English Questions For IBPS RRB PO and Clerk Exam 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

Directions (1-15): Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentence to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and ‘No correction is required’, mark (e) as the answer.

Q1. As soon as she opened the umbrella, a scorpion fell about of it.
(a) fell up from
(b) fell off from
(c) fell out off
(d) fell from off
(e) No correction required

S1. Ans.(c)
Sol. fell out off is the correct usage

Q2. A true leader’s life is a saga of dedicating to the cause of welfare of human beings.
(a) of dedicated
(a) of dedicated
(b) of having dedication in
(c) of dedication to
(d) for dedication at
(e) No correction required

S2. Ans.(c)
Sol. Option C is the correct answer.

Q3. He firmly believes that a significant change in the structures of our various departments is necessary.
(a) significant in change among the structures
(b) significant changing structures
(c) significantly changing throughout the structures
(d) significant change among the structures
(e) No correction required

S3. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q4. Despite being considerable difficulty, this is one of the most popular exercises.
(a) considerably difficult
(b) considerable difficult
(c) considerable difficulties
(d) considerably and difficulty
(e) No correction required

S4. Ans.(a)
Sol. The sentence with correct usage of the phrase would read as:
considerably difficult.

Q5. The prayer is most likely to start at 6.00 a.m.
(a) be most likely started by
(b) is mostly liked to start at
(c) is mostly like to starting at
(d) is most likely start at
(e) No correction required

S5. Ans.(e)
Sol. The sentence in the question is grammatically correct and sensible. Hence, no correction is required.

Q6. If you would like to reconsider your decision, please give a word to me.
(a) have a word to
(b) have a word with
(c) give a word for
(d) have to give a word to
(e) No correction required

S6. Ans.(b)
Sol. The correct usage is "have word with'

Q7. If I were you, I cannot have granted him any relief.
(a) did not have granted
(b) would not granted
(c) would not have been granting
(d) would not have granted 
(e) No correction required

S7. Ans.(d)
Sol. The usage'can not have granted ' is incorrect.

Correct usage is ' would not have granted'.

Q8. The issues were so complicated that they could not be easily resolved.
(a) easily been resolved
(b) have been resolving
(c) be easily resolve
(d) had to be easily resolved
(e) No correction required

S8. Ans.(e)
Sol. No correction required

Q9. Over-exploitation of ground water has been led to their levels falling drastically and causes draughts.
(a) has led to their levels falling drastically
(b) was leading its levels to be fallen drastically
(c) has been led to their levels drastically fell
(d) was being led to levels fell drastically
(e) No correction required

S9. Ans.(a)
Sol. In question statement, past perfect has been used instead of simple past tense.

Hence correct option is A.

Q10. Why you refrained from mention this point is a surprise to me.
(a) refrained from mentioning
(b) refrained from mention of
(c) refrain from any mention of
(d) refrained to have any mention of
(e) No correction required

S10. Ans.(a)
Sol. Option A

Q11. The production of the factories various departments had not been satisfactory this year.
(a) have not been
(b) was not been
(c) will not have been
(d) has not been
(e) No correction required

S11. Ans.(d)
Sol. present perfect tense is required here. Hence D is the correct choice.

Q12. A committee comprising of imminent scholars from various technical institute was set up.
(a) comprising with eminent
(b) comprised eminent
(c) comprising eminent
(d) comprising eminently
(e) No correction required

S12. Ans.(c)
Sol. Eminent means a person respected in a certain field.

Correct option is c

Q13. In the recent held cricket match, most of the players record more than fifty runs.
(a) recent holding
(b) recently held
(c) recent hold
(d) recent holding of
(e) No correction required

S13. Ans.(b)

Sol. Option B is the correct choice

Q14. Inhabitants of that locality can classify into only two groups, namely the poor and very poor.
(a) will classify in
(b) can classify for
(c) will be classified into
(d) can be classified into
(e) No correction required

S14. Ans.(d)
Sol. 'can classify' means the people are the ones that are going to do the classification. can be classified means that we are going to classify the people.

hence statement D.

Q15. He gathered courage and rushed to the blast sight to save his colleague.
(a) blast site to save
(b) blast sight for saving
(c) blast site for safety
(d) blast sight so that to save
(e) No correction required

S15. Ans.(a)
Sol. Site means a place or location. Sight means seeing. Option A is correct

You May Also Like to Read:

No comments