SBI Clerk Pre Night Class English Questions:14th June

sbi-clerk-pre-night-class-english


State Bank of India's most awaited clerk exam is just 11 days away. All the practice and revision is essential for the final touches. English being the subject that gives chills to most of the students need attention on a daily basis. Fight the fear of English with SBI Clerk Crash Course Night Class quiz. These quizzes will enable aspirants to have the experience about what type of question can be asked in the actual examination, and you can be fully prepared for the D- day.  Here is today's quiz on the English Language to help you assess your preparation for SBI Clerk Prelims 2019. Keep Practicing. All the best.



Directions (1-5): Rearrange the following eight sentences (A), (B), (C), (D) ,(E), (F), (G) and (H) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 
A. It feels like an excuse to bring the X-Men, who as we saw in the last movie blend into society, back into action.
B. Its central antagonist — the ancient mutant who rises from the pyramids — is an archetypal villain that has no organic connection with the first two movies.
C. As bodies are buried under what seems like a catastrophe, we are left confused about what exactly happened.
D. The film’s opening is telling. It begins in 3000 BC Egypt. We see a supernatural force shaking up a pyramid.
E. It unsettles the steady rhythm of Professor Xaviers’ school brimming with the youthful energy of new students.
F. A dazzling time travel through the birth of Christ and other political and cultural signposts bring us to the 1980s.
G. The problem with Apocalypse is that it doesn’t feel as much a natural progression from its predecessors as a third part of a blockbuster franchisee.
H. When the ancient mutant (En Sabah Nur/Apocalypse played by an unrecognizable Oscar Isaac) wakes up thousands of years later sending vibrations across the earth, it changes the lives of X-Men, who are living in peace.
Q1. Which of the following should be the FOURTH sentence after the rearrangement?



A
B
E
F
D
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is GBADCFHE.
Q2. Which of the following should be the SECOND sentence after the rearrangement?
C
B
F
D
A
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is GBADCFHE.
Q3. Which of the following should be the FIFTH sentence after the rearrangement?
E
G
B
C
H
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is GBADCFHE.
Q4. Which of the following should be the SEVENTH sentence after the rearrangement?
D
G
B
C
H
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is GBADCFHE.
Q5. Which of the following should be the LAST (EIGHTH) sentence after the rearrangement?
E
G
B
H
A
Solution:
The correct sequence to form a meaningful paragraph is GBADCFHE.
Directions (6-10): In the following passage there are words highlighted in bold, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, four words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case. If the word highlighted in bold does not require any replacement, choose (e) as your answer. 
Q6. Morpheus says in The Matrix, “There’s a difference between knowing the path, and walking the course (6).” Life is not easy, packed as it is with requests (7). And in the process of living, we feverishly pursue success, joy and liveliness (8), believing in our hearts that they are interlinked, that one spooks (9) to the other in a smooth flow. But it’s a mirage that constantly violates (10) us.



advent
ingress
approach
path
No improvement required
Solution:
‘path’ is the correct word as the sentence is talking about the difference between the two i.e. knowing the path and walking the path.
Q7. Morpheus says in The Matrix, “There’s a difference between knowing the path, and walking the course (6).” Life is not easy, packed as it is with requests (7). And in the process of living, we feverishly pursue success, joy and liveliness (8), believing in our hearts that they are interlinked, that one spooks (9) to the other in a smooth flow. But it’s a mirage that constantly violates (10) us.
requirement
venture
challenges
motives
No improvement required
Solution:
‘challenges’ best suits the purpose.
Venture means a risky or daring journey or undertaking.
Q8. Morpheus says in The Matrix, “There’s a difference between knowing the path, and walking the course (6).” Life is not easy, packed as it is with requests (7). And in the process of living, we feverishly pursue success, joy and liveliness (8), believing in our hearts that they are interlinked, that one spooks (9) to the other in a smooth flow. But it’s a mirage that constantly violates (10) us.
Serene
happiness
satisfaction
serenity
No improvement required
Solution:
‘happiness’ is the most appropriate word for the blank as it is going similar in meaning with success and joy.
Q9. Morpheus says in The Matrix, “There’s a difference between knowing the path, and walking the course (6).” Life is not easy, packed as it is with requests (7). And in the process of living, we feverishly pursue success, joy and liveliness (8), believing in our hearts that they are interlinked, that one spooks (9) to the other in a smooth flow. But it’s a mirage that constantly violates (10) us.
conducts
leads
squires
drags
No improvement required
Solution:
‘leads’ is the correct word making the sentence meaningful as it clearify the interlink of success, joy and happiness
Q10. Morpheus says in The Matrix, “There’s a difference between knowing the path, and walking the course (6).” Life is not easy, packed as it is with requests (7). And in the process of living, we feverishly pursue success, joy and liveliness (8), believing in our hearts that they are interlinked, that one spooks (9) to the other in a smooth flow. But it’s a mirage that constantly violates (10) us.
stun
rattles
eludes
swerves
No improvement required
Solution:
‘eludes’ is the most appropriate word.
Rattles means make or cause to make a rapid succession of short, sharp knocking sounds.
Swerves means change or cause to change direction abruptly.
Directions (11-15): Choose the word which is most SIMILAR in meaning to the word written in bold below. 
Q11. ABASE



Applaud
Surprise
Naughty
Humiliate
None of these
Solution:
ABASE - behave in a way that belittles or degrades (someone).
HUMILIATE - make (someone) feel ashamed and foolish by injuring their dignity and pride.
Q12. PREROGATIVE
Unyielding
Privilege
Dishonour
Detailed
Summary
Solution:
PREROGATIVE - a right or privilege exclusive to a particular individual or class
Q13. INDIGNANT
Alive
Interesting
Anger
Outnumbered
Lawful
Solution:
INDIGNANT - feeling or showing anger or annoyance at what is perceived as unfair treatment
Directions (14-15): Choose the word which is most OPPOSITE in meaning to the word written in bold below. 
Q14. RUTHLESS



Humane
Tender
Curse
Fame
Faithful
Solution:
RUTHLESS - having or showing no pity or compassion for others
HUMANE - having or showing compassion or benevolence
Q15. LENIENT
Mild
Sorrow
Extinct
Strict
None of these
Solution:
HUMANE - having or showing compassion or benevolence
               






You may also like to Read: