"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today
This package Includes IBPS PO Study Material - Subscribe Now
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.
Banking & Insurance Exams Covered in this Pack
Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.
Bank & Insurance Mahapack Highlights
- Structured course content
- Recorded classes available if you miss any live class
- Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
- Topic level knowledge tests
- Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts
Validity: 1 Month
- Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
- Unlimited Tests and eBooks
- 1 Lakh+ Selections
- 15 Months
- 27 Months
- 9 Months
- 3 Months
- 1 Month
Directions (1-5): Study the following Bar-graph carefully to answer the questions that follow. The graph shows monthly income (in thousand) in six different years by Adil, Suhana and Jaya.
Q1. What was the difference between the average monthly income of Adil in all the years together and Suhana’s monthly income in the year 2001?
Q2. What is the ratio of Adil’s monthly income in the year 2000, Suhana’s monthly income in the year 2001 and Jaya’s monthly income in the year 1999?
= 18: 15: 9
= 6: 5: 3
Q3. In which year was the difference between Jaya’s and Adil’s monthly income the second highest?
Q4. The monthly income of Suhana in the year 2003 was approximately what percentage of the monthly income of Jaya in the year 2004?
Q5. What was the percentage increase in the monthly income of Jaya in the year 2002 as compared to the previous year?
Q6. A and B together can complete a work in 5 days. They start together but after 3 days B left the work. If the work is completed after two more days. A alone could do the work in
Remaining work = 2/5
∵2/5 work A completes in 4 days
∴ Whole work will be completed by A in = 10 days
Q7. Two persons X and Y can dig a pit in 16 hours together. They worked together 4 hours and then a third person Z whose efficiency is half of their together’s efficiency joins them. Find in how many time the whole work will be completed?
Q8. C is twice as efficient as A. B takes thrice as many days as C. A takes 12 days to finish the work alone. If they work in pairs (i.e., AB, BC, CA) starting with AB on the first day, BC on the second day and AC on the third day and so on, then how many days are required to finish the work?
Q9. The sum of present ages of Ria and Abby is 48 years. Today Abby is 4 years older than Shweta. The respective ratio of the present ages of Ria and Shweta is 4 : 7. What was Abby’s age two years ago ?
∴ Abby’s present age = (7x + 4) years
4x +7x + 4 = 48
⇒ x = 4
∴ Abby’s age two years ago = (7x + 4) -2
⇒ 32 - 2 = 30 years
Q10. The age of Sulekha and Arunima are in the ratio of 9 : 8 respectively. After 5 years the ratio of their age will be 10 : 9. What is the difference (in years) between their age ?
Directions (11-15): What will come in place of question mark (?) in the following number series?
Q11. 54, 77, 116, 187, 322, ?
Q12. 1, 2, 6, ? , 88, 445
So, ? = 6 × 3 + 3 = 21.
Q13. 1, 3.5, 5, 14.5, 41.5, ?
? = 41.5 × 3.5 + 2 = 147.25
Q14. 113, 105, 9, ? , -639
11² - 2³ = 121 - 8 = 113
13² - 4³ = 169 - 64 = 105
15² - 6³ = 225 - 216 = 9
17² - 8³ = 289 - 512 = ? (-223)
19² - 10³ = 361 - 1000 = - 639
Q15. 71, 76, 84, 97, 118, ?
- Quantitative Aptitude Study Notes for Bank Exams
- 100 MCQs Data Interpretation | Download Free PDF's of DI
- Quantitative Aptitude Questions for all Competitive Exams