Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO Prelims: 10th January 2019

Dear Aspirants,


Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO Prelims: 10th January 2019



Quantitative Aptitude Quiz For NIACL AO

Numerical Ability or Quantitative Aptitude Section has given heebie-jeebies to the aspirants when they appear for a banking examination. As the level of every other section is only getting complex and convoluted, there is no doubt that this section, too, makes your blood run cold. The questions asked in this section are calculative and very time-consuming. But once dealt with proper strategy, speed, and accuracy, this section can get you the maximum marks in the examination. Following is the Quantitative Aptitude quiz to help you practice with the best of latest pattern questions

Directions (1-5): What should come in place of question mark (?) in the following number series? 

Q1. 561, 642, 763, 932, 1157, ?

1446
1326
1482
1246
1426
Solution:

+9², +11², +13², +15²…….
∴ ? = 1157 + 289 = 1446

Q2. 1524, 1443, 1394, ?, 1360, 1359

1303
1218
1359
1369
1569
Solution:

–9², –7², –5²……….
∴ ? = 1394 - 25 = 1369

Q3. 8, 24, 49, 85, 134, ?

189
176
198
201
321
Solution:

+4², +5², +6², +7²………
∴ ? = 134 + 64 = 198

Q4. 3, 10, 15, 26, 35, ?

63
50
60
54
80
Solution:

Q5. 1543, 1440, 1337, ?, 1131

1233
1234
1235
1238
1433
Solution:

–103, –103, –103………
∴ ? = 1337 - 103 = 1234

Q6. Bag 1 has three yellow and four blue balls and bag 2 has four yellow and three blue balls. One bag is selected at random and a ball drawn out of it. Find the probability that the ball drawn is yellow.

1/2
12/49
3/7
5/7
None of these
Solution:

Q7. Two dice are thrown. The probability that both of them show an even number greater than 2 is:

1/36
1/6
2/3
1/4
5/36
Solution:

Favorable cases = (4, 4), (4, 6), (6, 4) or (6, 6)
Required probability= 4/36 = 1/9

Q8. Three cards are drawn from a pack of cards at random. What is the probability that they consist of two different colors?

11/17
13/17
13/15
15/17
13/24
Solution:

Q9. In a group of 4 boys and 6 girls, four children are to be selected. In how many different ways can they be selected such that at least one girl should be there?

159
194
205
209
224
Solution:

Q10. Find total number of the 3 digits even numbers by using the digits 2, 3, 4, 5 when repetition of digits is allowed.

32
12
15
18
24
Solution:

Directions (11-15): Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below them. 

The given pie chart shows the fund that an organization gets from different sources is equal to Rs. 16 crores. The other pie chart shows the distribution/investment of fund in different sections.
[Note: Total fund received in pie chart 1 are utilized in different sectors pie chart 2] 



Q11. What is the difference between the fund acquired by the organization from NGOs and that from Government Agencies?

Rs. 43268000
Rs. 38650000
Rs. 46800000
Rs. 52860000
None of the above
Solution:

Required fund = (38 –12) % of 16,00,00,000
= Rs. 4,16,00,000

Q12. If the organization managed Building Maintenance from the Ministry of Home Affairs fund only, how much fund from the Ministry of Home Affairs would still be left for other use?

Rs. 2.72 crore
Rs. 7.23 crore
Rs. 5.20 crore
Rs. 3.06 crore
Rs. 8.03 crore
Solution:

Required remaining amount
= 42% of 16 cr – 25% of 16 cr
= 17% of 16 cr
= 2.72 crore

Q13. If the Scholarship has to be paid out of the fund from Government Agencies, find what is the percentage of Government Agencies fund used for this purpose.

Solution:

Q14. What is the total amount used by the organization for Payment?

Rs. 4.8 crore
Rs. 6.3 crore
Rs. 5.6 crore
Rs. 9.73 crore
None of the above
Solution:

Q15. What is the amount of fund acquired by the organization from Ministry of Home Affairs?

6.25 crores
6.2 crores
6.72 crores
9.25 crores
None of the above
Solution:

               



a




You May also like to Read:
        

          


Print Friendly and PDF