SBI PO Prelims- English Miscellaneous Quiz | The Final Stroke

sbi-po-prelims-english-language-quiz


English Quiz For SBI PO Exam 2019

The SBI PO Prelims Exam is scheduled to be held in a few days and to ace your preparations Bankersadda is launching a crash course of 18 days to help you excel the exams. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 for free to let you practice the best of latest pattern English Questions for SBI PO Examination 2019-20. Video Solutions will also be provided for the same for free.


Directions (1-5): Read each of the following sentences to find out if there is any grammatical error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of this part is your answer. If there is no error in the statement, mark option (E) as your answer. 

Q1. CMD president Rahul Swami on Wednesday said environmental (A)/ issues won’t get the importance they deserve unless (B)/ they were made ‘political issues’ and charged the government (C)/ with not doing enough to stop the degradation.(D)/




A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
Q2. A year after Kerala’s prompt action quickly brought (A)/ the deadly Nipah virus infection outbreak under (B)/ check in two districts, the State has once again shown (C)/ alacrity in deal with a reported case.(D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Use 'dealing' in place of 'deal'.
Q3. True to their well-earned reputation,(A)/ the people of Tamil Nadu have (B)/ once again stood up against attempts (C)/ to promoting Hindi in non-Hindi States. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
Error is in part D. Use 'promote' in place of 'promoting'.
Q4. From being a language of colonialism, (A)/English transformed itself into (B)/ a global language of culture,(C)/ science and technology, and world politics. (D)/
A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
Q5. All Indian languages are languages (A)/ of identity and cultural expression (B)/ whereas English is a language (C)/ of mobility and empowerment.(D)/

A
B
C
D
No Error
Solution:
No Error
Directions (6-8): Choose the word which is the synonym of the given word in each question. 

Q6. PERSIST

cease
prevail
discontinue
halt
leave
Solution:
Persist: continue in an opinion or course of action in spite of difficulty or opposition.
Q7. VIGOUR
apathy
clumsiness
inability
intensity
lethargy
Solution:
Vigour: physical strength and good health.
Q8. UPSURGE

downturn
decline
upturn
plunge
descent
Solution:
Upsurge: an upward surge in the strength or quantity of something; an increase.
Directions (9-10): Choose the word which is the antonym of the given word in each question.

Q9. ENDORSE




advocate
affirm
confirm
ratify
criticize
Solution:
Endorse: declare one's public approval or support of.
Q10. ABIDE

contradict
accept
tolerate
concede
endure
Solution:
Abide: accept or act in accordance with (a rule, decision, or recommendation).
Directions (11-15): Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below. 

(A) While in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) 




(B) The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30 
(C) BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand 
(D) The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) 
(E) While leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal 

Q11. Which is the FIRST step after rearrangement?




A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDACE.
The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30. The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), while in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC). BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand, while leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal.
Q12. Which is the THIRD step after rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDACE.
The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30. The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), while in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC). BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand, while leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal.
Q13. Which is the LAST step after rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDACE.
The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30. The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), while in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC). BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand, while leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal.
Q14. Which is the SECOND step after rearrangement?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) D
(e) E
A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDACE.
The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30. The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), while in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC). BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand, while leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal.
Q15. Which is the PENULTIMATE step after rearrangement?

A
B
C
D
E
Solution:
The correct rearrangement is BDACE.
The government has shown its commitment to its strategy of “Neighbourhood First” by inviting the leaders of neighbouring countries for the second time to Prime Minister Narendra Modi’s swearing-in ceremony on May 30. The obvious difference between Mr. Modi’s invitations to his taking office the first and second time is that in 2014 they went to the leaders of the eight-member South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC), while in 2019 they went to leaders of the seven-member Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC). BIMSTEC includes five SAARC members (Bangladesh, Bhutan, India, Nepal, Sri Lanka), and Myanmar and Thailand, while leaving SAARC members Afghanistan, Pakistan and the Maldives out, due to the geographical location of the Bay of Bengal.

               




You may also like to Read: