SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 30th June 2019

SBI PO/Clerk Mains Current Affairs Questions | 29th June 2019

Current Affairs Questions for SBI PO/Clerk Mains 2019

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. Most of the questions in GA appear from Current Affairs section. So it becomes important for you all to cover this particular section with sincerity and seriousness.




Q1. Which regulatory has relaxed the leverage ratio (LR) to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and 3.5% for other banks to help them boost their lending activities.?

SEBI
RBI
IRDAI
NHB
TRAI
Solution:

The Reserve Bank relaxed the leverage ratio (LR) to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and 3.5% for other banks. This has been done to help them boost their lending activities.

Q2. Reknowned Malayalam director ...... recently passed away. He directed several Malayalam hits such as ‘Kudumba Vishesham’ and ‘Welcome to Kodaikanal’.

Sreenivasan
Ajayan
Thoppil Bhasi
Geetu Mohandas
Babu Narayanan
Solution:

Malayalam director Babu Narayanan passes away. He directed several Malayalam hits such as ‘Kudumba Vishesham’ and ‘Welcome to Kodaikanal’.

Q3. The Department of Higher Education of HRD Ministry has finalized and released a five year vision plan named Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. Who is the Union Minister of HRD Ministry of India?

B C Khanduri
Rajnath Singh
Ramesh Pokhriyal Nishank
Amit Shah
Hardeep Singh Puri
Solution:

The Department of Higher Education of HRD Ministry has finalized and released a five year vision plan named Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. Union Minister of HRD Ministry of India: Ramesh Pokhriyal Nishank.

Q4. The GoI has reduced interest rates for small savings schemes by how much basis points for the July-September quarter of the 2019-20 financial year?

10
15
20
25
05
Solution:

The GoI has reduced interest rates for small savings schemes by 10 basis points for the July-September quarter of the 2019-20 financial year.

Q5. Which among the following states have announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse?

Punjab
Assam
Odisha
Haryana
Uttar Pradesh
Solution:

Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse.

Q6. Who among the following has been selected as new president of Exporters body Federation of Indian Export Organisations (FIEO)?

Producing enough food for the world's population in 2050
The hungry people of world
Ganesh Kumar Gupta
European Union and several special invitees
Sharad Kumar Saraf
Solution:

Exporters body Federation of Indian Export Organisations (FIEO) has elected Sharad Kumar Saraf as its new president. Sharad Kumar Saraf will replace renowned exporter Ganesh Kumar Gupta.

Q7. Which regulatory has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to buy financial assets from other ARCs. The transactions must be settled in cash between the 2 enitities?

SEBI
IRDAI
NHB
RBI
NABARD
Solution:

The Reserve Bank of India has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to buy financial assets from other ARCs. The transactions must be settled in cash between the 2 enitities.

Q8. Who among the following have been honoured with honorary doctorate by IIT Kanpur on the occasion of their 52nd convocation?

Prakash Padukone
Parupalli Kashyap
Pullela Gopichand
Srikanth Kidambi
Prannoy Kumar
Solution:

IIT Kanpur honours India’s chief national badminton coach Pullela Gopichand with honorary doctorate on the occasion of their 52nd convocation.

Q9. India has signed a loan agreement worth 400 million dollar with which international organization to help treat and eliminate Tuberculosis from the country?

International Monetary fund
World Bank
WHO
Asian Development Bank
New Development bank
Solution:

India has signed a loan agreement worth 400 million dollar with the World Bank to help treat and eliminate Tuberculosis from the country.

Q10. The United Nations observe ..... as International Day of the Tropics.

29 June
26 June
25 June
30 June
12 June
Solution:

The United Nations observe 29 June as International Day of the Tropics. The International Day of the Tropics celebrates the extraordinary diversity of the tropics while highlighting unique challenges and opportunities the Tropical nations face.

Q11. Telugu story writer and the Sahitya Akademi award winner ..... who recently passed away.

Abburi Chaya Devi
P. Lalita Kumari
Tanikella Bharani
Bhoopal Reddy
Syed Saleem
Solution:

Telugu story writer and the Sahitya Akademi award winner Abburi Chaya Devi passes away.

Q12. What amount of loan is signed by the GoI, the Government of Kerala and the World Bank for the First Resilient Kerala Program. The program will focus on strengthening the state’s institutional and financial capacity to protect the assets and livelihoods of poor and vulnerable groups?

USD 250 million
USD 650 million
USD 550 million
USD 350 million
USD 450 million
Solution:

The GoI, the Government of Kerala and the World Bank have signed the Loan Agreement of USD 250 million for the First Resilient Kerala Program. The program will focus on strengthening the state’s institutional and financial capacity to protect the assets and livelihoods of poor and vulnerable groups.

Q13. On which day, the GoI celebrates the Statistics Day to popularize the use of Statistics in everyday life and sensitize the public as to how Statistics helps in shaping and framing policies?

29 June
29 July
29 August
29 January
29 December
Solution:

The GoI celebrates the Statistics Day to popularize the use of Statistics in everyday life and sensitize the public as to how Statistics helps in shaping and framing policies. The day is celebrated on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis, on 29th June.

Q14. Who among the following is the 25th governor of Reserve Bank of India?

Shaktikanta Das
Urjit patel
Viral Acharya
Raghuram Rajan
M K Jain
Solution:

25th governor of Reserve Bank of India: Shaktikanta Das

Q15. The GoI celebrates the Statistics Day on the birth anniversary of .....

P C Mahalanobis
C R Rao
Ronald Fisher
Satyendra Nath Bose
Srinivasa Ramanujan
Solution:

The GoI celebrates the Statistics Day to popularize the use of Statistics in everyday life and sensitize the public as to how Statistics helps in shaping and framing policies. The day is celebrated on the birth anniversary of Prof. P C Mahalanobis, on 29th June.

               





Print Friendly and PDF