Static GK Questions for SBI Clerk Main: 25th July

Dear Aspirants,

SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.





Q1. Government of India celebrates 29 june as the Statistics Day. Who is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Statistics?

Prakash Javadekar
Dharmendra Pradhan
Rao Inderjit Singh
Arjun Munda
Pralhad Joshi
Solution:

Rao Inderjit Singh is the present Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of Statistics.

Q2. Indian woman crowned Miss Universe Australia. What is the Capital of Australia?

Canberra
Wellington
Berlin
Rome
Vienna
Solution:

Canberra is the Capital of Australia.

Q3. Marcus Trescothick to retire from professional cricket. Trescothick belongs to which Country?

Australia
New Zealand
England
South Africa
West Indies
Solution:

Former England batsman Marcus Trescothick is to retire from professional cricket.

Q4. Central Board of Direct Taxes directs I-T dept to share info of loan defaulters with banks. Who is the present Chairman of CBDT?

OP Bhatt
Raj Kumar Talwar
Rajnish Kumar
Pratip Chaudhuri
Pramod Chandra Mody
Solution:

PC Mody is the Chairman of CBDT.

Q5. Narinder Batra elected as International Olympic Committee member. Who is the present President of IOC?

Thomas Bach
Peter Dawson
Hassan Moustafa
Gafur Rakhimov
Sebastian Coe
Solution:

Thomas Bach of Germany was elected as the ninth President of the International Olympic Committee.

Q6. Amitabh Kant gets two year extension as NITI Aayog CEO. Who is the Head of NITI Aayog?

Defence Minister
Prime Minister
Finance Minister
Home Minister
External Affair Minister
Solution:

Prime Minister is the Head of NITI Aayog.

Q7. Kerala tops health rankings in NITI Aayog report. What is the Capital of Kerala? 

Amravati
Bengaluru
Thiruvananthapuram
Chennai
Hyderabad
Solution:

Thiruvananthapuram, formerly known as Trivandrum, is the capital of Kerala state.This clean city is built on seven hills, called as Thiru-Anantha-Puram, meaning 'the town of Lord Anantha'.

Q8. International Day of Yoga is celebrates in 21 June. First International Yoga Day celebrates in which year?

2018
2017
2016
2015
2014
Solution:

the first time International Yoga Day was celebrated on 21 June 2015.

Q9. Canara Bank updates rules for cash deposits of up to Rs 50,000. Where is the Headquarter of Canara Bank?

Bengaluru
Chennai
Thiruvananthapuram
Hyderabad
New Delhi
Solution:

Canara Bank is one of the largest public sector banks owned by the Government of India. It is headquartered in Bengaluru.

Q10. Bangladesh, South Korea state channels now on DD Free Dish. Who is the president of Southkorea?

Rodrigo Roa Duterte
Xi Jinping
Win Myint
Moon Jae in
Shinzo Abe
Solution:

The President of the South Korea is Moon Jae in.

Q11. India grants $15mn to Niger for African Union Summit. What is the Currency of Nigeria?

Naira
Rand
shilling
pound
Euro
Solution:

The Nigerian Naira is the currency of Nigeria. Our currency rankings show that the most popular Nigeria Naira exchange rate is the USD to NGN rate.

Q12. Himachal Pradesh makes GPS device must for trekkers. Who is the Chief Minister of Himachal Pradesh?

Jai Ram Thakur
Trivendra Singh Rawat
Pema Khandu
Bhupesh Baghel
Conrad Sangma
Solution:

The current Chief Minister of Himachal Pradesh is Jai Ram Thakur. He took oath on 27 December 2017 as Chief Minister of Himachal Pradesh.

Q13. Rashid Khan becomes most expensive bowler in World Cup history. Rashid Khan belongs to which country?

Pakistan
Afghanistan
Bangladesh
India
England
Solution:

Rashid Khan played cricket for Afghanistan.

Q14. Deputy Prime Minister of Russia Yury Trutnev Visits India. Who is the president of Russia?

Mikhail Kasyanov
Ivan Silayev
Boris Yeltsin
Dmitry Medvedev
Vladimir Putin
Solution:

Vladimir Putin is the president of Russia. Boris Yeltsin was the first president of Russia, Vladimir Putin was second and fourth, and Dmitry Medvedev was the third.

Q15. Union Power Minister participated in G20 Ministerial Meeting. Who is the present Union Power Minister of India?

Pralhad Joshi
Jitendra Singh
Raj Kumar Singh
Ravi Shankar Prasad
Thaawar Chand Gehlot
Solution:

The present Union Power Minister of India is Raj Kumar Singh.

               



Print Friendly and PDF