SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 3rd August

SBI Clerk Main Current Affairs Questions | 3rd August

Current Affairs Questions for SBI Clerk Main 

Current affairs are the foremost of every competitive exam. It is the key and paramount factor that can help you score well if you are furnished with the latest details. Current affairs cover various sections like Banking, static and current news that is happening all around. It is the game-changer of every exam. Most of the questions asked in the banking exam are from the current part. Most important exam of the year i.e. SBI Clerk main 2019 is around the corner. It becomes preponderant for you to cover the GA part of the last few months. To help you with your learning The Hindu Review of each month is provided on bankersadda. Attempt the quiz and analyze how much you are updated for the upcoming exams.





Q1. Name the Ministry which has recently launched a competition for designing a Postage Stamp along with the First Day Cover to commemorate Golden Jubilee edition of International Film Festival of India.

Ministry of Information & Broadcasting
Ministry of Social Justice and Empowerment
Ministry of Human Resource Development
Ministry of Commerce and Industry
Ministry of Skill Development and Entrepreneurship
Solution:

Ministry of Information & Broadcasting has launched a competition for designing a Postage Stamp along with the First Day Cover to commemorate Golden Jubilee edition of International Film Festival of India (IFFI).

Q2. Bureau of Indian Standards (BIS) will set up a Pashmina testing centre in partnership with the Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC) in ..............

Anantnag
Kathua
Leh
Samba
Shopian
Solution:

Bureau of Indian Standards (BIS) will set up a Pashmina testing centre in partnership with the Ladakh Autonomous Hill Development Council (LAHDC) in Leh.

Q3. In which Indian city, the Innovating for Clean Air (IfCA), a UK-India joint initiative providing Indian and UK stakeholders opportunities to test interventions related to air quality and EV integration, was launched?

Mumbai
Bengaluru
Delhi
Kolkata
Hyderabad
Solution:

The Innovating for Clean Air (IfCA), is a UK-India joint initiative providing Indian and UK stakeholders opportunities to test interventions related to air quality and EV integration, was launched in Bengaluru.

Q4. Name the theoretical physicist from India who has been appointed as the new director of Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste, Italy.

Sandip Chakrabarti
Harish Chandra
Jayant Narlikar
Atish Dabholkar
G.N Ramachandran
Solution:

Atish Dabholkar, a theoretical physicist from India, has been appointed as the new director of Abdus Salam International Centre for Theoretical Physics (ICTP) in Trieste, Italy.

Q5. Culture and Tourism Minister flagged off a mobile library bus service in which state/UT under the scheme “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak”, which aims to reach out to readers especially those in slums, resettlement colonies and rural areas?

Gujarat
Maharashtra
Madhya Pradesh
Haryana
Delhi
Solution:

Culture and Tourism Minister flagged off a mobile library bus service under the scheme “Ghar Ghar Dastak Ghar Ghar Pustak”, which aims to reach out to readers in Delhi, especially those in slums, resettlement colonies and rural areas

Q6. Name the Indian journalist who has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”.

Rahul Kanwal
Sudhir Chaudhary
Arnab Goswami
Ravish Kumar
Rajat Sharma
Solution:

Indian journalist Ravish Kumar has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for “harnessing journalism to give voice to the voiceless”.

Q7. Name an Indian Administrative Service (IAS) officer who has assumed charge as the Secretary of Ministry of Textiles?

L C Goyal
Rajiv Gauba
Raj Kumar Singh
Anil Goswami
Ravi Capoor
Solution:

Ravi Capoor, an Indian Administrative Service (IAS) officer of 1986 batch, today assumed charge of the office of Secretary, Ministry of Textiles.

Q8. Name the actor who voiced Disney’s Minnie Mouse for more than 30 years and passed away recently.

Wayne Allwine
Tony Anselmo
Tress MacNeille
Russi Taylor
Bill Farmer
Solution:

Veteran actor Russi Taylor, who voiced Disney’s Minnie Mouse for more than 30 years, has passed away.

Q9. Name the technical institution which has developed a technology "Hydro Thermal Carbonization (HTC)" which can generate energy from solid waste by converting municipal solid waste to biofuel, soil amendment and absorbents.

IIT Kanpur
IIT Bangalore
IIT Hyderabad
IIT Delhi
IIT Kharagpur
Solution:

IIT Kharagpur has developed a technology Hydro Thermal Carbonization (HTC) which can generate energy from solid waste by converting municipal solid waste to biofuel, soil amendment and absorbents.

Q10. Ratings agency CRISIL has cut its forecast for India’s GDP growth to ..................... from 7.1% for FY 2019-20.

7.0%
6.9%
6.8%
6.6%
6.7%
Solution:

Ratings agency CRISIL has cut its forecast for India’s GDP growth by 20 basis points for FY 2019-20. It has lowered India’s GDP growth to 6.9% from 7.1%.

Q11. According to the World Bank, India has been pushed to the 7th place in the global GDP rankings in 2018. Which country has topped the rankings with a GDP of $20.5 trillion in 2018?

China
United Kingdom
United States
Japan
France
Solution:

According to the World Bank, India has been pushed to the 7th place in the global GDP rankings in 2018. The US remains the top economy with a GDP of $20.5 trillion in 2018.

Q12. One Nation-One Ration Card scheme was launched on a pilot basis in 4 states. Which of the following state does not belong to that group of 4 states?

Gujarat
Haryana
Andhra Pradesh
Maharashtra
Telangana
Solution:

One Nation-One Ration Card scheme launched on a pilot basis in Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

Q13. Which state government has launched an awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean?

Nagaland
Manipur
Rajasthan
Odisha
West Bengal
Solution:

The West Bengal Government has launched an awareness campaign ‘Save Green, Stay Clean’ for preserving the greenery and keeping the environment clean.

Q14. Name the IAS Officer who has assumed charge as the secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade.

Vinod Kumar Duggal
Ramesh Abhishek
Naresh Chandra
Anil Baijal
Guruprasad Mohapatra
Solution:

IAS Officer Guruprasad Mohapatra assumed charge as the secretary of the Department for Promotion of Industry and Internal Trade.

Q15. A joint venture company ".................. Bidesh India limited" has been set up with the participation of 3 Central Public Sector Enterprises: National Aluminium Company Limited, Hindustan Copper Limited and Mineral Exploration Company limited, ensure supply of critical Minerals to Indian domestic market.

Koyla
Krishi
Khanij
Kraanti
Kharif
Solution:

A joint venture company "Khanij Bidesh India limited" has been set up with the participation of 3 Central Public Sector Enterprises: National Aluminium Company Limited, Hindustan Copper Limited and Mineral Exploration Company limited, ensure supply of critical Minerals to Indian domestic market.

               



All the Best BA'ians for SBI Clerk Main !!



Print Friendly and PDF