Static GK Questions for SBI Clerk Main: 5th August

Dear Aspirants,


SBI Clerk Main Static GK Questions

SBI Clerk Main Static GK Questions

In every Bank/Insurance/SSC and Other competitive exams, there will be some questions of Static GK based. So, here we have given the most important static gk questions for SBI Clerk Main 2019. These questions are not only important for SBI Clerk Main but also for IBPS RRB PO/Clerk, EPFO Assistant and SSA, and other upcoming exams.


About Course:

"Did you Know? In this pack you will get All new content we launch in the next 1 months"
 

This is the most recommended and NRA-CET ready Pack!
 
Use Code 'DREAM' to avail at the best price today

This package Includes IBPS PO Study Material -  Subscribe Now

About Bank Mahapack
If you are preparing for more than 1 Banking & Insurance exams then this is the pack we recommend you buy.

It is most cost-effective and you get access to 100% digital content for Bank & Insurance exams on Adda247.

Banking & Insurance Exams Covered in this Pack

Additionally, you can crack any private bank job exam with content in this pack.

 

Bank & Insurance Mahapack Highlights 

  • Structured course content
  • Recorded classes available if you miss any live class
  • Previous Years’ Papers of all upcoming exams.
  • Full Length Mocks based on the latest pattern with detailed solutions (video solutions for certain topics)
  • Topic level knowledge tests
  • Strategy sessions, time management & Preparation tips from the experts

 

Validity: 1 Month

Bank Maha Pack
  1. Unlimited Live Classes & Recorded Video Courses
  2. Unlimited Tests and eBooks
  3. 1 Lakh+ Selections
Validity
  1. 15 Months
  2. 9 Months
  3. 3 Months
  4. 27 Months
  5. 1 Month
8899 593/month
BUY NOW




Q1. The Minister of State for Tribal Affairs launched the following campaigns for the Tribes of India in New Delhi. Who is the present Minister of State for Tribal
Affair?
Jitendra Singh
Raj Kumar Singh
Prahalad Singh Patel
Renuka Singh
Santosh Kumar Gangwar
Solution:
The present Minister of State for Tribal Affair is Renuka singh.
Q2. ‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from July 1, 2020. Who is the present Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution?
DV Sadananda Gowda
Ram Vilas Paswan
Ravi Shankar Prasad
Prakash Javadekar
Pralhad Joshi
Solution:
The present Union Minister for Consumer Affairs, Food and Public Distribution is Ram Vilas Paswan.
Q3. Swiss National Bank (SNB), India has moved down one place to 74th rank in terms of money parked by its citizens and enterprises with Swiss banks. Swiss bank is related to which of the following country?
Sweden
Swaziland
Swizterland
Sudan
Suriname
Solution:
Swiss Bank Corporation was a Swiss investment bank and financial services company located in Switzerland.
Q4. University Grants Commission approves a scheme "STRIDE" to boost research culture in India. Who is the present chairmen of UGC?
V K Sharma
Harsh Kumar Bhanwala
Bibek Debroy
Dhirendra Pal Singh
Viveck Goenka
Solution:
Professor Dhirendra Pal Singh was appointed the chairman of the University Grants Commission (UGC).
Q5. Tamil yeoman (Cirrochroa thais) butterfly has been declared the state butterfly of Tamil Nadu. What is the capital of Tamil Nadu?
Amaravati
Chennai
Bangalore
Thiruvananthapuram
Hyderabad
Solution:
Tamil Nadu lies in the southernmost part of the Indian subcontinent. Its capital and largest city is Chennai.
Q6. India will celebrate 1st July as the "Goods & Services Tax DAY". GST was launched on which year?
2014
2015
2016
2017
2018
Solution:
GST was launched on 1st July 2017 in New Delhi.
Q7. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign 'Jal Shakti Abhiyan'. Who is the present Union Jal Shakti Minister?
Rattan Lal Kataria
Sadhvi Niranjan Jyoti
Ramdas Athawale
Gajendra Singh Shekhawat
Rameswar Teli
Solution:
Union Jal Shakti Minister of India is Gajendra Singh Shekhawat.
Q8. India has pledged to contribute USD 5 Million in 2019 to the UN Palestine refugee agency. What is the currency of Palestine?
Kyat
Shekel
Taka
Rupee
Krona
Solution:
The Currency of Palestin is Shekel.
Q9. High Powered Committee for ‘Transformation of Indian Agriculture’. Who is the present Minister of Agriculture and Farmers Welfare?
Narendra Singh Tomar
Harsimrat Kaur Badal
Thaawar Chand Gehlot
DV Sadananda Gowda
Nitin Jairam Gadkari
Solution:
Narendra Singh Tomar is the present Minister of Agriculture and Farmers Welfare.
Q10. New Zealand bans single-use plastic shopping bags. What is the capital of New Zealand?
Wellington
Auckland
Christchurch
Hamilton
Napier
Solution:
Wellington has been the capital of New Zealand since 1865.
Q11. The International Security Alliance’s first Joint Exercise ISALEX19 started. Where is the headquarter of International Security Alliance?
Rabat
Mecca
Abu Dhabi
Dubai
Damascus
Solution:
The Headquarter of International Security Alliance in Abu Dhabi, UAE.
Q12. National Aluminium Company Limited (NALCO) has been selected for President's award for utilisation of Corporate Social Responsibility fund in social development. Where is the headquarter of NALCO?
Jharkand
Gujarat
Maharashtra
Chattisgarh
Odisha
Solution:
The headquarter of NALCO in Bhubaneswar, Odisha.
Q13. U.S. Senate passes provision to give India North Atlantic Treaty Organization (NATO) ally-like status. Where is the headquarter of NATO?
Manila, Philippines
New York, US
Brussels, Belgium
Washington DC, US
Shanghai, China
Solution:
NATO's Headquarters are located in Brussels, Belgium.
Q14. Govt hikes MSP of Kharif crops for 2019-20 season. Which of the following crops does not belongs to Kharif crop?
Rice
Maize
Cotton
Jowar
Wheat
Solution:
Wheat is the not a Kharif Crop. Major Rabi crops are wheat, gram, peas, barley.
Q15. Maharashtra ranks first in NITI Aayog's AMFFR Index. Who is the present Governor of Maharashtra?
Kalraj Mishra
C Vidyasagar Rao
Satyadev Narayan Arya
Acharya Dev Vrat
Mridula Sinha
Solution:
Chennamaneni Vidyasagar Rao is an Indian politician from Telangana, currently serving as Governor of Maharashtra.

               


Print Friendly and PDF