English Full Length Quiz For SBI Clerk Prelims: 21.06.2018




Directions (1-5): Rearrange the following six sentences (A), (B), (C), (D) & (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 
 (A) It was possible due to regular and critical reviews ensuring constant feedback and criticism.
 (B) Every day at least 15 lakh calls were made to people and in a month one call goes to every citizen to elicit feedback.
 (C) Nowhere in the world was such a massive exercise being carried out.
 (D) Still, there was scope for improvement in performance, delivery mechanism and also in achieving the targets.
 (E) The government achieved a lot in spite of the hurdles created by and non-cooperation from the Centre.

Q1. Which of the following would be the FIRST sentence after the rearrangement in the correct sequence?
B
E
C
A
D
Solution:
EABCD is the correct sequence; E

Q2. Which of the following would be the SECOND sentence after the rearrangement in the correct sequence?
B
C
D
A
E
Solution:
A

Q3. Which of the following would be the THIRD sentence after the rearrangement in the correct sequence?
A
D
C
E
B
Solution:
B

Q4. Which of the following would be the FOURTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
D
A
B
E
C
Solution:
C

Q5. Which of the following would be the FIFTH sentence after the rearrangement in the correct sequence?
A
B
C
D
E
Solution:
D

Directions (6-10): In each of the questions given below a sentence is given with one blank. Below each sentence FIVE words are given out of which ONE can fit the BLANK given in the sentence. You have to choose the correct word which can fit in the given sentence. 

Q6. Moments later he signed a fresh set of …………….. against Iran and warned countries against any cooperation with Iran on its nuclear weapons programme.
rules
norms
sanctions
reimbursements
penalties
Solution:
sanctions- an approval, by an authority, generally one that makes something valid; a coercive measure.

Q7. It is unfortunate that despite the ………………… nature of the crime, which took place over several days in January, when the girl from the nomadic Bakherwal community went missing, some sought to see the incident along sectarian lines.
unstable
brilliant
horrific
tranquil
boiling
Solution:
horrific- causing horror

Q8. In the normal course, only ………………… inaction on the part of the State police is a reasonable ground for shifting the probe to another agency.
deliberate
relentless
unwitting
serious
vagary
Solution:
deliberate- intentional

Q9. Vladimir Putin, who has maintained a tight grip on power in Russia for almost two decades, begins his fourth term as President at a time when the country is going through a difficult period, economically and ………………...
intentionally
financially
diplomatically
practically
authentically
Solution:
diplomatically- exhibiting diplomacy

Q10. A section of articulate Nagas who have ………………….. the secrecy around the Framework Agreement believe that its terms need to be discussed and debated.
questioned
stated
rejected
answered
doubts
Solution:
questioned- that which is asked and considered

Directions (11-15): In each of the questions given below a sentence is given which is divided into 5 parts. It is then followed by 5 options which give one of the options as incorrect answer. Choose the option which gives grammatically incorrect part. 

Q11. Even today the tribes of this region(A)/ are not influenced(B)/ by the “Indian” culture(C)/. They are proudful(D)/ inheritors of a unique culture(E).
A
B
C
D
E
Solution:
word like ‘proudful’ doesn’t exist. Thus, it should be replaced by ‘proud’.

Q12. A claim for damages for(A)/ negligent of the defendant(B)/ falls in the arena(C)/ of a civil wrong(D)/ called a tort action(E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘negligent’ is an adjective whereas ‘negligence’ is a noun which should come according to the context of the statement.

Q13. An action at common law can be filled(A)/ for nonfeasance because the Railways was(B)/ involved in what are recognized(C)/ as dangerous operations and hence is(D)/ bound to take care of road users(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Filed- a collection of papers collated and archived together.
Filled- that is now fill
Thus, ‘filed’ should replace ‘filled’ which makes a grammatical sense.

Q14. I appreciated the fact that through(A)/ the levity and delectable nastiness Wolf(B)/ managed to touch in(C)/ most of the major(D)/ issues Americans face today(E).
A
B
C
D
E
Solution:
Touch upon- to make physical contact with or to come into contact with
Thus, ‘touch upon’ should replace ‘touch in’.

Q15. The laughter and satire someone(A)/ like Wolf bravely provides to(B)/ her people are also(C)/ desperately required by us, but obviously they would(D)/ have to be designed to meeting our particular needs(E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘meet’ should replace ‘meeting’.

Directions (16-20): In the passage given below there are blanks which are to be filled with the options given below. Find out the appropriate word in each case which can most suitably complete the sentence without altering the meaning of the statement. 

(16).......to clear the Civil Services preliminary twice in a row had severely (17)....... her self-esteem. Now, having bagged 26th rank in her third attempt, Shyama says she started believing in herself again after a marathon she (18)........ completed last year. This electronics engineer from Beypore, Kozhikode, began to (19)......... Civil Services (20)......... once she started working as a design consultant in Deloitte, Bengaluru. She (21)......... for the prelims twice and (22)........ missed being (23)......... the second time. “I was (24)......... and had to do something to (25)........ myself. I always wanted to run a marathon and it was the right time,” Ms. Shyama said. She (26)......... for the marathon for three months and completed the 21-km Bangalore Midnight Marathon in 2017. “I (27).......... that I could do anything if I put my mind into it.” She prefers a career in the Indian Foreign Service. “Most of India’s problems need (28)......... solutions.” IFS, with the (29)........ and opportunity to travel it provides, will make her a (30)......... person, she feels.

 Q16.
Aim
Success
Failure
Achievement
Dream
Solution:
failure- state or condition of not meeting a desirable or intended objective; opposite of
success As the further part of the sentence reflects the negative tone, 'failure' should fill the blank accordingly.

Q17.
effected
affected
drowned
sank
shoot up
Solution:
affected- influenced or changed by
sank- to descend or submerge into a liquid
shoot up- to grow up rapidly

Q18.
completely
thoroughly
selflessly
unfortunately
successfully
Solution:
successfully- in a successful manner

Q19.
nurse
feed
generate
form
evolve
Solution:
nurse- to foster
The girl began to nurse the hopes of achieving the Civil Services.

Q20.
truths
hopes
dreams
targets
realities
Solution:
hopes- expectations
As the girl began to nurse or develop the dream to achieve the Civil Services, the hopes were developed into her mind.

Q21.
failed
targeted
qualified
entered
appeared
Solution:
appeared- to seem
To take the exam is to appear into it.

Q22.
often
completely
barely
fortunately
randomly
Solution:
barely- hardly
As the girl failed to qualify the exam for the second time too, 'barely' is the word that fits into the context.

Q23.
running up
announced
participated
applied
shortlisted
Solution:
shortlisted- qualified

Q24.
confused
assaulted
exhausted
devastated
perplexed
Solution:
devastated- extremely upset or shocked
The girl failed two times and felt shocked

Q25.
boost
boast
shoot
ruin
shock
Solution:
boost- to push from behind; to help or encourage

Q26.
trained
backed
supported
held
utilized
Solution:
trained- manipulated in shape or habit
The girl trained herself to succeed into the marathon to boost her self-esteem.

Q27.
defined
realized
thought
imagined
fantasized
Solution:
realized- actualized

Q28.
cosmopolitan
complete
practical
global
theoretical
Solution:
global- which has to be considered in its entirety(here)

Q29.
way
chance
exposure
torture
happiness
Solution:
exposure- the condition of being uncovered
The girl wanted to join Civil Services with the view of having exposure and opportunity it provides.

Q30.
best
better
worse
annoying
kind
Solution:
better- improved

               

No comments