Word Usage & Connectors For IBPS Clerk Mains: 10th January 2019

Dear Aspirants, 

Word Usage & Connectors For IBPS Clerk Mains: 10th January 2019

English Language Quiz For IBPS Clerk Mains 

IBPS had conducted the IBPS Clerk Prelims Exam few weeks ago and the result will be out shortly. Now the next step is to clear the mains exam Thus, the English Language can be an impetus for their success by helping them save crucial time and score good points in lesser time and effort. So, instead of boiling the ocean, try building up a strong vocabulary, an effective knowledge of grammar, and efficient comprehension skills so as to be on the ball to face this particular section. Here is a quiz on English Language being provided by Adda247 to let you practice the best of latest pattern English Questions for IBPS Clerk Mains Exam.


WATCH VIDEO SOLUTIONS HERE

Directions (1-10): In each of the following questions, a word has been used in sentences in THREE different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE. 


Q1. OUTRAGE 

(I) Radio talk shows have been besieged with callers expressing outrage on the subject. 
(II) No one has yet claimed responsibility for this latest bomb outrage. 
(III) Hospital authorities admitted that a outrage mistake/error had taken place.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Use of 'outrage' is incorrect in statement (III). 'Outrage' means an extremely strong reaction of anger, shock, or indignation.
Q2. ONUS 
(I) I love the job, and it's an added onus that it's so close to home. 
(II) The onus is on the shopkeeper to provide goods which live up to the quality of their description. 
(III) The onus, however, is on the student to obtain full benefit from the programme initiated by the ward staff.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Use of 'onus' is incorrect in statement (I). 'Onus' means something that is one's duty or responsibility.
Q3. DELIBERATE 
(I) His actions were clearly the result of deliberate calculation. 
(II) Can you pick out the three deliberate mistakes in this paragraph? 
(III) He was sure that the casualness of the gesture was deliberate.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
All are correct.
Deliberate: done consciously and intentionally.
Q4. OBSCENE 
(I) The amendment prohibits obscene or indecent materials which denigrate the objects or beliefs of a particular religion. 
(II) A city magistrate ruled that the novel was obscene and copies should be destroyed. 
(III) For the lucky few, there's the chance of being plucked from obscene and thrown into the glamorous world of modelling.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III) is incorrect.
Obscene: offending against moral principles; repugnant.
Q5. EMBLEMATIC 
(I) A sword is emblematic of power gained by violence. 
(II) The evaluation of changes in disease specific mortality rates over time is emblematic because of changes in classification procedures and death certification practices. 
(III) When politics invades religion, legality becomes merely emblematic.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (II) is incorrect.
Emblematic: serving as a symbol of a particular quality or concept; symbolic.
Q6. TWEAK 
(I) Tweak men wait for opportunity, but the strong men make it. 
(II) Maybe you should tweak a few sentences before you send in the report. 
(III) Babies are tweak and vulnerable in the presence of huge shapes that they can only dimly perceive.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (I) and (III)
Solution:
Both (I) and (III) are incorrect.
Tweak: a fine adjustment to a mechanism or system.
Q7. TEDIOUS 
(I) The job is tedious, but the pay is good. 
(II) Such lists are long and tedious to read. 
(III) We had to sit through several tedious speeches.
Only (I)
Only (II)
All are correct
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
All are correct
Tedious: too long, slow, or dull; tiresome or monotonous.
Q8. BOLSTER 
(I) The high interest rates helped to bolster up the economy. 
(II) In an effort to bolster support Lini demanded a pledge of loyalty from each of his ministers. 
(III) There was a bolster of fans around him, asking for autographs.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (III) is incorrect.
Bolster: support or strengthen.
Q9. LAMPOON 
(I) His cartoons mercilessly lampoon the leading politician of the day. 
(II) The lampoon of the shutter awoke me. 
(III) He uses doggerel and lampoon as weapons against his captors.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
Both (II) and (III)
Solution:
Only (II) is incorrect.
Lampoon: publicly criticize (someone or something) by using ridicule, irony, or sarcasm.
Q10. QUEST 
(I) Nothing will stop them in their quest for truth. 
(II) He travelled across continents in his quest for adventure. 
(III) You should not be afraid to aim high in the quest for an improvement in your income.
Only (I)
Only (II)
Only (III)
Both (I) and (II)
All are correct
Solution:
All are correct
Quest: a long or arduous search for something.
Directions (11-15): In the following questions two columns are given containing three sentences/phrases each. In first column, sentences/phrases are A, B and C and in the second column the sentences/phrases are D, E and F. A sentence/phrase from the first column may or may not connect with another sentence/phrase from the second column to make a grammatically and contextually correct sentence. Each question has five options, four of which display the sequence(s) in which the sentences/phrases can be joined to form a grammatically and contextually correct sentence. If none of the options given forms a correct sentence after combination, mark (e), i.e. “None of these” as your answer. 


Q11. 

A-F, C-E and B-D
A-E
A-E and B-F
C-D and A-E
None of these
Solution:
A-F, C-E and B-D are the correct pairs and form grammatically and contextually correct statements.
Q12. 
A-F and B-D
A-E
A-E and B-F
C-D
None of these
Solution:
A-E and B-F are contextually and grammatically correct sentences. C-D is grammatically incorrect. 'Neglecting' should be used in place of 'neglected'.
Q13. 
A-F and B-D
A-E
A-E and B-F
C-D and B-E
None of these
Solution:
C-D and B-E are contextually and grammatically correct sentences.
Q14. 
A-F and B-D
A-E
A-E and B-F
C-D
A-F, B-E and C-D
Solution:
A-F, B-E and C-D are contextually and grammatically correct sentences.
Q15. 
A-F and B-D
A-E
A-E and B-F
C-D and B-E
None of these
Solution:
None of the sentences join to make contextually and grammatically correct sentences.
               





You May also like to Read:



Print Friendly and PDF