Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

Dear Aspirants,

Test of the Day for Canara Bank PO Exam 2018

We are providing you with the test of the day which will help you in upcoming exams like Canara Bank PO 2018. From this, you can practice questions with the timer that will help you to improve speed. Canara Bank PO is one of the biggest opportunity for you guys to grab on, set you own mark and proceed with full confidence. All the very best for your preparations and All the future exams.



Q1. Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). Where is the headoffice of IRDAI?
New Delhi
Hyderabad
Mumbai
Chennai
Kolkata
Solution:
Sectoral regulator IRDAI has issued regulations for insurance firms to carry out offshore business from Gujarat-based GIFT International Financial Services Centre (IFSC). With this, Insurance operations will get a major boost. Hyderabad is the headoffice of IRDAI.

Q2. The Indian economy will expand by __________ in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO) in January 2018.
6.1%
6.3%
6.7%
6.9%
6.5%
Solution:
The Indian economy will expand by 6.5% in 2017-18, according to the new data of the government’s Central Statistics Office (CSO). It had released its first advance estimate for India’s GDP growth rate in the current financial year.

Q3. Name the veteran Banker who has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA).
Shikha Sharma
Chanda Kochhar
Arundhati Bhattacharya
Aisha De Sequeira
Usha Ananthasubramanian
Solution:
Usha Ananthasubramanian, MD and CEO, Allahabad Bank, has been elected the first woman chairman of Indian Banks’ Association (IBA). Usha was elected IBA Chairman for the year 2017-18 by its Managing Committee.

Q4. The original constitution of India was handwritten by ____________.
Prem Behari Narain Raizada
B. N. Rau
K. M. Munshi
Durga Das Basu
Frank Anthony
Solution:
The original constitution of India was handwritten by Prem Behari Narain Raizada.

Q5. Name the city that has become the first Indian Metro to get a Floating Market.
Chennai
Mumbai
Delhi
Kolkata
Panaji
Solution:
Kolkata has become the first Indian Metro to get a Floating Market. The market will be located on a water-body with boats doubling up as shops. The market, located on the eastern fringes of the city, was inaugurated by West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee.

Directions (6-10): Study the following information carefully and answer the questions given below: 
Six packets L, M, N, O, P and Q are kept in cars of different colours viz. green, red, blue, white, pink and violet but not necessarily in the same order. These cars are parked from left to right facing towards north direction but not necessarily in the same order. Packet M is kept in white car. Packet L is not kept in green car and is kept to the immediate left of the violet car. Packet O is kept in the blue car and is kept exactly between the cars containing packets L and M. The red car is at the extreme left end. The cars containing packet Q is not kept at either of the ends. The green car is kept at the extreme right end. Packet P is not kept near the white car.

Q6. Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group?
LM
LP
QO
LQ
NO
Solution:
(6-10)

Q7. Which colour car contains packet L?
Pink
Blue
Red
Can’t be determined
None of these

Q8. Which of the following combinations of packet and car is correct?
P – Red
N – Green
P – Green
Q – Pink
None of these

Q9. Which car contains packet Q?
Pink
Green
Violet
Can’t be determined
None of these

Q10. If all the six packets are arranged alphabetically from left to right, positions of how many will remain unchanged?
None
One
Two
Three
Four

Q11. When the price of sugar was increased by 32%, a family reduced its consumption in such a way that the expenditure on sugar was only 10% more than before. If 30 kg per month were consumed before, find the new monthly consumption of family?
42 kg
35 kg
25 kg
16 kg
27.5kg
Solution:

Q12. One year ago, the ratio between Mahesh’s and Suresh’s salaries was 3 : 5. The ratio of their individual salaries of last year and present year are 2 : 3 and 4 : 5 respectively. If their total salaries for the present year are Rs. 43000, what is the present salary of Mahesh ?
Rs. 19000
Rs. 18000
Rs. 16000
Rs. 15500
Rs. 23000
Solution:

Q13. A hostel has provision for 250 students for 35 days. After 5 days, a fresh batch of 25 students was admitted to the hostel. Again after 10 days, a batch of 25 students left the hostel. How long will the remaining provision survive ?
18 days
19 days
20 days
17 days
16 days
Solution:

Q14. The simple interest accrued on an amount of Rs. 22,500 at the end of four years is Rs. 10,800. What would be the compound interest accrued on the same amount at the same rate of interest at the end of two years ?
Rs. 16,908
Rs. 5,724
Rs. 28,224
Rs. 8,586
Rs. 5424
Solution:

Q15. The diameter of a cycle wheel is 70 cm. A cyclist takes 30 hrs to reach a destination at the speed of 22 km/h. How many revolutions will the wheel make during this journey ?
1 lakhs
3 lakhs
4 lakhs
5 lakhs
2 lakhs
Solution:

Directions (16-20): For each of the words below, a contextual usage is provided. Pick the word/phrase from the alternatives that is most the appropriate substitute in the given context and mark its number as your answer. 

Q16. Jingoism: When the war began many people were caught up in a wave of el
aloofness
stoicism
apathy
torpor
nationalism
Solution:
. Jingoism-extreme patriotism, especially in the form of aggressive or warlike foreign policy.
synonyms- extreme patriotism, blind patriotism, chauvinism,

Q17. Covenant: The restrictive covenants of the building development prohibit the construction of buildings over 30 feet tall.
writ
refusal
contract
rebuff
repulse
Solution:
Covenant-an agreement, a formal agreement, contract, or promise in writing, especially one undertaking to make regular payments to a charity
synonyms-undertake, give an undertaking, pledge, promise, agree, contract

Q18. Hubris: His failure was brought on by his hubris.
haughtiness
homage
compliance
prizing
liking
Solution:
Hubris-excessive pride or self-confidence.
synonyms-arrogance, conceit, conceitedness, haughtiness, pride, vanity
antonyms- modesty

Q19. Doughty: But it's been put back together with doughty resolution, notably up on the volcanic bump of the old town
skittish
prissy
coy
prim
brave
Solution:
Doughty-brave and persistent.
synonyms-fearless, dauntless, determined, resolute, indomitable, intrepid
antonyms-timid

Q20. Fulminate: I couldn't even think up of a word bad enough to insult her with, I was fulminating with so much rage
rail
berate
bluster
fuming
menace
Solution:
Fulminate-express vehement protest.
synonyms- protest, rail, rage, rant, thunder, storm, declaim, inveigh

               


You May Also Like to Read: