Static GK Questions for SBI Clerk Main: 29th July

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.





Q1. Kasturirangan committee submits new draft education policy to Human Resource Development Ministry. Who is the present HRD Minister of India?
Ravi Shankar Prasad
Ramesh Pokhriyal Nishank
Thaawar Chand Gehlot
Arjun Munda
Piyush Goyal
Solution:
The Present Union HRD Minister of India Is Ramesh Pokhriyal 'Nishank'.
Q2. Assam govt hikes parental income limit under fee waiver scheme. Who is present Governor of Assam?
B. D. Mishra
Anusuiya Uikey
Acharya Dev Vrat
Kalraj Mishra
Jagdish Mukhi
Solution:
Jagdish Mukhi is the current and 39th Governor of Assam state of India.
Q3. Telangana formation day is 2nd June. Who is the present Chief Minister of Telangana?
Pema Khandu
Bhupesh Baghel
K. Chandrashekar Rao
Sarbananda Sonowal
Nitish kumar
Solution:
Telangana first and current chief minister is K. Chandrashekar Rao of the Telangana Rashtra Samithi. He is the chief minister since the secession of Telangana from Andhra Pradesh on 2 June 2014.
Q4. The Paris-based organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) stated that 129 countries had signed off on a road-map to grab a fairer tax share of the companies booming sales. OECD is formed in which year?
1961
1957
1960
1968
1972
Solution:
Organisation for Economic Cooperation and Development (OECD) was founded in 1961.
Q5. Oil and Natural Gas Corp (ONGC), India’s top oil and gas producer, has toppled Indian Oil Corp (IOC) to regain the crown of being the country’s most profitable public sector company. where is the headquarter of ONGC?
Mumbai
Hyderabad
New Delhi
Kolkata
Chennai
Solution:
The headquarters of ONGC is in New Delhi.
Q6. Liverpool beat Tottenham Hotspur to win Champions League trophy. Champions League trophy belongs to which sports?
Hockey
Football
Chess
Cricket
Baseball
Solution:
Champions League trophy is belongs to Football.
Q7. Madhya Pradesh Cabinet passes resolution to increase reservation for OBCs to 27%. Who is the present Chief Minister of Madhya Pradesh?

Amarinder Singh
Naveen Patnaik
Raghubar Das
Kamal Nath
N Biren Singh
Solution:
Kamal Nath is the present Chief Minister of Madhya Pradesh.
Q8. World Health Organization has selected the Rajasthan government Medical & Health Department for its award this year in recognition of its achievements in the field of tobacco control. Where is the headquarter of WHO?
Manila, Philippines
Geneva, Switzerland
New York, USA
Washington DC, USA
Shanghai, China
Solution:
The World Health Organization headquarters is situated on the outskirts of Geneva at the end of Avenue Appia, approximately three kilometres from the centre of
Q9. Tripura to host 10th National Science Film Festival of India in 2020. Who is the Present Governor of Tripura?
Satya Pal Malik
Draupadi Murmu
Lalji Tandon
Padmanabha Acharya
Ramesh Bais
Solution:
Ramesh Bais is an Indian politician serving as the 18th and current Governor of Tripura. A member of the Bharatiya Janata Party, he had served as a Union Minister

of State for Environment and Forests in Atal Bihari Vajpayee's government from 1999.

Q10. Chandrani Murmu became the youngest MP in India’s history on 2019 Loksabha. Which edition of Loksabha is held in 2019?
15th
16th
17th
18th
19th
Solution:
The 2019 Indian general election was held in seven phases from 11 April to 19 May 2019 to constitute the 17th Lok Sabha.
Q11. Flipkart co-founder joins Ujjivan Small Finance Bank as Director. Where is the Headquarter of Flipkart?
Mumbai
Kolkata
Delhi
Bengaluru
Chennai
Solution:
Flipkart Pvt Ltd. is an e-commerce company based in Bengaluru, India. Founded by Sachin Bansal and Binny Bansal in 2007.
Q12. Former president Pratibha Patil was bestowed on the highest civilian award of Mexico for foreigners. What is the currency of Mexico?
Euro
Dollar
Peso
Rial
Dinar
Solution:
The Mexican peso is the currency of Mexico.
Q13. Fifth meeting of the governing council of NITI Aayog held in New Delhi. Who is the present CEO of NITI Aayog?
Amitabh Kant
Aditya Puri
J Packirisamy
PS Jayakumar
Dinbandhu Mohapatra
Solution:
The Present CEO of NITI Aayog is Amitabh Kant.
Q14. Japan gifts Manipur a peace museum. What is the capital of Japan?
Aisai
Misawa
Tsushima
Tokiyo
Tahara
Solution:
The current capital of Japan is Tokiyo. In the course of history, the national capital has been in many locations other than Tokyo.
Q15. India will become the world’s third largest aviation market around 2024 surpassing the UK, according to global airlines body International Air Transport
Association (IATA). Where is the Headquarter of IATA?
Calgary
Toronto
Ottawa
Montreal
Vancouver
Solution:
International Air Transport Association IATA Headquarters in Montreal, Canada.

               



Print Friendly and PDF