SBI Clerk Pre English Questions | 22nd May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions (Day-17)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.


Directions (1- 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

Obesity is a medical condition in which excess body fat has accumulated to the extent that it may have an adverse effect on a person's health, leading to reduced life expectancy and/or increased health problems. In other words, it means to be dangerously overweight. Obesity is a leading preventable cause of death worldwide, with increasing prevalence in adults and children, and authorities view it as one of the most serious public health problems of the 21st century.



To know if a person is overweight, the body mass index (BMI) is calculated, by dividing the weight (in kilograms) by the height of the person in meters, squared (multiplied by itself). This is only meaningful for adults who are fully grown and should not be used for children. In children a healthy weight varies with age and gender. Obesity in children and adolescents is defined not as an absolute number but in relation to a historical normal group.

A BMI between 20 and 24 is considered normal. People with a BMI of 24 or more are said to be overweight; with 30 and above, they are considered obese, and with 35 and above, they are considered severely obese (this used to be called morbidly obese). In general, the BMI number is a good quantifiable measurement of a person's obesity, however it is a poor predictor in people who are very athletic, because a person with a higher than average amount of muscle tissue will weigh more than an average person, thus resulting in a BMI that is higher than normal, even if that person is very large fat people of America. Someone who is 1.75m tall, and has a weight of 80 kg, would have a BMI of 80 / 3.0625. This gives a BMI of 26.12. He or she would therefore be considered overweight.
Obesity is usually helped by diet (being careful about what food to eat) and exercise. Some people also use weight loss programs. In severe cases, drugs can be given. In very severe cases, weight-loss surgery can be done. Obesity usually occurs because of over-eating and lack of enough exercise and is easily treated by not eating so much food.
Many cultures throughout history viewed obesity as the result of a character flaw. The obesus or fat character in Greek comedy was a glutton and figure of mockery. In fact, the Greeks were the first to recognize obesity as a medical disorder. Hippocrates said, "Corpulence is not only a disease itself, but the harbinger of others". It was known to the Indian surgeon Sushruta (6th century BCE), who related obesity to diabetes and heart disorder. He recommended physical work to help cure it and its side effects.
During Christian times food was viewed as a gateway to the sins of sloth and lust. But, for much of human history mankind struggled with food scarcity, and so obesity has sometimes been viewed as a sign of wealth and prosperity. It was common among high officials in Europe in the Middle Ages and the Renaissance as well as in Ancient East Asian civilizations. With the onset of the industrial revolution it was realized that the military and economic might of nations were dependent on both the body size and strength of their soldiers and workers. Increasing the average body mass index from what is now considered underweight to what is now the normal range played a significant role in the development of industrialized societies. Height and weight thus both increased through the 19th century in the developed world. During the 20th century, as populations reached their genetic potential for height, weight began increasing much more than height, resulting in obesity. In the 1950s increasing wealth in the developed world decreased child mortality, but as body weight increased heart and kidney disease became more common. 

Q1. The BMI number is a good quantifiable measurement of a person's obesity but it has certain limitations. Justify.




BMI measurement gives inaccurate results above a certain weight.
BMI measurement does not hold good for elderly people.
BMI measurement is a poor indicator of obesity for athletes.
BMI measurement varies with gender.
All are true
Solution:
Refer the third paragraph of the passage “In general, the BMI number is a good quantifiable measurement of a person's obesity, however it is a poor predictor in people who are very athletic”

Q2. What makes the BMI measure higher than normal for athletic people?
As their body weights vary at different period of time according to their physical work.
As their muscle tissue is higher than the average amount
As they consume diet more than an average person.
Both (a) and (c)
All are correct
Solution:
Refer the last few lines of the third paragraph of the passage, “In general, the BMI number is a good quantifiable measurement of a person's obesity, however it is a poor predictor in people who are very athletic, because a person with a higher than average amount of muscle tissue will weigh more than an average person, thus resulting in a BMI that is higher than normal
Q3. As per the passage, how can obesity be prevented in people?
diet
surgery
weight loss programs
Only (A) and (C)
All (A), (B) and (C)
Solution:
All of the given options are correct. Refer the fourth paragraph of the passage.
Q4. Obesity has sometimes been viewed as a sign of wealth and prosperity. Why?
Obesity is a problem that requires lots of money for its treatment.
As only wealthy people are susceptible to obesity.
As food was scarce and not everyone could afford it in abundance.
Both (b) and (c)
All are correct.
Solution:
Refer the first few lines of sixth paragraph,“ But, for much of human history mankind struggled with food scarcity, and so obesity has sometimes been viewed as a sign of wealth and prosperity”

Q5. In the developed world, which of the following is/ are the shift(s) that were seen during the 19th and 20th century? 
(I) Increase in the average body mass index. 
(II) Decrease in the child mortality. 
(III) Increase in the heart and kidney diseases.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Refer the last few lines of last paragraph of the paragraph.
Q6. Which of the following cannot be inferred from the passage above?
Europeans were the first to recognize obesity as a medical disorder.
Obesity is a one of the serious problem nowadays seen in children and adults.
Food is often regarded as the factor of sins of sloth and lust.
People with their BMI being 30 or more are obese.
Both body size and strength played a significant role for the development of industrialized society.
Solution:
Option (a) cannot be inferred from the passage.
Directions (7-8): Choose the word/group of words which is most SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in passage. 

Q7. Sloth




Onerous
Indolence
dour
eclectic
congruity
Solution:
Sloth means reluctance to work or make an effort, laziness. Hence it has same meaning as indolence.
Congruity means the quality of agreeing, being suitable and appropriate.
Eclectic means selecting what seems best of various styles or ideas.
Dour means showing a brooding ill humour.
Onerous means not easily borne, wearing.
Q8. Glutton
antithesis
construe
disparate
gourmand
Dispel
Solution:
Glutton means an excessively greedy eater. Hence it has same meaning as gourmand.
Dispel means to cause to separate and go in different directions.
Disparate means fundamentally different or distinct in quality or kind.
Antithesis means exact opposite.
Construe means make sense of, assign a meaning to.

Directions (9-10): Choose the word/group of words which is most OPPOSITE in meaning to the word/group of words printed in bold as used in passage. 

Q9. Prevalence




cognizant
bane
bereft
peculiar
amenable
Solution:
Prevalence means the fact or condition of being prevalent, commonness. Hence it has opposite meaning as peculiar.
Amenable means disposed or willing to comply.
Bane means something causing misery or death.
Bereft means sorrowful through loss or deprivation.
Cognizant means having or showing knowledge or understanding or realization.
Q10. Accumulated
assembled
aggregate
concentrate
gather
separated
Solution:
Accumulate: gather together or acquire an increasing number or quantity of.

Directions (11-15): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions. 

Some people shy away from travelling alone, a few embrace it. So, what is it that makes it an attractive option? What are the advantages of going it alone? Well first things first, travelling solo can be very liberating. The itinerary you set and all the decisions you make are yours and yours alone. You don't need to worry about any other person or group. In other words, there's no need to compromise, there are no arguments, and no need to second-guess what other people want or need. Actually, you can be completely selfish. Travelling alone is also a great confidence builder. Yes, at times it can feel a bit lonely, but that is just one of many problems you will have to solve yourself, along with making your own arrangements, and setting your own goals.

Have you noticed that when you’re on your own, people are more willing to start a conversation with you? You're more likely to take the initiative as well, and before you know it, up pops an invitation for a meal, a side trip, a stay at someone’s home. For some odd reason people keep a slight distance from couples and groups, probably because they seem so self-contained and exclusive. Whereas the lone traveller looks ready to connect with their fellow human beings, and more likely to engage in pleasant conversation and simple exchanges about their travels. Putting it simply, lone travellers look interesting.
Here are two more exciting reasons why you should consider travelling solo: You will find you learn language faster when you don’t have someone else talking to you in your own language all the time. It’s funny, but we interact, are forced to interact much more frequently when we travel alone in a country that doesn’t speak our native tongue. If that doesn't convince you, there is the chance for adventure and even romance. When you’re on your own you’re free to meet someone who might turn out to be very important in your life. The most important factor to consider in your decision to make a trip alone is your own sense of independence. If you find that you have little tolerance for the idiosyncracies of others, or you don't get how group dynamics work, you might be happier travelling alone. Of course, there may be things holding you back: Fear of the unknown, or maybe you have a spouse, relative, or friend who may be upset by your decision to take off by yourself, you will have to convince them of the value of travelling alone and allay any fears they might have, but with the technology at our fingertips, you can include them in the adventure.

Q11. What is/ are the demerit (s) of traveling alone?




We need to solve the problems with ourselves.
We need to be dependent on unknown people for various things
Sometimes we can feel lonely.
Both (b) and (c) are correct
All of the above.
Solution:
Refer the last lines of first paragraph of the passage which gives the exact explanation that sometimes we can feel lonely while travelling alone unless you can solve it yourself.
Q12. What are the things that restrict us to travel alone?
(I) Relatives or spouse not allowing to travel alone. 
(II) The fear of unknown people might restrict us. 
(III) not finding a reason to travel alone.
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Refer the last paragraph of the passage “Fear of the unknown, or maybe you have a spouse, relative, or friend who may be upset by your decision to take off by yourself”.
Q13. What are the advantages of travelling alone? 
(I) Make our connections strong with other people along the journey. 
(II) We can selfishly make our own decisions. 
(III) Great confidence builder
Only (I)
Only (II)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
All are correct
Solution:
Both sentences (II) and (III) are correct. Refer the first paragraph.
Q14. Choose the word which is most nearly the same in meaning to the word given in bold as used in the passage. 
ALLAY
dispel
edict
emulate
mollify
exhort
Solution:
Allay means to reduce. Hence it has same meaning as mollify.
Emulate means match or surpass (a person or achievement), typically by imitation.
Q15. Choose the word which is opposite in meaning to the word given in bold as used in the passage. 
EMBRACE
disparate
atrophy
repudiate
bane
persuade
Solution:
Embrace means accept (a belief, theory, or change) willingly and enthusiastically. Hence it has opposite meaning to repudiate.
Disparate means essentially different in kind, not able to be compared.
Atrophy means waste.
               




You may also like to Read: