SBI Clerk Pre English Questions | 21st May

 SBI-Clerk-Prelims-English-Questions-2019


SBI Clerk Prelims English Questions (Day-16)

Dear students, The State Bank of India conducts a two-tier examination to recruit Clerks (Junior Associates) at regular intervals. Thus, the English Language plays a crucial role in sailing through all the stages of SBI Clerk exam. Here is a quiz on the English Language to let you practice the latest pattern English Questions for SBI Clerk 2019-20.


Directions (1-8): Choose the word which is the synonym of the given word in each question. 

Q1. IRKSOME




pleasant
agreeable
annoying
lavish
Both (b) and (d)
Solution:
Irksome: irritating; annoying.
Q2. REGALE
Both (b) and (d)
distract
frighten
restart
beguile
Solution:
Regale: entertain or amuse (someone) with talk.
Beguile: charm or enchant (someone), often in a deceptive way.
Q3. NASCENT
mature
refined
aborning
Both (b) and (c)
refreshed
Solution:
Nascent: (especially of a process or organization) just coming into existence and beginning to display signs of future potential.
Aborning: while being born or produced.
Q4. DECLINE
Decrease
Ascend
Depreciate
Dwindle
Lower
Solution:
Decline: (typically of something regarded as good) become smaller, fewer, or less; decrease.
Ascend: go up or climb.
Q5. UNDERMINE
assist
relieve
strengthen
encourage
weaken
Solution:
Undermine: lessen the effectiveness, power, or ability of, especially gradually or insidiously.
Q6. CHASE
lead
follow
neglect
retard
retreat
Solution:
Chase: pursue in order to catch or catch up with.
Q7. WHOLE
incomplete
aggregate
unfinished
imperfect
partial
Solution:
'aggregate' is the synonym for 'whole'.
Q8. EFFICIENT
delicate
fragile
weak
adequate
incapable
Solution:
Efficient: (of a system or machine) achieving maximum productivity with minimum wasted effort or expense.
Directions (9-15): Choose the word which is the antonym of the given word in each question. 

Q9. LAZY




apathetic
indifferent
attentive
tired
dull
Solution:
'attentive' is the antonym for 'lazy'.
Q10. CIRCULATE
diffuse
radiate
disperse
conceal
distribute
Solution:
Circulate: pass from place to place or person to person.
Q11. RAGE
animosity
obsession
furore
outburst
calmness
Solution:
Rage: violent uncontrollable anger.
Q12. PRESERVE
conserve
abandon
defend
secure
sustain
Solution:
'abandon' is the antonym for 'preserve'.
Q13. COPE
confront
retreat
grapple
survive
encounter
Solution:
Cope: (of a person) deal effectively with something difficult.
Q14. ACQUIRE
achieve
forfeit
amass
promote
collect
Solution:
'forfeit' is the antonym for 'acquire'.
Q15. RESTRICT
curb
allow
reduce
diminish
reduce
Solution:
'allow' is the antonym for 'restrict'.
               




You may also like to Read: