SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 25th July

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 25th July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Who among the following has been appointed as the head coach of the Indian table tennis team by the Table Tennis Federation of India?

Dejan Papic
John McEnroe
Ivan Lendl
Björn Borg
Stefan Edberg
Solution:

The Table Tennis Federation of India (TTFI) has appointed the Canadian Dejan Papic as the head coach of the Indian table tennis team. He has signed a one-year contract and will be the in charge through the 2020 Tokyo Olympics.

Q2. The International Monetary Fund has lowered its annual growth forecast for India from 7.3% to ........% for financial year 2019-20.

7.1
6.9
7.2
7.0
6.8
Solution:

The International Monetary Fund has lowered its annual growth forecast for India from 7.3% to 7% for financial year 2019-20.

Q3. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy?

Rao Inderjit Singh
Raj Kumar Singh
Mansukh L. Mandaviya
Santosh Kumar Gangwar
Hardeep Singh Puri
Solution:

The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy: Raj Kumar Singh.

Q4. Name the former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, who passed away recently. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown.

Li Keqiang
Li Peng
Wen Jiabao
Zhu Rongji
Zhao Ziyang
Solution:

Former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, Li Peng passed away. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown.

Q5. Where was the "Non Aligned movement ministerial meeting" held in 2019?

Caracas, Venezuela
New Delhi, India
Sana'a, Yemen
Belgrade, Yugoslavia
Moroni, Comoros
Solution:

The Non Aligned movement ministerial meeting was held in Caracas, Venezuela. The ministerial meeting brought together 120 member nations.

Q6. Who among the following has been appointed as the chief of Pentagon by the US Senate?

Ann E. Dunwoody
Martin E. Dempsey
Mark Esper
Keith B. Alexander
James D. Thurman
Solution:

The U.S. Senate has confirmed former soldier Mark Esper as the chief of Pentagon.

Q7. Name the "Virtual Museum software" developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum.

Digital Moorti
E-Archaeology
Jatan
Digi Dharohar
Moorti Online
Solution:

JATAN: Virtual Museum software has been developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum.

Q8. Who among the following has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters?

Shashank Manohar
Ehsan Mani
Indra Nooyi
Manu Sawhney
Aziz Ullah Fazly
Solution:

Pakistan Cricket Board’s chairman Ehsan Mani has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters.

Q9. Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Who is the President of Squash Rackets Federation of India?

Cyrus Poncha
K. Harish Kumar
Binod Kankaria
Debendranath Sarangi
K. Rajendiran
Solution:

Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Debendranath Sarangi is the President of Squash Rackets Federation of India.


Q10. After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned the responsibility of monetary policy portfolio and forecasting department to which of the following deputy governors?

N S Vishwanathan
M K Jain
Prasanna Kumar Mohanty
Dilip S. Shanghvi
B.P. Kanungo
Solution:

After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned deputy governor B.P. Kanungo to run the monetary policy portfolio and forecasting department.

Q11. The Indian armed forces are all set to conduct the country’s first-ever simulated space warfare exercise. What is the name of the exercise?

IndSpaceEx
BharatSpaceMission
Antriksh Yudhabhyaas
IndiaSpaceCry
Hindustan Mitrabal
Solution:

The Indian armed forces are all set to conduct the country’s first-ever simulated space warfare exercise “IndSpaceEx”.

Q12. National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. Who is the CEO of NPCI?

A.S. Ramasastri
Ajay Tyagi
Dilip Asbe
Harsh Kumar Bhanwala
Hemant Bhargava
Solution:

National Payments Corporation of India (NPCI) and JCB International have launched RuPay JCB Global Cards. CEO of NPCI is Dilip Asbe.


Q13. A new India-UK bilateral pilot scheme, the UKEIRI Mobility Programme:................ was launched by Universities UK International (UUKi) and British Council India. The scheme aims to generate up to 200 opportunities for undergraduate students at UK universities to visit India.

Bharat Mei Padho
Indian Study Plan
Top Study Here
Study in India
Shiksha India Scheme
Solution:

A new India-UK bilateral pilot scheme, the UKEIRI Mobility Programme: Study in India was launched by Universities UK International (UUKi) and British Council India. It aims to generate up to 200 opportunities for undergraduate students at UK universities to visit India.

Q14. The Central Board of Direct Taxes (CBDT) celebrated the 159th Income Tax Day (AaykarDiwas) on 24th July. Who is the Chairman of CBDT?

Rishad Premji
Pramod Chandra Mody
Rajesh Shah
Rajiv Jain
Pranab Kumar Das
Solution:

The Central Board of Direct Taxes (CBDT) celebrated the 159th Income Tax Day (AaykarDiwas) on 24th July. Pramod Chandra Mody is the Chairman of CBDT.

Q15. The Table Tennis Federation of India (TTFI) has appointed the Canadian Dejan Papic as the head coach of the Indian table tennis team. Who is the President of Table Tennis Federation of India?

Dushyant Chautala
Sanjay Singh
Rajeev P.Bodas
S M Sultan
Rabindra Kumar Parida
Solution:

The Table Tennis Federation of India (TTFI) has appointed the Canadian Dejan Papic as the head coach of the Indian table tennis team. Dushyant Chautala is the President of Table Tennis Federation of India.

               

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!



Print Friendly and PDF