SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 23rd July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 23rd July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.







Q1. Lok Janshakti Party MP Ram Chandra Paswan passed away. He was MP of which of the following constituencies?
Samastipur
Jamui
Gaya
Valmiki Nagar
Patna Sahib
Solution:
Lok Janshakti Party MP from Bihar’s Samastipur Ram Chandra Paswan passed away. He was the younger brother of Union minister and LJP chief Ram Vilas Paswan.
Q2. Name the boxer who became India's first gold-medallist at the President's Cup boxing tournament held in Astana, Kazakhstan.

Shiva Thapa
Nutlai Lalbiakkima
Mohammed Ali Qamar
Vijender Singh
Akhil Kumar
Solution:
4-time Asian medallist Shiva Thapa became India's first gold-medallist at the President's Cup boxing tournament after getting a walkover in the finals in Astana, Kazakhstan.
Q3. Name the Indian bodybuilder who has clinched Mr. South Asia title at 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship in Kathmandu?
Thakur Anoop Singh
Ravinder Kumar Malik
Wasim Khan
Amit Chhetri
Varinder Ghuman
Solution:
Indian bodybuilder Ravinder Kumar Malik has clinched Mr. South Asia title. He was crowned the overall champion at 12th South Asian Bodybuilding and Physique Sports Championship in Kathmandu.
Q4. Name the project under which Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones.

Medicine from the Drones
Medicine Air Delivery
Medicine Aerosupply
Medicine in the Air
Medicine from the Sky
Solution:
Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones. This pilot project, called "Medicine from the Sky", will run in partnership with the State Government and HealthNet Global Limited.
Q5. "5th International Police Expo 2019" in which over 25 countries are showcasing advanced firearms, combat or armoured vehicles was held in ............
Mumbai
Hyderabad
Jaipur
New Delhi
Kolkata
Solution:
5th International Police Expo 2019 in which over 25 countries are showcasing advanced firearms, combat or armoured vehicles was held in New Delhi.
Q6. Name the Ireland Golfer who won the British Open to claim his first major golfing title at Royal Portrush.
Tiger Woods
Shane Lowry
Harry Bradshaw
Des Smyth
Padraig Harrington
Solution:
Irishman Shane Lowry wins British Open to claim his first major golfing title at Royal Portrush. He became the 2nd player from the Republic of Ireland, after Padraig Harrington in 2007 and 2008, to lift the Claret Jug.
Q7. Name the carnatic vocalist who has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.
Gayathri Girish
Vidya Subramanian
S Sowmya
Srivani Jade
Nisha Rajagopal
Solution:
S Sowmya has been chosen for the prestigious Sangita Kalanidhi award instituted by The Music Academy. The academy announced the awards to honour artistes for their contribution to the world of art.
Q8. Name the place where the 11th biennial edition of "DefExpo" will be hosted from February 5 to 8, 2020.
Lucknow
Varanasi
Agra
Aligarh
Meerut
Solution:
Lucknow will host the 11th biennial edition of DefExpo from February 5 to 8, 2020. The focus of the Expo will be on “Digital transformation of defence”. The main theme of DefExpo India-2020 will be “India: the emerging defence manufacturing hub”.
Q9. Filipino legend Manny Pacquiao defeated ........... to win the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win.
Keith Thurman
Terence Crawford
Errol Spence Jr.
Shawn Porter
Maurice Hooker
Solution:
Filipino legend Manny Pacquiao claimed the WBA welterweight championship after scoring a split-decision win against Keith Thurman. He ended the American Keith Thurman’s undefeated run at the MGM Grand, where two judges had the fight 115-112 in favour of the 40-year-old Pacquiao.
Q10. Who among the following have won Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia.
P.V. Sindhu
Yuki Fukushima
Akane Yamaguchi
Sayaka Hirota
Chen Yufei
Solution:
Japan’s Akane Yamaguchi wins Indonesia Open BWF Tour Super 1000 tournament held in Jakarta, Indonesia. She defeated India’s P.V. Sindhu in the title clash by 21-15, 21-16.
Q11. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center located at ...........
Sriharikota
Mahendragiri
Port Blair
Nagpur
Lucknow
Solution:
Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019.
Q12. Name the IAS officer who has been appointed as the Joint Secretary to President Ram Nath Kovind by the Cabinet's Appointment Committee.
Ajay Bhadoo
Armstrong Pame
Krishna Gopal Tiwari
D K Ravi
Anshul Mishra
Solution:
The Appointments Committee of the Cabinet approved the appointment of Ajay Bhadoo as Joint Secretary to President Ram Nath Kovind. Bhadoo, a Gujarat batch IAS officer is currently serving as the Vadodara Municipal Commissioner.
Q13. Name the Britain swimmer who has break the world record in the men’s 100 metre breaststroke at the World Championships in Gwangju, South Korea.
Gary Abraham
Adam Peaty
Jane Admans
Rob Bale
Todd Cooper
Solution:
The Britain swimmer Adam Peaty has break the world record in the men’s 100 metre breaststroke at the World Championships in Gwangju, South Korea. He smashed the previous record of 57.10 seconds that was set by him at last year’s European Championships, after winning the semi finals in 56.88 seconds.
Q14. Name the Indian shooter clinched gold medal in the final of rifle 3-position event of the junior world cup held in Suhl Germany.
Saurabh Chaudhary
Vijayveer Sidhu
Rajkanwar Singh
Anmol
Aishwarya Pratap Singh Tomar
Solution:
Aishwarya Pratap Singh Tomar has clinched the gold medal in the final of rifle 3-position event of the junior world cup held in Suhl Germany.
Q15. Name the Indian sprinter who has extended her sensational run by claiming her fifth gold of the month as she returned to her pet 400m competition with a season-best time of 52.09 seconds in Czech Republic.
Dutee Chand
Tintu Luka
P.T. Usha
Hima Das
Mandeep Kaur
Solution:
Hima Das has extended her sensational run by claiming her fifth gold of the month as she returned to her pet 400m competition with a season-best time of 52.09 seconds in Czech Republic.
Q16. Name the 2 newly formed districts of Tamil Nadu.
Tirunelveli and Kancheepuram
Tenkasi and Chengalpattu
Tirunelveli and Tenkasi
Chengalpattu and Kancheepuram
Tirunelveli and Chengalpattu
Solution:
Tenkasi and Chengalpattu are the 2 newly formed districts of Tamil Nadu.
Q17. Defence Minister has inaugurated the 1 kilometre long Ujh bridge in Kathua district, 617.40 Metre long Basantarbridge in Samba district of Jammu & Kashmir. Who is the Defence Minister of India?

Piyush Goyal
Nirmala Sitharaman
Rajnath Singh
Amit Shah
Hardep Singh Puri
Solution:
Defence Minister Rajnath Singh inaugurated the One kilometre long Ujh bridge in Kathua district, 617.40 Metre long Basantarbridge in Samba district of Jammu & Kashmir.
Q18. Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019. Who is the Chief of Indian Space Research Organisation.
K. Sivan
Nambi Narayanan
G. Madhavan Nair
K. Radhakrishnan
A. S. Kiran Kumar
Solution:
Indian Space Research Organisation launched Chandrayaan 2 from Satish Dhawan Space Center at Sriharikota. It was launched by GSLV MkIII-M1 Vehicle at 14:43 hours IST. The lander-Vikram will land near South Pole of the moon on Sep 7, 2019. K. Sivan is the Chief of Indian Space Research Organisation.
Q19. Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones. Who is the Chief Minister of Telangana?
K. Chandrashekar Rao
Jagan Mohan Reddy
Naveen Patnaik
Manohar Lal Khattar
Kamal Nath
Solution:
Telangana govt teams up with World Economic Forum to deliver emergency medical supplies through drones. Chief Minister of Telangana: K. Chandrashekar Rao.
Q20. Lucknow will host the 11th biennial edition of DefExpo from February 5 to 8, 2020. Who is the present governor of Uttar Pradesh?
Satyapal Malik
Kiran Bedi
Anandiben Patel
Lalji Tandon
Balram Das Tandon
Solution:
Lucknow will host the 11th biennial edition of DefExpo from February 5 to 8, 2020. Anandiben Patel is the present governor of Uttar Pradesh.
               



You may also like to Read:
All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!


Print Friendly and PDF