Current Affairs Questions for NABARD Grade-A Exam 2018: 26th March 2018


Dear Aspirants,

current-affairs-quiz

Current Affairs Quiz Based on The Hindu: 26th March

The General Awareness Section of Banking Exams covers numerous sections in it like Banking Awareness, Static GK, and Current Affairs. But the most important thing that you might have noticed is that both the Banking Awareness and Static Awareness questions asked in the General Awareness Section are based on Current Affairs only. The questions on Static and Banking Awareness are related to the countries, events or anything that has been in news for a while. Apart from the GA Section, an excellent knowledge of current news also helps you deal with the PI (Personal Interview) more efficiently so you do not give a mumble jumble answer to the interviewee's simple questions. Here is a quiz on Current Affairs to let you assess your Current Affairs Knowledge.

Q1. Name the formula one driver who set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.
(a) Sebastian Vettel
(b) Lewis Hamilton
(c) Valtteri Bottas
(d) Nico Hulkenberg
(e) Sergio Perez

S1. Ans.(b)
Sol. Mercedes driver Lewis Hamilton set a blistering time in his final lap of qualifying to take pole position at the season-opening Australian Grand Prix for a record seventh time, outpacing his nearest rival Kimi Raikkonen by a sizable 0.664 seconds.

Q2. Name the Indian player who was chosen by the Indian Olympic Association (IOA) as the flag-bearer of the Indian contingent for the opening ceremony of the Gold Coast Commonwealth Games.
(a) Saina Nehwal
(b) Sakshi Malik
(c) Deepa Karmakar
(d) PV Sindhu
(e) Abhinav Bindra

S2. Ans.(d)
Sol. Indian Olympic Association (IOA) chooses PV Sindhu as the flag-bearer of the Indian contingent for the opening ceremony of the Gold Coast Commonwealth Games. The opening ceremony will be held on April 4.

Q3. At the function in New Delhi, the Health Secretary Preeti Sudan released the TB INDIA 2018 Report and National Drug Resistance Survey Report. She also launched a TB portal named as _______________.
(a) Sarva Niwaran Portal
(b) Cure TB Portal
(c) Nikshay Aushadi Portal
(d) Sarva Shakti Portal
(e) None of the given options is true

S3. Ans.(c)

Sol. At the function in New Delhi, the Health Secretary Smt. Preeti Sudan, released the TB INDIA 2018 Report and National Drug Resistance Survey Report. She also launched the 'NikshayAushadi Portal' and shorter regimen for Drug-Resistant TB.

Q4. Shooter Manu Bhaker secured India's second individual gold after prevailing over Thailand's Kanyakorn Hirunphoem in a thrilling final of the women's 10m air pistol event at the ISSF Junior World Cup. The tournament is being held in ______________.
(a) New York
(b) Paris
(c) London
(d) Jakarta
(e) Sydney

S4. Ans.(e)
Sol. Shooter Manu Bhaker secured India's second individual gold after prevailing over Thailand's Kanyakorn Hirunphoem in a thrilling final of the women's 10m air pistol event at the ISSF Junior World Cup in Sydney, Australia.

Q5. Name the lender that has signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.
(a) HDFC Bank
(b) ICICI Bank
(c) SBI
(d) Allahabad Bank
(e) Bank of Baroda

S5. Ans.(a)
Sol. Private Sector lender HDFC Bank signed an agreement with the Government e-Marketplace (GeM) under which the bank will facilitate a host of services to the public procurement portal for Central and state government organizations.

Q6. Name the person who has been sworn in as Peru's new president.
(a) Mercedes Araoz
(b) Pedro Pablo Kuczynski
(c) Fernando Zavala
(d) Martin Vizcarra
(e) None of the given options is true

S6. Ans.(d)

Sol. Martin Vizcarra has been sworn in as the country's new president of Peru. Before the appointment, he was Peru's first vice president and ambassador to Canada. He has replaced Pedro Pablo Kuczynski who has resigned from the post recently.

Q7. Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter _______________.
(a) Raveesh Kumar
(b) Sandeep Jain
(c) Karan Thapar
(d) Deepak Shah
(e) Karun Mishra

S7. Ans.(c)
Sol. Former Prime Minister Manmohan Singh presented the G.K. Reddy Memorial National Award for journalism to senior journalist and television presenter Karan Thapar.

Q8. Which of the following city hosted the country’s first-ever International Print Biennale 2018 with a record number of 17 countries taking part in it.
(a) Bengaluru
(b) New Delhi
(c) Chandigarh
(d) Pune
(e) Mumbai

S8. Ans.(b)
Sol. The country’s National Academy of Art, the Lalit Kala Akademi hosted the first-ever International Print Biennale in the country with a record number of 17 countries taking part in it. The first-ever International Exhibition of Graphic Prints ‘Print Biennale India 2018’ opened, at the Rabindra Bhavan Galleries of the Lalit Kala Akademi in New Delhi.

Q9. What is the name of the central bank of Germany?
(a) Deutsche Bundesbank
(b) The bank of Germany
(c) Banque de Germany
(d) Reserve Bank of Germany
(e) The Central Bank of the German Federation

S9. Ans.(a)
Sol. Deutsche Bundesbank is called as the central bank of Germany.

Q10. What is the Capital city of Peru?
(a) Bogotá
(b) Santiago
(c) Manama
(d) Lima
(e) Sucre

S10. Ans.(d)
Sol. Lima is the Capital of Peru and its Currency is Sol.




You may also like to Read:


Print Friendly and PDF