The Hindu Current Affairs Quiz (27th of July 2019)

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 27th July

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.






Q1. Name the institution which has developed the android-based app 'CARE4U' which will connect the caregiver to the elderly person.

IIT Kharagpur
IIT Mumbai
IIT Mandi
IIT Roorkee
IIT Delhi
Solution:

‘CARE4U’ the android-based app which will connect the caregiver to the elderly person. The app has been built by an interdisciplinary team of the institute of IIT Kharagpur.

Q2. Name the chinese company which has launched the first commercial rocket of China.

Rocket Space
gSpace
First Space
iSpace
Black Space
Solution:

Beijing-based startup “Interstellar Glory Space Technology” also known as iSpace successfully launched the china’s first commercial rocket

Q3. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and National Institute for Medical Statistics (NIMS) has launched "NDQF" in partnership with global nonprofit organisation 'Population Council'. What does "D" stands for in "NDQF"?

Development
Data
Digital
Diagnosis
Dimensional
Solution:

The Indian Council of Medical Research (ICMR) and National Institute for Medical Statistics (NIMS), in partnership with global nonprofit organisation Population Council, launched the National Data Quality Forum (NDQF).

Q4. Which country will send its first astronaut to space in 2022 with the help of China’s satellite launching facilities to execute the mission?

Myanmar
Malaysia
Nepal
Indonesia
Pakistan
Solution:

Pakistan announced that it will send its first astronaut to space in 2022. It will be using close ally China’s satellite launching facilities to execute the mission.

Q5. Who has been given additional charge of chairman and managing director of the Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL)?

Sunil Kumar
Kumar Mangalam Birla
Sunil Mittal
Gopal Vittal
P K Purwar
Solution:

Sunil Kumar has been given additional charge of chairman and managing director of the Mahanagar Telephone Nigam Limited (MTNL).

Q6. Name the first democratically elected leader of the Tunisia, who passed away recently.

Youssef Chahed
Rached Ghannouchi
Moncef Marzouki
Beji Caid Essebsi
Zine El Abidine Ben Ali
Solution:

Tunisia’s President Beji Caid Essebsi, the first democratically elected leader of the North African country passed away. He was the world’s oldest sitting president.

Q7. The BCCI has approved the Indian Cricketers Association (ICA) which is only open to former men and women cricketers. Former India cricketers Kapil Dev, ................ and Shantha Rangaswamy are the directors at ICA.

Sanjay Manjrekar
Akash chopra
Ajit Agarkar
Nayan Mongia
Anil Kumble
Solution:

The BCCI has approved the Indian Cricketers Association (ICA) which is only open to former men and women cricketers. Former India cricketers Kapil Dev, Ajit Agarkar and Shantha Rangaswamy are the directors at ICA.

Q8. India remembers the extreme valour, sacrifice and exemplary courage of Indian soldiers during the 1999 Kargil war, which is celebrated as Kargil Vijay Diwas. The day is celebrated on ............

25 July
24 July
22 July
23 July
26 July
Solution:

India remembers its brave hearts on 26 July which is celebrated as Kargil Vijay Diwas. On this day, the country remembers the extreme valour, sacrifice and exemplary courage of Indian soldiers during 1999 Kargil war.

Q9. Name the Hungarian teenager who has shattered Michael Phelps’ long-standing world record after winning the finals in 1 minute 50.73 seconds, breaking the previous record of 1 minute 51.51 seconds in the 200 metres butterfly event at the World Aquatics Championships in Gwangju.

Daiya Seto
Kristof Milak
Chad Le Clos
Denys Kesyl
Zach Harting
Solution:

Kristof Milak shattered Michael Phelps’ long-standing world record in the 200 metres butterfly at the World Aquatics Championships in Gwangju. Hungarian teenager Milak won the final in 1:50.73, breaking the previous record of 1:51.51, set by Phelps in 2009.

Q10. Name the Congress MP who was recently appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC)?

Adhir Ranjan Chowdhury
Jayant Sinha
Satya Pal Singh
Vishnu Dayal Ram
Ram Kripal Yadav
Solution:

The leader of the Congress party in Lok Sabha, Adhir Ranjan Chowdhury was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC).

Q11. The Central Industrial Security Force (CISF) has launched an online encyclopedia to empower its personnel by making technical know-how available to them at the click of a button. What is the name of online encyclopedia?

Warpedia
Securitypedia
Industrypedia
Yudhpedia
Technicalpedia
Solution:

The Central Industrial Security Force (CISF) has launched an online encyclopedia "Securitypedia" to empower its personnel by making technical know-how available to them at the click of a button.

Q12. Defence Minister launched dashboard of Department Defence Production (DDP), Ministry of Defence. Who is the Union Defence Minister?

Piyush Goyal
Nirmala Sitharaman
Prakash Javadekar
Rajnath Singh
Amit Shah
Solution:

Defence Minister launched dashboard of Department Defence Production (DDP), Ministry of Defence. Union Defence Minister: Rajnath Singh.

Q13. Name the smartphone company which has acquired Intel's smartphone modem business for $1bn.

Apple Inc.
Motorolla
Google LLC
Huawei Technologies Co. Ltd
Samsung
Solution:

Apple Inc. acquires Intel's smartphone modem business for $1bn.

Q14. The leader of the Congress party in Lok Sabha, Adhir Ranjan Chowdhury was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC). Who is the speaker of Lok Sabha?

Meira Kumar
Om Prakash Birla
Somnath Chatterjee
Sumitra Mahajan
Manohar Joshi
Solution:

The leader of the Congress party in Lok Sabha, Adhir Ranjan Chowdhury was appointed as the Chairman of the Public Accounts Committee (PAC). Present Lok Sabha Speaker: Om Prakash Birla.

Q15. The Indian Council of Medical Research (ICMR) and National Institute for Medical Statistics (NIMS) has launched "NDQF" in partnership with global nonprofit organisation 'Population Council'. Who is the Director General of ICMR?

Basavaraj Mathapati
Seema Sahay
Abdul Mabood Khan
Alagarasu Kalichamy
Balram Bhargava
Solution:

The Indian Council of Medical Research (ICMR) and National Institute for Medical Statistics (NIMS) has launched "NDQF" in partnership with global nonprofit organisation Population Council. Balram Bhargava is the Director General of ICMR.

               

All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!





Print Friendly and PDF