SBI Clerk Pre Night Class English Questions:13th June

sbi-clerk-pre-night-class-english


State Bank of India's most awaited clerk exam is just 11 days away. All the practice and revision is essential for the final touches. English being the subject that gives chills to most of the students need attention on a daily basis. Fight the fear of English with SBI Clerk Crash Course Night Class quiz. These quizzes will enable aspirants to have the experience about what type of question can be asked in the actual examination, and you can be fully prepared for the D- day.  Here is today's quiz on the English Language to help you assess your preparation for SBI Clerk Prelims 2019. Keep Practicing. All the best.




Directions (1-5): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is (e). (Ignore errors of punctuation, if any.) 

Q1. It is I who have (A) / done this and (B) / you may hold (C) / me responsible for this. (D) / No Error (E).




A
B
C
D
E
Solution:
The sentence is grammatically correct.
Q2. I am accustomed with (A) / hard work and (B) / I generally do not (C) / get tired easily. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘accustomed to’ will be used in place of ‘accustomed with’ as preposition ‘to’ is used after ‘accustomed, habituated, addicted, committed, devoted, confined’.
Q3. Each of the (A) / girls are good (B) / and has contributed (C) / immensely to our success. (D) / No error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
Use ‘is’ in place of ‘are’ as after ‘each of, either of, neither of’, plural noun or pronoun and singular verb is used.
Q4. He came very close to me (A) / and asked me that if (B) / I would lend (C) / him some money. (D) / No Error (E)
A
B
C
D
E
Solution:
‘asked me if’ will be used in place of ‘asked me that if’ because in Indirect question, ‘that’ or ‘as to’ is not used after ‘if/ whether/ who/ which/ what/ where/ whose/ whom’.

Q5. Many a man (A) / have been (B) / working (C) / under me. (D) / No Error (E).
A
B
C
D
E
Solution:
‘has’ will be used in place of ‘have’ as singular countable noun and singular verb is used after ‘many a/ many an’.
Directions (6-10): Which of the phrases given below each sentence should replace the phrase printed in bold in the sentence to make it grammatically correct? If the sentence is correct as it is given and no correction is required, mark (e) as the answer. 

Q6. The famous dancer died on Mumbai recently.
from Mumbai recently
in Mumbai recently
owing to Mumbai recently
on Mumbai at recent.
No correction required
Solution:
Replace ‘on Mumbai recently’ with ‘in Mumbai recently’
Q7. The standard of English in the schools are highly uneven.
are being uneven
are often uneven
is highly uneven
is highly unevenly
No correction required
Solution:
Replace ‘are highly uneven’ with ‘is highly uneven’
Q8. Many healthy people are been infected by the virus.
are having infected
are being infected
are in infection
were bearing infected
No correction required
Solution:
Replace ‘are been infected’ with ‘are being infected’
Q9. Balding is much more common in males than females.

at males than females
in males then females
at males then females
in males against females
No correction required
Solution:
No correction required.
Q10. The new airport is under construction and likely to operational in two years.
likely will
will be likely
likely to be
in all likelihood being
No correction required
Solution:
Replace ‘likely to’ with ‘likely to be’

Directions (11-15) In each of the following sentences there are two blank spaces. Below each five pairs of words are given. Find out which pair of words can be filled up in the blanks in the sentence in the same sequence to make the sentence meaningfully complete. 


Q11. Efforts to …….. the issue……… will not be successful both sides continue to blame each other.


Resolve, if
discuss, unless
address, whether
settled, because
close, although
Solution:
resolve and if are the appropriate words.
Resolve means settle or find a solution to (a problem or contentious matter).
Q12. The economy has managed to retain its …….. edge despite …….. demand for its exports.
leading, healthy
competitive, shrinking
sharp, favourable
predominant, average
worthwhile, durable
Solution:
competitive and shrinking are the appropriate words.
Competitive means relating to or characterized by competition.
Shrinking means become or make smaller in size or amount.
Q13. It will be …….. for the management to implement the policy because of the employees …….. to change.
inconvenient, willing
complicated, oncem
burden, decision
impossible, resistance
critical, character
Solution:
impossible and resistance are the appropriate words.
Impossible means not able to occur, exist, or be done.
Resistance means the refusal to accept or comply with something.
Q14. Analysts are looking …….. to more mergers in the banking ……... which will boost the economy.
Around, arena
ahead, rivals
forward, sector
perhaps, partners
doubtfully, investment
Solution:
forward and sector are the appropriate words.
Forward means onward so as to make progress.
Q15. After the devastating fire, the Board has no ……. except …….. of their textile factory.
Idea, inauguration
estimate, running
power, modernising
condition, improving
option, closure
Solution:
option and closure are the appropriate words.