Static GK Questions for SBI Clerk Main: 30th July

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

Static GK Questions for SBI Clerk Main

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.









Q1. World’s Highest Weather stations installed Atop Mount Everest. What is the height of Mount Everest?
8840 Metres
8836 Metres
8830 Metres
8848 Metres
8834 Metres
Solution:
The peak of Mount Everest is 8,848 meters (29,030 feet) above sea level. No other mountain on Earth has a higher altitude.
Q2. DU scientists discover frog in Assam and name it after Northeast. What is the capital of Assam?
Itanagar
Dispur
Shillong
Aizwal
Kohima
Solution:
Dispur, a locality of Guwahati, became the capital of Assam in 1973.
Q3. Japan to invest Rs13,000 cr in Northeast of India. What is the currency of Japan?
Yen
Renminbi
Peso
Riyal
Rupiah
Solution:
The currency of Japan is the Japanese Yen.
Q4. Amazon dethrones Google as top global brand. Who is the Chief Executive Officer of Amazon?
Jeff Bezos
John Donahoe
Michael Kenny
Sachin Bansal
Doug McMillon
Solution:
Jeffrey Preston Bezos is an American technology entrepreneur, investor, and philanthropist. He is the founder, chairman, CEO, and president of Amazon.
Q5. AFD a French development agency to finance upto 7,00,000 EURO to Indian Railway Station Development Corporation (IRSDC). Who is the present president of France?
Mario Draghi
Koen Lenaerts
Donald Tusk
Emmanuel Macron
Joseph Kabila
Solution:
Emmanuel Macron is a French politician serving as president of the French Republic since 2017.
Q6. National Center for Good Governance (NCGG) and Maldives civil services commission signed MoU. What is capital of Maldive?
Minsk
Yerevan
Tirana
Male
Havana
Solution:
Male serves as the capital city of Maldives. The city is located on the southern edge of the North Male Atoll.
Q7. Lewis Hamilton wins Canadian Grand Prix 2019. Lewis Hamilton belongs to which team?

Renault
Mclaren
Mercedes
Ferrari
Red Bull Racing
Solution:
Lewis Carl Davidson Hamilton is a British racing driver who races in Formula One for Mercedes-AMG Petronas Motorsport.
Q8. World number two Rafael Nadal has lifted the French Open Men’s Singles title for the 12th time. Rafael Nadal belongs to which of the following sports?
Badminton
Football
Shooting
Tennis
Table Tennis
Solution:
Rafael Nadal Parera is a Spanish professional tennis player, currently ranked world No. 2 in men's singles tennis by the Association of Tennis Professionals.
Q9. Russia launches 1st Arctic Train Service. What is currency of Russia?
Koruna
Riel
Kwanza
Euro
Ruble
Solution:
The Russian ruble or rouble is the currency of the Russian Federation.
Q10. Sunil Chhetri became the most capped India player by surpassing Bhaichung Bhutia’s 107 international matches. Sunil Chhetri belongs to which of following sports?
Football
Tennis
Kabbadi
Hockey
Basketball
Solution:
Sunil Chhetri is an Indian professional footballer who plays as a striker or winger and captains both the Indian Super League side Bengaluru FC and the Indian national team.
Q11. Jaguar Land Rover Inks Pact With BMW To Develop Next-Gen Electric Vehicles. BMW company belongs to which country?
Britain
France
Germany
USA
Italy
Solution:
BMW, is a German manufacturer of automobiles and motorcycles.
Q12. Tamil Nadu Gets $287 million World Bank loan for Healthcare reform. Who is Chief Minister of Tamil Nadu?

HD Kumaraswamy
Pinarayi Vijayan
Edappadi K Palaniswami
BS Yediyurappa
N Biren Singh
Solution:
Karuppa Gounder Palanisamy known as Edappadi K. Palaniswami is an Indian politician and the current Chief Minister of Tamil Nadu.
Q13. Health Minister chairs meeting to review status of Revised National Tuberculosis Control Program (RNTCP) in New Delhi. Who is the present Minister of Health and Family Welfare?
Harsimrat Kaur Badal
Arjun Munda
Prakash Javadekar
Harsh Vardhan
Dharmendra Pradhan
Solution:
Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology, Ministry of Health and Family Welfare and Ministry of Earth Sciences.
Q14. The Airports Authority of India (AAI) and aerospace major Boeing announced the signing of a technical assistance agreement to develop an air traffic management roadmap which will improve airspace utilization and help maintain efficient aircraft operations. Where is the headquarter of AAI?

Mumbai
New Delhi
Kolkata
Chennai
Bengaluru
Solution:
Airports Authority of India corporate headquarters Rajiv Gandhi Bhawan, Safdarjung Airport, New Delhi.
Q15. Rajasthan government increases financial aid given to girls under ‘Aapki Beti’ scheme. Who is the Chief Minister of Rajasthan?

Pema Khandu
Pramod Sawant
Ashok Gehlot
Manohar Lal Khattar
Jai Ram Thakur
Solution:
Ashok Gehlot is an Indian politician, currently serving his third term as Chief Minister of Rajasthan since December 2018.

               



Print Friendly and PDF