their application to questions. Through such English Quizzes for IBPS RRB Clerk, IBPS RRB PO and other upcoming exams, we will provide you with all types of high-level questions to ace the questions based on new pattern English for IBPS RRB PO.

Directions (1-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error if any will be in one part of the sentence, the number of that part will be the answer. If there is no error, mark (e) as the answer. (Ignore errors of punctuation, if any.)

Q1. The game (a)/will begin(b)/ Friday evening(c)/ whenever the clock strikes seven.(d)/No error(e)

S1. Ans.(d)
Sol.when the clock strikes- If an event is unique or its date or time is known, use when.

Q2. There have been(a)/ effort to track individual(b)/ social outcomes such (c)/as health, education and safety. (d)/No error(e)

S2. Ans.(b)
Sol.efforts to track individual

Q3. There is a (a)/pile of cases(b)/ pending in Supreme Court (c)/affecting all classes of citizens.(d)/No error(e)

S3. Ans.(e)
Sol. No error

Q4. There has been (a)/ a number of high profile (b)/cases reported in the media(c)/ that have shown the huge fault lines in the process. (d)/No error(e)

S4. Ans.(e)
Sol.No error
The expression "the number of " is followed by a singular verb while the expression "a number of" is followed by a plural verb.

Q5. I’m (a)/looking for(b)/ an assistant on (c)/ who I can depend.(d)/No error(e)

S5. Ans.(d)
Sol. "I’m looking for an assistant on 'whom' I can depend."
Use whom when you could replace it with him and Use who when you could replace it with he.

Q6. The dresser in (a)/ Julia’s room (b)/is different than (c)/ the one in Cristina’s.(d)/No error(e)

S6. Ans.(c)
Sol. The dresser in Julia’s room is different from the one in Cristina’s.
The statement is more separating than comparative. Another sign pointing toward different from is the noun—“the one”—(as opposed to a clause) that follows the phrase.

Q7.  The play the(a)/ coach called (b)/was different than the (c)/ one the quarterback wanted to run.(d)/No error(e)

S7. Ans.(c)
Sol. Replace 'than' by 'from'
The play the coach called was different "from" the one the quarterback wanted to run.
Since we can’t know what the outcome was of the play the quarterback wanted to run, we can only say the plays were different and not that one was better than the other—i.e., the statement is more separating than comparative. Therefore, different from is preferred.

Q8.  If your battery(a)/ is running low,(b)/ you’ll need to plug (c)/your power cord in the socket.(d)/No error(e)

S8. Ans.(d)
Sol.  If your battery is running low, you’ll need to plug your power cord "into" the socket.
1. One of the main uses of the preposition into is to indicate movement toward the inside of a place.
2. Into can indicate “in the direction of.”
3. Into can refer to a state or condition.
4. Into can indicate occupation or involvement.
5. Into can imply introduction, insertion, or inclusion.
6. Into can indicate a point within time or space.
7. Into is used as a divisor in math.

Q9. When will(a)/ they lay (b)/the foundation (c)/ for the addition?(d)/No error(e)

S9. Ans.(e)
Sol. lay-to place (something) into position on or along a surface : to build or set (something) on or in the ground or another surface

The best way to distinguish the two is to remember that lay is a transitive verb, i.e., one that requires an object to complete its meaning: I lay the book on the desk. Its conjugations are lay (present tense), laid (past tense), and laid (past participle).

Lie is an intransitive verb, which doesn’t require an object for completion: The sofa lies between the end tables. Its conjugations are lie (present tense), lay (past tense), and lain (past participle).

Q10. We cancelled (a)/Julia’s surprise (b)/party when we realized (c)/ she was into our plan.(d)/No error(e)

S10. Ans.(d)
Sol. Replace into by onto. Use onto when you mean “fully aware of,” “informed about.”

Directions (11-15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.

A. Its collapse in the aftermath of demonetisation had a devastating impact on refugees, especially women, who lost every avenue for their sustenance.

B. Ever since demonetisation was introduced, the government has been making a strong push for the adoption of digital payment systems.

C. However, refugees do not have a formal legal identity and are often wrongly perceived to be “illegal immigrants”.

D. This ambiguous status has forced them to the margins and has left them wholly dependent on the parallel economy for their survival.

E. With the government now trying to make Aadhaar the basis for achieving a unified financial infrastructure, those without access to banking systems or Aadhaar will soon find themselves excluded from the economy. One such group will be the refugees living in India.

F. Although India has not signed the Refugee Convention and does not have a domestic asylum law, it has a history of being a generous host to refugees.

Last: The lack of documentation to open bank accounts rendered them without the means to convert their cash into new currency, and virtually wiped out their entire savings. They struggled even to buy essential provisions or avail medical services.

Q11. Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
(a) F
(b) C
(c) D
(d) E
(e) B

Q12. Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement? 
(a) B
(b) C
(c) D
(d) E
(e) A

Q13.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
(a) C
(b) B
(c) E
(d) A
(e) D

Q14. Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
(a) A
(b) E
(c) D
(d) B
(e) C

Q15.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
(a) E
(b) A
(c) B
(d) F
(e) D

S11. Ans.(a)
Sol.Correct choice is BEFCDA. Statement F is discuss about India's take for Refugees.  This sentence clearlt follows statement E which introduced the issue of refugees living in India.

S12. Ans.(c)
Sol.Statement D is the correct choice. Correct choice is BEFCDA

S13. Ans.(b)
Sol. Option B is the first sentence of the paragraph  as it cearly initiates the paragraph about affects of demonetisation over group of people and government's effort of achieving a unified financial infrastructure.

S14. Ans.(e)
Sol. Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA

S15. Ans.(a)
Sol. Statement A is the correct choice. Correct choice is BEFCDA. Statement E is the important connector with which discussion is taking transition in another direction.


You May also like to Read:
     
       

CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.






No comments