Night Class: English Quiz for RRB PO 2017

Dear Students,

English Questions For IBPS RRB PO Exam 2017

English Section is a topic that is feared by most of the candidates appearing in the IBPS RRB Mains Exam. Through the concept of Night classes, we are providing you all types of high-level questions to ace English Section of banking exams.

Directions (1-15): In each sentence below, a word/group of words have been printed in bold. From the five answer choices given below each sentence, pick out the one which can substitute the bold word/group of words correctly, without changing the meaning of the sentence. 

Q1. He claims that his proposal is preferable than that of any other employee.
(a) preferable than for
(b) preferable for than
(c) preferably more than that of
(d) preferable to of
(e) No correction required.

S1. Ans.(e)
Sol. We cannot compare a proposal with a person.
So, we say—
(i) His proposal is better than that of Ram.
But we cannot say—
(ii) His proposal is better than Ram.
As the given sentence is correct in all respects, so the answer is (e).

Q2. The social worker has championed the cause from the weak and oppressed for the last four decades.
(a) has been championing the cause of
(b) had championed the cause for
(c) has been championing the cause for
(d) had been championed the cause for
(e) No correction required

S2. Ans.(a)
Sol. The sentence is in Present Perfect Continuous tense. This is evident from the use of for the last four decades (period of time)
The structure of a sentence in Present Perfect Continuous Tense is—
Subject + Have/Has + Been + V_4.
Again we say—
Champion the cause of (somebody).
Hence the correct form of the part given in bold is—
“has been championing the cause of.”

Q3. Initially, the hijackers seemed determined not to submit but ultimately they were given in.
(a) were given up
(b) gave in
(c) had been given up
(d) had been given in
(e) No correction required

S3. Ans.(b)
Sol. Give in means allow oneself to be defeated or overcome (by somebody/something).
For example,
(i) The rebels were forced to give in,
(ii) The authorities showed no signs of given in to the kidnapper’s demand.
(iii) She is a gutsy player, she never gives in.
In the given sentence, to make the sense clear, we should use give in in Active Voice. Hence were given in should be replaced with gave in (V_2 ).

Q4. Every one of us must have experienced how people have to put up with a good deal of discomfort while traveling.
(a) have to be put with a good deal of
(b) have been putting up a good deal with
(c) have to put up a good deal with
(d) are putting up with a good deal with
(e) No correction required

S4. Ans.(e)
Sol. Put up with is a Phrasal Verb which means bear, tolerate (something/somebody).
For example,
I am not going to put up with all the disturbances.
The meaning of put up with makes it clear that the sentence is correct in all respect.

Q5. Disputes are mainly maintained by those who are nothing else to do.
(a) have nothing else to do
(b) are nothing to do else where
(c) had nothing to be done
(d) do not have nothing else to do
(e) No correction required

S5. Ans.(a)
Sol. We say,
(i) I have nothing to do
(ii) He has nothing else to do
Or,
(iii) They have nothing else to do
But, we can't say, we are nothing else to do. This sentence bears no meaning. So, the correct option is A.

Q6. The judge noticed that the two statements made by the accused were not consistent from each other.
(a) were not being in consistence for
(b) were being inconsistent at
(c) had not been consistent for
(d) were not consistent with
(e) No correction required

S6. Ans.(d)
Sol. If one fact or idea is consistent with another, they do not contradict each other.
For example,
New goals are not always consistent with the existing policies.
This shows that we should use with in place of from.

Q7. The economic reforms initiated in 1991 have borne fruit.
(a) have born fruit
(b) have burnt fruit
(c) have been borne fruits
(d) have been bearing the fruits
(e) No correction required

S7. Ans.(e)
Sol. No correction required.

Q8. Our business firms were full aware of the problems they were going to face on the threshold of the year 2000.
(a) have been full aware of
(b) were fully aware of
(c) had been fully aware at
(d) were fully aware into
(e) No correction required

S8. Ans.(b)
Sol. Aware is a Verb which can be modified by an Adverb and not by an Adjective. Here full is an Adjective, which should be replaced with fully (Adverb).

Q9. The habit of smoking has been grow upon the youngsters.
(a) is growing up
(b) has been grown up
(c) has been growing upon
(d) has grown up
(e) No correction required

S9. Ans.(c)
Sol. In Active Voice has been is always followed by Verb in the fourth form (V_4). So we say,
(i) He has been going…
(ii) It has been raining since Friday last.
Now grow upon means become stronger, more firmly fixed.
For example,
The conviction grew upon him that if he had known the work would be so different from his expectations he would never have embarked upon it.
So, we can use “grow upon + object”.
Taking into consideration all these aspects, we can’t but choose (c) as the answer.

Q10. To succeed in a difficult task, persistent in needed.
(a) persistent is what one needs
(b) persistence should have needed
(c) one need to be persisted
(d) persistence is needed
(e) No correction required

S10. Ans.(d)
Sol. What is needed to be succeeded? Persistence. In the bold part, Persistent is a Subject. But, how can we use an Adjective as a Subject? Only a Noun or Noun equivalent (Pronoun, Gerund, etc.) can be used as a Subject.
So, Persistent should be replaced with Persistence (Abstract Noun).

Q11. When the boy regain consciousness he wanted to eat something.
(a) If the boy regain
(b) When the boy regained
(c) Despite the boy regain
(d) On the boy regaining
(e) No correction required

S11. Ans.(b)
Sol. The use of wanted indicates that the action described in the sentence is in Past Tense. So, regain will be replaced with regained.

Q12. The social worker wanted to bring about little changes in the lives of the people of that village.
(a) to bring back
(b) to bring up
(c) to bring forth
(d) bringing about
(e) No correction required

S12. Ans.(e)
Sol. No correct required.

Q13. Raghunath proposes to lay claim for the insurance company as soon as he recovers from the accident.
(a) lay claim to
(b) lay claim on
(c) laying claim towards
(d) lay claim against
(e) No correction required

S13. Ans.(a)
Sol. We use (i) lay claim for something (ii) lay claim to someone or some organization.
Therefore for will be replaced with to.

Q14. The new concession announced by the Government will have only a marginalized effect on the lives of the people.
(a) marginal effect off
(b) margin of effect on
(c) marginal effect on
(d) marginalizing effect in
(e) No correction required

S14. Ans.(c)
Sol.  marginal effect on

Q15. The Charitable Hospital works under the auspices from Welfare Trust of an Industry.
(a) under the auspices by
(b) by the auspices from
(c) through the auspices from
(d) under the auspices of
(e) No correction required

S15. Ans.(d)
Sol. Under the auspices of is an idiomatic expression, so we can’t use from in place of  'of''.


You May Also Like to Read:
CRACK IBPS PO 2017



11000+ (RRB, Clerk, PO) Candidates were selected in IBPS PO 2016 from Career Power Classroom Programs.


9 out of every 10 candidates selected in IBPS PO last year opted for Adda247 Online Test Series.

1 comment

Anonymous said...

8/15